Szerelem a korona idején

2020. 14. 08., 9:50am
Új bemutatóval jelentkezik a Miskolci Nemzeti Színház.A járványhelyzet miatt márciusban elmaradt romantikus vígjáték, a Szerelmes Shakespeare premierjére várják a közönséget a Nagyszínházba.

Augusztus 14-én új bemutatóval jelentkezik a Miskolci Nemzeti Színház. A járványhelyzet miatt márciusban elmaradt romantikus vígjáték, a Szerelmes Shakespeare premierjére várják a közönséget a Nagyszínházba.

Az előadás mesterien ötvözi a tényeket és a fikciót, a tiszta költészetet és a művész romantikus mítoszát kikezdő iróniát. Az Oscar-díjas film alapján készült színpadi változat szórakoztató, szellemes és tiszteletlen tisztelgés Shakespeare zsenije előtt.

Will Shakespeare, a tehetséges ifjú író anyagi gondokkal küzd. Új színdarabot kell írnia, hogy kifizethesse a hitelezőit. Az ihlet azonban nem jön, pedig nagyon gyorsan szükség lenne egy borzongató, vicces, romantikus, véres, fordulatos, kardozós darabra, amiben lehetőleg kutyák is szerepelnek, hogy a pénztár nagy bevételre tegyen szert. A véletlen folytán Will találkozik a gazdag és előkelő Viola de Lesseps-szel, akibe első pillantásra beleszeret, és máris írni kezdi az új komédiát. De ahogyan kettejük románca egyre sötétebb színekbe fordul, úgy változik át a kardozós-kutyás darab a világirodalom legszebb szerelmi tragédiájává, a Rómeó és Júliává.

Szabó Máté a rendező szerint ez a történet sokat elmesél a színházi létről, a kulisszák mögötti világról is. Például arról, hogy a szerelem az alkotói válságból is képes kiemelni az embert. Shakespeare számára szintén a szerelem adta a megoldást.

A mostani járványhelyzet olyan gondolati párhuzamokat, tapasztalatokat hozott, amelyektől más olvasatot kaphat a darab, – mondja Szabó Máté. Ez az előadás nagyon régóta ki akar bújni a palackból. Maga a darab egy pestisjárvány idején játszódik és a színházért, az előadásért való küzdelem erősen megjelenik benne. Mi ugyanezt a küzdelmet éltük meg azért, hogy most bemutathassuk az előadást. Mint ahogyan a történetben Júlia megformálása közben Viola szembesül a saját életével, úgy számunkra is egyre személyesebbé vált ez a mondanivaló. Az elmúlt időszakban rá kellett ébrednünk, hogy nem örökké tartó állapot az, amiben vagyunk, éppen ezért nagyon nagyra értékeljük, hogy játszhatunk. Ugyanúgy, ahogy a darab szereplői is. Ez a világ pedig néző nélkül nem működik. Most különös jelentősége van a kapcsolódásnak néző és előadás között, amit a színházban átélhetünk.

Ebben a történetben a valóság és a színház összefonódik, hisz’ a világirodalom legszebb szerelmi tragédiáját, a Rómeó és Júliát Shakespeare és Viola reménytelen szerelme ihlette. A Shakespeare-t alakító Rózsa Krisztián elmondta, az író vívódása nem áll messze tőle sem. Színészként nekem sokáig nehéz volt a civil életet és a színház világát különválasztani. Sokszor éreztem úgy, hogy a valóságot kevésbé tudom megélni, mint a színpadi pillanatokat. Ez rengeteg kérdést vetett fel bennem arról, hogy ki is vagyok én. Sokat tanultam magamról, amíg készült az előadás, megtanultam ezeket elfogadni és elengedni. Azt hiszem, a nézők is sok ismerős helyzetet találnak majd a történetben, hiszen mindenki volt már szerelmes, és még lehet is. Így már azt is megtapasztalták, hogy a ki nem mondott dolgok milyen konfliktusokat okozhatnak. Merjünk őszinték lenni, és merjünk élni, mert az élet minden napját úgysem lehet előre eltervezni, – állítja a színművész.

Viola De Lesseps és Thomas Kent szerepében Mészöly Annát láthatják a nézők, akivel a színpadon hónapok óta nem találkozhatott a miskolci közönség.  Számomra irigylésre méltó nő Viola: igazi úttörő a maga korában, aki a szabadságvágyával új utakat képes megnyitni – meséli a színésznő a szerepről. – Nekem talán jót is tett ez a hosszú próbafolyamat, mert a karantén és a nyári szünet alatt is mindig ott volt a fejemben ez a karakter, tudott ülepedni, érni. Számomra nagy kihívás volt Viola megformálása. Eddig általában az „áldozat” szerepek találtak meg, és most egy harsány, vehemens nőt játszom, aki nem hagyja legyőzni magát. Sok személyes kapcsolódási pontot is találtam, és úgy érzem, sok mindent el tudok mesélni magamról ebben a történetben. Hihetetlenül várom a bemutatót, hiszen közel fél éve nem játszottam nézők előtt. Nagyon izgatott vagyok, hogy milyen lesz az előadás fogadtatása. Will és Viola találkozásában hatalmas szenvedélyt élhetnek meg a nézők, és kívánom, hogy a saját életükben is legyen részük ilyen találkozásban, – teszi hozzá a színművésznő.