Szerb Újévi mulatsággal nyitja az évet a Fonó

2022. 13. 01., 11:07am
Már-már hagyomány a Fonóban, hogy a város legnagyobb szilveszteri vonós táncháza után januárban a déli szláv népek szokásai szerint is elbúcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt!

by Szendi Horváth Éva

Január 13-án a Szerb Újévi mulatságon fellépnek a Babra és a Poklade zenekarok, valamint vendégünk lesz Djordje Dávidokig szerb harmonikaművész a színpadon. Bárki csatlakozhat a délszláv táncházhoz, de azt is várjuk, aki csak hallgatná a vérpezsdítő balkáni zenéket!

Djordje Davidović ötéves kora óta harmonikázik, tanulmányait Szerbiában, majd a Bécsben a Zenei és Művészeti Egyetemen végezte Grzegorz Stopanál. Egyaránt játszik gombos és tangóharmonikán. Klasszikus zenei tanulmányai mellett párhuzamosan foglalkozik szerb zenével és a balkán valamennyi zenei dialektusában jártas. Többek között olyan megkerülhetetlen balkáni zenészektől tanult és játszott együtt, mint Ljubiša Pavković, Bata Kanda, Petar Ralchev és Boban Marković. Játékában és tudásában a klasszikus zenei szemlélet és technika egyesül a balkáni zenére jellemző egyedi játékstílusokkal.

 

A balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez a Babra zenekart. A formáció a 2019-ben debütáló albumával került a legrangosabb nemzetközi toplistákra. A Babra ezután sok meghívást kapott a legkedveltebb showcase fesztiválokra és világzenei eseményekre. A hattagú zenekar a délszláv zene eredetiségét és lelkületét megőrizve hoz létre a hagyományos dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve. Az együttes a koncertezés mellett a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben is otthonra lelt, ahol zenéjével aktív résztvevője a táncházi életnek. (Fotókredit: Erdélyi Gábor)

 

A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán: a kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít! Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. A Poklade zenekart legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István - tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson. Fellépéseiket Gráf Vivien csodálatos énekhangja egészíti ki. (Fotó: Barcsik Géza)