Szép új világ?

2020. 01. 10., 3:30pm
Magyarország egy kivételes hely. Legyünk mi is azok!

Magyarország egy kivételes hely. Legyünk mi is azok!

Dvořák Újvilág szimfóniájára komponált kisfilmet a Pannon Filharmonikusok, az ország egyik vezető szimfonikus zenekara. A héten a Müpában is sorozatot indító pécsi együttes másfél évtizede a magyar zenei élet meghatározó művészeti társulata. Kisfilmükkel diskurzust kívánnak elindítani arról a helyzetről, ami a koronavírus miatt előállt, és azokról a kérdésekről, amelyek a zeneművészet területén felmerülnek. A Kodály Központ nemzeti címmel bíró, több mint 200 éves rezidens együttesének igazgatója Horváth Zsolt, aki a Magyar Zenekari Szövetség elnökségi tagjaként várja az érdeklődőket a közös gondolkodásra.

A szöveg nélkül, csak zenével és képekkel komponált kisfilm a tavaszi kényszerleállás képsoraival indul, a nyári felszabadult szabadtéri koncertek után pedig betér a koncertterembe. Antonín Dvořák Az Újvilágból című szimfóniájának ritmusa a közönségben covid-vihar hullámait is felidézheti.

A Pannon Filharmonikusok és még sokak szerelme a zene. Van, aki számára a koncertterem látogatása létforma, a közösségi együttlét egyetlen színtere. A legközelebb a Zene világnapján koncertet adó együttes igazgatója, Horváth Zsolt így fogalmaz: A filmet azért készítettük, hogy átéljük a bezártság, a nyári felszabadulás, és a mostani korlátozott, de már zenével létező közös új világunk fontosságát. Ha nem figyelünk rá tudatosan, akkor a covid-válság az élet valódi szépségétől foszthat meg minket, és gyermekeinket. A közös játéktól, az örömtől,  a mosolytól, a zenétől, a tánctól.

A koronavírus járvány mentén kialakult zűrzavarban néhol a komolyzene műfajának szükségessége, a zene alapvető fontossága, és ezzel együtt a művészek foglalkoztatása is megkérdőjeleződik. Az együttes a kisfilmmel erre is rá akarja irányítani a figyelmet. Arra hívják, várják a közönséget, a szakmát, a döntéshozókat, hogy együtt vigyék át közös szerelmüket a „túlsó partra”. A covidon túlra.

A művészeti társulatok közösségteremtő ereje és a zenének a lelkünkre gyakorolt hatása felbecsülhetetlen érték, — állítja a zenekar minden egyes tagja.

Mindannyiunk közös felelőssége, hogy az ország művészeinek és társulatainak színvonalát minden helyzetben emeljük, és hogy a komolyzenét átmentsük a következő nemzedékek számára is. A Hogyan? a legfontosabb közös kérdés.

Magyarország egy kivételes hely. Legyünk mi is azok! Tartsuk be a megelőző biztonsági rendszabályokat, - üzemeltetőként, magánemberként egyaránt -, vigyázzunk egymásra, de mindenekelőtt fogadjuk meg, hogy #számíthatunkegymásra, - fogalmaz az igazgató.

A zenekarral legközelebb a Zene világnapján, október 1-jén este este találkozhat a közönség a Kodály Központban, illetve október 2-án a Müpában Gilbert Varga vezényletével. Nem mindennapi estek ezek. Gilbert Varga október 1-jén délelőtt veszi át magyar állampolgárságáról szóló dokumentumait Pécs város polgármesterétől. A harmónia különbözősége című hangversenyen már magyar állampolgárként is áll a pécsi és budapesti közönség elé.

A koncerten közreműködik Balogh József Lajtha- és Liszt-díjas zongoraművész.

COVID-protokoll:

Részletesen a Kodály Központ és a Müpa biztonsági rendelkezéseiről, a hangversenyek látogatásának szabályairól:

https://www.pfz.hu/hir/2020-08-29/1219/muzsikalunk-a-koncertlatogatas-szabalyai-2020-szeptember