Szentgyörgyváron augusztusban ismét Margófeszt

2022. 26. 07., 2:28pm
Második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt:

 

by Szendi Horváth Éva

2022. augusztus 11-13. között, a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.

A Margó Irodalmi Fesztivál szervezőinek zalai fesztiválja egy igazi, most vagy soha koncerttel indít. Itt lép utoljára színpadra az elmúlt évtized legizgalmasabb irodalmi-zenei projektje, a 2011-es budapesti Margón induló Rájátszás. Tagjai: Beck Zoltán (30Y), Egyedi Péter (Mmamt), Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László (Kistehén), Sárközy Zoltán és Szűcs Krisztián (HS7).

Rájátszás - Fotó: Valuska Gábor

A Margófeszt a Kollár-Klemencz Kamarazenekar vagy a Szabó Balázs Bandája koncertjein is az irodalom és zene kapcsolatát keresi. Izgalmas produkciókban és programokban ezt követően sem lesz hiány: az egyszerre négy helyszínen zajló fesztiválon.

Fellép többek között az Analog Balaton, a Grecsó-Hrutka Tandem,

Barkóczi Noémi, Saiid, a Törzs, a Papaver, Kocsis Bence dalszerzői estjével, valamint Beck Zoltán és Szűcs Krisztián a Cseh Tamás és Csengey Dénes soha nem hallott dalaiból összeállított estjével.

Napközben a Slam Poetry Magyarországgal közös szervezésű táborban Kemény Zsófi, Pion István, Závada Péter, Horváth Kristóf vagy Süveg Márk Saiid workshopjain lehet tökéletesíteni a slam-technikát. Azután a tanultakat közönség előtt is kipróbálni. A templomkertben a Pannon Tükör és a Hévíz folyóiratok szervezésében, délután irodalmi beszélgetések kerül sor. A nyári olvasmányok a Bookline pop-up könyvesboltjában szerezhetőek be. Éjszakánként bemutatják A legjobb dolgokon bőgni kell és a Bereményi kalapja című filmeket, a templomban pedig komolyzenei koncertek zárják a napot.

Zalában lenni kell! - mondta Gönczi Ferenc, Zala néprajzkutatója. A szervezők mindent meg is tesznek azért, hogy akár egy, akár több napra érkezik valaki, valóban Zalában érezze magát. Több olyan programmal is készülnek - túrák, workshopok - melyek a környék alaposabb feltérképezését, kultúrájának megismerését szolgálják. Ilyen lesz az igazmondó stand-up, a Sántakutya, ami személyes történeteken keresztül igyekszik értelmezni a zalaiságot. .