Személyes történetek

2021. 20. 12., 8:22pm
A budapesti Lengyel Intézethez tartozó Platán Galériában a minap egy sziléziai bányászból lett művész grafikáiból nyílt kiállítás.

by Szendi Horváth Éva

Jan Nowak számára a bányász munka olyan lelki terhet jelentett, hogy annak nehézségeit enyhítendő, a művészet felé fordult. Mára a kortárs lengyel naiv művészet egyik legelismertebb képviselőjévé vált.    

Jan Nowak grafikái a Katowicei Sziléziai Múzeum gyűjteményéből érkeztek Budapestre. A Személyes történetek című tárlat megnyitóján maga a művész is részt vett. Az egybegyűlteket Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója köszöntötte. A kiállítást Sonia Wilk, a kiállítás kurátora, a Katowicei Sziléziai Múzeum Naiv Művészeti Gyűjteményének vezetője nyitotta meg. 

Jan Nowak 1939-ben született Katowicében. Mint a legtöbb sziléziai férfi, hivatásszerűen évekig volt kapcsolatban a bányászattal, annak ellenére, hogy gyermekkorától fogva erdész szeretett volna lenni. A bányász munka hatalmas lelki terhet jelentett az érzékeny ember számára és amint lehetősége nyílt rá saját lakatosműhelyt nyitott. Nem várt az úgynevezett bányász-nyugdíjig, hanem nagy megkönnyebbüléssel utoljára lépte át a bánya kapuját. A munka nehézségeit enyhítendő, a művészet felé fordult. Csatlakozott a dolgozó fiatalok számára fenntartott képzőművészeti körhöz, ahol megismerte a linómetszés technikáját. A művészeti kritika az 1960-as években figyelt fel rá. Életművének elismeréseként 1986-ban a kulturális és művészeti minisztertől engedélyt kapott a képzőművész szakma gyakorlására. Munkáival a múzeumok lelkesen gyarapítják gyűjteményeiket és rendre kiállításokat rendeztek a számára. 2004-ben a pozsonyi INSITA szemlén mutatta be munkáit. Linómetszetei 2011-2013 között a londoni Royal Academy of Art nyári kiállításán is láthatóak voltak. 2018-ban a legnagyobb lengyel állami elismerésnek számító Gloria Artis Kultúráért Érdemrend ezüstérmével díjazták. Új székhelye megnyitásakor a Katowicei Sziléziai Múzeum egy retrospektív kiállítással tisztelgett a művész előtt.