Szecesszió, kézművesség, divat

2022. 07. 02., 8:45pm
Dresszkód: Katti Zoób - kiállítás a Ráth Villában

 

Zoób Kati öltözékei, ruhái örökérvényűek. A Ráth György villában olyan modelljei kerültek kiállításra, amik a mai, de a szecesszió korának irányzatába is beilleszthetőek.

Estélyi és koktél ruha

A divattervező tárlatvezetést tartott barátainak, partnereinek. Mesélt különleges ruhái és az anyagok történeteiről, titkairól és trükkjeiről. Például, hogyan maradhattak meg a villában is látható ruhák (és másik száz), amelyeket amúgy többen meg akartak vásárolni. Gyerekkora óta mit jelent neki Rippl-Rónai József falikárpitja, A vörös ruhás nő, valamint miért fontosak neki a szecessziós minták, kerámiák és bútorok.

Vízesés selyem kabát brokát applikációval

Még mindig a kézimunkában, a szövésben és a hímzésben hisz, bár ismeri az egészen modern textilkészítési technikákat is.

Kétarcú taftanyag áttört bőrhímzett rózsa dísszel

Gyakran lesápadnak a szabásban, varrásban résztvevő munkatársai, amikor egy-egy tervvel előáll, de a végeredmény mindannyiukat boldoggá teszi. Kiemelten fontosnak tartja a kollégái vagy a textilgyártó manufaktúrákban dolgozó mesteremberek szakmai tudását, ezért is nagy öröm számára, hogy munkáiból kiállítást rendezett az Iparművészeti Múzeum.

Selyemruhák gobelinnel, antik rátéttel, antik selyemhímzéssel

Zoób Kati érzékeny, határozott, céltudatos. Pályáján kitartással, rengeteg saját ötlettel, kreativitással eljutott önálló kreációinak bemutatásához. Sőt, aki a modelljeit megvásárolja, annak egyedüli és utánozhatatlan a megjelenése.

Selyem zsakard organza ruha absztrakt mintával

A divattervező a kézművességet nagyra tartja, már családi öröksége okán is. Tudja, honnan jött, és hová tart: ruhái mindegy, melyik korszakban készültek, tökéletesek, viselhetőek.

Brit szecesszióban az estélyi ruha darázsolással, fém szegecsekkel

„Ezt az eleven folytonosságot szemléltetik a Ráth György villa szecessziós és historizáló enteriőrjeiben kiállított ruhái. Élő kapocs az általa is kedvelt art nouveau és napjaink között.” mondja Horváth Hilda kurátor.

Francia szecesszióban selyem moiré kabát és puffos szoknya

Anyagválasztása merész, az itt kiállított modelleken is látható. Néha szokatlan párosításokat láthatunk tőle, mint a bőr és az organza.

Osztrák szecesszióban selyem és organza felső tüllszoknyával, logomintás stólával

Van, hogy gyártat is anyagokat, amik az ő világát tükrözik, mert a megtervezett modellekhez éppen az illik, vagy éppen saját maga által tervezett logóját szöveti bele.

„A nagy múltú kisvárosból, Sümegről indult és eljutott a világot jelentő kifutókig. Gyökerei azonban eltéphetetlenek. Neve és cége fogalom: ő Zoób Kati – Katti Zoób.”- jellemzi a tervezőt Horváth Hilda kurátor.

A Katti Zoób Zsolnay porcelánékszerekből egy sorozat szintén a kiállítás része.

Aki végigjárja a kiállítást, nemcsak a tárlat ruháiban gyönyörködhet. Megnézheti videón a nyári balatonfüredi 2021-es Zoób Kati bemutatót

Forrás: Ráth villa – Iparművészeti Múzeum