Szavak helyett

2020. 20. 01., 4:50pm
A Várnegyed Galériában Madarassy István Kossuth-díjas ötvös-szobrászművész kiállítását - még az év végi ünnepek előtt - Kiss B. Atilla Kossuth- és Liszt–díjas operaénekes nyitotta meg.

A Várnegyed Galériában Madarassy István Kossuth-díjas ötvös-szobrászművész kiállítását - még az év végi ünnepek előtt - Kiss B. Atilla Kossuth- és Liszt–díjas operaénekes nyitotta meg. A vernisszázson, az Érdemes- és Kiváló-művész díjjal kitüntetett Kathy Horváth Lajos hegedűvirtuóz működött közre, aki a tárlaton látható művekre komponált szerzeményeit adta elő.

Kiss B. Atilla megnyitójában kiemelte, hogy Madarassy István igazi reneszánsz ember, egy ”összművész”, aki mindent tud. Hiszen nemcsak saját szakterültén alkot remekműveket, hanem, ha úgy adódik, még színházi díszletet is tervez. Az operaénekes véleménye szerint a művész alkotásainak ritmusa, dallama, harmóniája van. Szobrai, plakettjei, lemezképei, rajzai láttán ez a belső dallam hat az emberekre, és a szemlélő lelkében elkezd zsongani a zene.

Madarassy István alkotásai zömét komoly, fizikai munkával, kalapáccsal, lángvágóval, forrasztópákával és lángpisztollyal hozza létre, amelynek, szinte ellenpontjaként, utazásai során leheletfinom rajzokat készít.

A művész Itália és az olasz kultúra szerelmese. Ő szavak helyett a műveivel rója le a hódolatát. A mediterrán országban is nagyon szeretik őt, hisz’ már számos városban volt kiállítása.

A Várnegyed Galériában megrendezett kiállítás a művész pályafutásának igazi keresztmetszete. Madarassy István a tárlatnak nem véletlenül adta az Itália tájain címet. Itt minden az olasz kultúráról szól. Az operahősökről készült szobrok között a borissza Falstaff éppúgy megtalálható, mint a lányát féltő Rigoletto. Sőt, az érdeklődő találkozhat a vígjátékszerző, Goldonival is. A firenzei Ponte Vecchio szoborképen és rajzban is megtekinthető, ám a művész - alkotásai segítségével - a tárlatlátogatót számos más olasz városba is „magával viszi”.

A Vármegye Galéria nagysikerű kiállítása január 25-én délután 16 órától egy beszélgetéssel zárul, amelyen a művész is részt vesz.  A Budai Művészházban, január 27-én 18 órától, Apa és Fia programra kerül sor, ennek főszereplői Madarassy István és festőművész fia, András.

Az est moderátora Madari István,  közreműködik Kassai István Liszt-díjas zongoraművész.