Számos rádiós egy csatornán

2023. 27. 01., 10:13pm
A rádiózás világnapja alkalmából rendhagyó adás

 


Történelmi nap - február 13-án először jelentkeznek egy csatornán az ismert műsorvezetők: Vágó Piros, Garami Gábor, Rákóczi Feri, Boros Lajos, Jáksó László – alig néhány példa a magyar rádiózás meghatározó hangjai közül, akik részt vesznek a Mex Rádió által szervezett ünneplésben.

Az egész napos rendhagyó adást a rádiózás világnapja alkalmából szervezi meg Lantai Tamás, vagy, ahogyan a legtöbben ismerik, Mex. A rádió összeköt minket a huszadik század legeleje óta. Nem véletlenül ért Nobel-díjat a találmány, amit végül Nikola Teslának ítéltek. A világnap alkalmából Lantai Tamás azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy mit jelent a rádiózás nekünk, hallgatóknak, és mi motiválja a legismertebb műsorvezetőket, hogy a mikrofon elé üljenek.
„Bár ma már szinte senki nem vesz rádiókészüléket, annyit változott a technológia. A rádiózás mégsem veszett ki a modern életből, sőt a Covid-időszak mintha újra előtérbe hozta volna erre az igényt. Itt kapcsolódhatunk egymáshoz, bárhol is vagyunk épp a világban” – fejti ki a szervező.

Hol és hogyan hallgatunk ma rádiót?
„A hallgatóink üzeneteiből kiderül, hogy a legkülönbözőbb élethelyzetekben hallgatnak minket. Kaptam már számkérést, ami így szólt: »Bocsi, névtelenül írok, mert órán ülök.« De azt is tudjuk, hogy a Mex Comedyt sokan vasárnapi főzés közben hallgatják, másoknál ilyenkor együtt nevet a család” – meséli a Mex Rádió vezetője.
A Mex Comedy visszatérő vendégei is bejelentkeznek február 13-án: Maksa Zoltán, Orosz György, Németh Kristóf és Redenczki Marcsi.
Gyakori szórakozás a rádiózás a reggeli készülődés vagy épp vezetés közben, míg van, aki este erre alszik el. A munkahelyeken vagy az idősebb korosztály otthonában pedig akár egész nap is szólhat a háttérben.
A kezdetekben a távhangadó köré gyűltek az emberek szilveszteri rádiókabarét vagy élő közvetítést hallgatni. A vízállásjelentés pedig sokunknak a gyermekkort idézi. Ma egyre népszerűbbek a rádióhallgatáshoz az applikációk, melyekkel kedvenc dalunkat is kérhetjük.

Mit mesél Maksa Zoltán, Jáksó László vagy Boros Lajos a rádiózásról február 13-án?
A Mex Rádió online felületein megszólaló számos műsorvezető a saját élményeit, rádiós múltja fénypontjait fogja megosztani. A szervezőket az érdekli, mit jelent számukra a rádiózás, mit ad nekik ez a munka, és milyen értéket adnak ők a hallgatóknak.
„Maksa Zoltán és Ihos József képviseli az idősebb generációt a rádiózás világnapján. A tőlük megszokott módon vidám történetekkel látják el a hallgatókat most is. Ráadásul visszarepítenek minket a Rádiókabaré hőskorába.
A meghívottakat az alapján választottam ki, ami a Mex Rádióban nálunk is a legfontosabb: hogy azok szerepeljenek, akik az érzelmekkel dolgoznak, akik lelket és értéket visznek a műsoraikba” – összegezte Lantai Tamás.
A szervezők célja, hogy a konkurenciaharcokat mellőzve, közösen átélhessék a rádiózás örömét műsorvezetők és hallgatók, attól függetlenül, ki milyen csatorna színeiben dolgozik a hétköznapokon.
„Aggódtam, hogy a csatornák nem engedik majd el a műsorvezetőiket, de szerencsére mindenki magától értetődően igent mondott. Így 40 beszélgetőpartnert tudtunk összehozni erre az ünnepi alkalomra. Ahogyan a Mex Rádió fő üzenetében megfogalmaztuk, csak pozitívan, politikamentesen fogjuk megtartani ezt a kivételes napot is” – zárta gondolatait a Mex Rádió vezetője.

Lantai Tamást a zene szeretete vezette ebbe a világba, aminek mindmáig szerelmese. Karrierjét az azóta megszűnt Citrom Rádióban kezdte, mára pedig az ország egyik leghallgatottabb online rádióhálózatát irányítja. Csapatához közel 1 éve Szakál Miki is csatlakozott. Természetesen a Mex Rádió csapattagjai szintén megszólalnak majd a február 13-ai rendhagyó adásban.

 

Fotó/forrás: Mex Rádió