Számítógép gyorsító technológia

2018. 10. 09., 12:15pm
Az új technológiával az olcsóbb noteszgépek is villámgyorssá válnak, ami kapóra jön, mert az átlagos magyar vásárló már nem éri be fapados géppel

Az új technológiával az olcsóbb noteszgépek is villámgyorssá válnak, ami kapóra jön, mert az átlagos magyar vásárló már nem éri be fapados géppel, hatvanezer forinttal többet is szán egy notebookra, mint három éve.

Elsőként a Notebook.hu back-to-school kampánya keretében lehet Intel® Optane™ Memory gyorsító modullal felszerelt notebookokat megvásárolni Magyarországon.

Az Intel® Optane™ egy különleges memóriatípus, amelynek tartalma nagyságrendekkel gyorsabban olvasható és írható a számítógép hagyományos háttértáránál, ráadásul a gép kikapcsolása után is képes megőrizni az adatokat. A gyorsító modul használatával egy átlagos, 150 ezer forint körüli árú noteszgép, egy felsőbb kategóriájú modellel azonos sebességgel, akár fél perc alatt, elindul. A gyakran használt programok (például böngésző, levelező, szövegszerkesztő) is villámgyorsan betöltődnek rajta, mivel ezeket eltárolja a modul.

Olcsón kaphat szupergyors gépet a gyerek

A gyorsítómodul jelenleg a Notebook.hu kínálatában elérhető közel húszféle típusú noteszgéppel (többek közt Asus, Lenovo, Acer és Dell) kompatibilis, és a vállalat az Intellel közös bevezetőkampánya keretében fél áron kínálja a back-to-school kampányának keretében kínált gépekhez.  A Black Friday-re és a karácsonyi szezonra már több tucatnyi Optane-es noteszgép lesz elérhető a Notebook.hu-nál.

Az iskolakezdési időszakban egy átlagos nyári naphoz képest több, mint kétszeresére emelkednek az eladások. „A tízezer forintért elérhető Intel® Optane™ Memory gyorsító modul ár egy teljes konfigurációnak csupán a töredékét teszi ki. Cserébe viszont a rendszer jelentős gyorsulását idézi elő, ezért nem csak csúcskategóriás, hanem teljesen általános használatra szánt notebookok esetében is optimális választás ezzel szerelt gépet választani. Arra számítunk, hogy a mostani iskolakezdési időszakban több ezer Optane-es gépet fogunk értékesíteni a Notebook.hu webáruházában és üzleteiben, mivel az iskolakezdési időszakban megduplázódnak az eladások” – mondta el Farkas András, a Notebook.hu ügyvezető igazgatója.

Igényesebbek lettek a magyar notebookvásárlók

A Notebook.hu azért is számít az Optane-es gépek sikerére, mert saját eladási statisztikái szerint igényesebbé váltak a magyar notebookvásárlók, hiszen legtöbbjük már legalább élete második, harmadik noteszgépét szerzi be. Az elmúlt években jelentősen emelkedett az eladott notebookok átlagára: három éve ez még 120-140 ezer forint volt, idén viszont már 180-200 ezer forintot tesz ki. A legjobban az Intel Core processzorral szerelt, középkategóriás modelleket keresik 15 col körüli képernyővel, a belépő szintű gépek forgalma pedig jelentősen visszaszorult. Ennek nyomán a cég bevételei a piaci átlagot meghaladóan, 19%-kal bővültek az idén.

Ráadásul a gépek jelentős százalékát már előre telepített, az első bekapcsoláskor azonnal használatba vehető Windows-zal vásárolják meg, mert nem akarnak vesződni a telepítéssel és a kalózszoftverek használatával járó nyűgökkel. Az új notebookokhoz vásárolt legnépszerűbb kiegészítő az egér, a notebooktáska, valamint az Office-előfizetés.

Jobban szeretik a magyarok a gamer notebookot a hibridnél

Az online igénylést és elbírálást biztosító hitelkonstrukcióknak köszönhetően pedig már a csúcskategóriás notebookok eladásai is emelkednek. A drágább típusok közül a hazai vásárlók elsősorban a kiemelkedő számítási és grafikus teljesítményt nyújtó, videojátékozásra tervezett, 300 ezer forint feletti átlagárú gamer notebookat keresik (természetesen a munkára használt szoftverekkel is jól használhatóak).

Ezekből az idén kétszer annyi fogy, mint tavaly, az eladott noteszgépek 30%-a gamer kivitelű. Míg a gamer modellek a forgalom bővülésének motorját jelentik, addig érintőképernyős hibrid gépet csupán minden tizedik vásárló választ magának.

No, és a hölgyek!

Lassan megdől az a sztereotípia, hogy a nők nem értenek a számítógéphez, meg az egyéb eszközökhöz, kütyükhöz. A notebookokat is kedvelik, mert kényelmesen elfér egy nagyobb női táskában. Meg a gyerek táskájában is, ráadásul könnyű, nem kell cipelni! És – bizony – a hölgyek is jobban szeretik, ha a gép gyors, ha betölt mindent, amire szükség van. Úgy tűnik, a kampány nem csak az iskolakezdésnek szól.