Szakértelem és ügyszeretet

2022. 12. 09., 9:48pm
Szeptember első hétvégéjén újra megrendezésre kerültek a Nagykőrösi Arany-napok.

by Szendi Horváth Éva - SBEdit

Ha egy mesebeli, jövőbe repítő időutazás lehetőségeivel élve a XXII. alkalommal megrendezett eseményen Arany János is ott lehetett volna a nevével fémjelzett ünnepi kavalkádon, akkor abszolút elégedett lett volna a látottakkal. Nemcsak azért, mert a rendezvény remekül sikerült, hanem azért is, mert megtapasztalhatta, hogy kedves városában igencsak rendjén mennek a dolgok.

A legendák ereje és a koszorús költő szellemi öröksége a mai napig ott munkál Nagykőrös polgárainak szívében, lelkében.

A legenda szerint ezen a vidéken szúrta le botját Bor-Kalán nemzetségfő, és az a sívó homokból kihajtott. Ez az Isteni erő nemzedékeken át arra ösztökéli a település lakóit, hogy legyenek úrrá minden bajon és a jövő érdekében gyűrjék le a nehézségeket. Az 1848/49-es szabadságharc leverése után, 1851-ben a város Arany Jánosnak és családjának nyugodt otthont és megélhetést biztosított. Az ő áldásos tevékenysége vezérlőcsillag minden nagykőrösi és térségbeli számára, hogy a tehetségét hasznosítani kell a közösség és a haza javára. Nagykőrös polgárainak tevékenységére a mai napig a szakértelem és az ügyszeretet jellemző.

1266-os írásos emlékekben Nagykőröst még faluként tartották nyilván. Ám Nagy Lajos király 1368-as oklevelében már mezővárosként tesznek róla említést. Nagykőrös a vásártartási jogot a XVI. században kapta. Manapság itt rendezik meg Magyarország egyik leglátogatottabb kirakodó- és állatvásárát.  A települést mostanság négyezer zárt kert városaként is emlegetik. Nagykőrösön heti három alkalommal: kedden, pénteken és vasárnap mindig nagyon élénk piaci élet zajlik. A város egyik legújabb büszkesége a 2019-ben átadott Piaccsarnok, melyet ifjú építészek a legújabb trendeknek megfelelően terveztek meg. Az épület külcsín és praktikum vonatkozásában a világon bárhol megállná a helyét. Nem csoda, hogy az Év Háza versenyen középület kategóriában díjat nyert. Nem beszélve a „bel tartalomról”, mely a helyi termelők magas minőségű kínálatának köszönhető.

Az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény a költőóriásnak szentelt Emlékévben, 2017-ben, a kor követelményeinek megfelelően teljesen megújult. Itt őrizik a feledhetetlen poéta és családja páratlan hagyatékát.

Az épületben a XIX. századi irodalom és kultúra találkozik a XXI. századi trendekkel. A Látványraktárban régészeti leletek, fegyverek éppúgy megtalálhatóak, mint a népi iparművészet remekei. A tudáslabirintusban az érdeklődő az érintőképernyők segítségével minden jelentős XIX. századi eseményről és személyről számos információt beszerezhet. A show room-ban a vendégek Arany János balladáit animáció segítségével ismerhetik meg.

Arany János dolgozószobája egyedülálló szabaduló szoba formájában elevenedik meg.

A gyerekek kedvenc helye az udvaron kialakított Népi Fajáték Színtér. A hagyományőrző játékbirodalomban mintegy ötvenféle népi fajáték várja őket. Amelyik lurkó eltölt itt néhány gondtalan órát, abból felnőtt korában biztosan lelkes múzeumlátogató lesz! Nem véletlen, hogy a Ceglédi úton található, sokszínű intézmény már elnyerte a Családbarát Múzeum, illetve a Látópont-díjat egyaránt. 

A Mezővárosi gyökerekkel rendelkező település lakónak alapszemléletét a természetszeretet határozza meg. Az impozáns, évszázados kőrisfákkal teli Múzeumkert egykoron Arany János egyik kedvenc séta- és pihenőhelye volt. Az Emlékévben a kert is megújult és a mai városlakók is örömmel pihennek meg az árnyas fák alatt.

Itt látható a Kossuth-díjas Varga Imre a Nagy tanári kar című szoborcsoportja, mely méltó emléket állít Arany Jánosnak és tanártársainak, akik munkásságukkal beírták magukat Nagykőrös és az ország tudománytörténetébe.

Szintén Ceglédi úton található a másik azilum, a gondosan rendben tartott Cifrakert. Az egykori Széchenyi-fürdőkert a nagykőrösiek egyik kedvenc találkozó- és szórakozóhelye. Minden évben itt kerül megrendezésre a Kőrösi Möggyfesztivál, illetve a híres-neves Nagykőrösi Arany-napok rendezvénysorozat egyaránt.

Mindemellett a Cifrakert szabadtéri színházi előadásoknak és sportok kedvelőknek is otthont ad.

A kert ékessége a régi békeidőket idéző, tüneményes szépségű Zenepavilon, illetve az elegánsan felújított Svájci Ház, mely alpesi stílusáról kapta a nevét.

Nagykőrös főterén hajdan az ország legnagyobb gabona-piaca rendszeresen megrendezésre került. A 23.700 lakost számláló település városközpontját manapság szökőkutak, szoborkompozíciók és virágok tízezrei díszítik. Nem véletlen, hogy 2014-ben a Magyar Urbanisztikai Társaság Nagykőröst a városrendezés terén elért kimagasló eredményeiért Hild János-díjjal tüntette ki.

2018-ban Nagykőrös a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen első díjat nyert. A Szabadság-, Széchenyi- és a Deák-tér, illetve a Hősök Tere műemlék-épületeivel, égbenyúló templomtornyaival, neves művészek által készített szobraival és a tömérdek virággal még a nemzetközi megmérettetésen is ámulatba ejtette a zsűri tagjait. A 2019-es Entente Florale Europe versenyen a város vezetői ezüst-érmet és Elnöki díjat vehettek át.

A nagykőrösiek természetszeretetének ékes bizonyítéka, ahogyan óvják, féltik a város nyugati határában fekvő Pálfája Parkerdőt. Itt élnek az ország pusztai tölgyeseinek utolsó hírmondói. A liget-szerűen elhelyezkedő facsoportok a közöttük elterülő homoki gyepekkel a honfoglalás korát, az Alföld régvolt természeti gazdagságát idézik fel. A Pálfája Tanösvény vezetőfüzettel önállóan is bejárható, de vezetett programok széles skálája is az érdeklődök rendelkezésére áll. Nemcsak a szakemberek figyelnek erre a különleges természeti értékeket képviselő területre, hanem maga a lakosság is szívvel-lélekkel segíti, támogatja munkájukat. A csodákkal teli erdő mindenkit kirándulásra csábít. A gyönyörű tisztáson játszótér, asztalok és padok fogadják a pihenni vágyókat, illetve kijelölt gyalogos- és kerékpárutat is sokan veszik igénybe.

A rét után a hely híres famatuzsáleme, a névadó Pálfája köszönti a kirándulókat. Az óriásra nőtt kocsányos tölgy korát a helyiek 4-500 évre taksálják.

A város szélén az idén áprilisban nyitotta meg kapuit Magyarország egyetlen autós Safari Parkja. A hatalmas területen mintegy kétszáz állat éli szabadon a mindennapjait, melyeket az autókból kihajló vendégek répával akár meg is etethetnek.

A Közép-Európában egyedülálló Richter Safari Parkban nemcsak vadállatok, hanem háziállatok bemutatására is sor kerül. Így a városi gyerekeknek is lehet a falusi léthez köthető élménye.

Egy alapos városnézés és a Pálfájánál tett fárasztó kirándulás után érdemes betérni a Széchenyi téri Vanília és Gelarto cukrászdába, ahol remek sütemények és csodálatos fagylaltok várják a megfáradt vándorokat.

Itt dolgozik Karikó Orsolya, az idei Ország Tortája verseny győztese, aki a Huncut szilva herceg elnevezésű kompozíciót megálmodta. A tehetséges ifjú cukrásznak gyerekkorában a dédnagymamája szilvásderelyéje és szilvalekvárja volt a kedvence. A régi ízek ihletadó ereje pedig egészen a csúcsig repítette!

Szendi Horváth Éva