Szabadon

2022. 14. 02., 2:16pm
A Cimbaliband mindig kijön valami különleges anyaggal, ezáltal megmutatja az együttes folyamatos megújulását, zenei frissességét és zenei kíváncsiságát is.

by Szendi Horváth Éva

Nem véletlen, hogy albumaik nagy része rögtön a világzenei toplistákra kerül. Nevüket jegyzik külföldön is, zenéik pedig újra és újra meglepetést és az újszerűség élményét tudják nyújtani. A Fonóban február 18-án mutatják be a Szabadon című legújabb lemezüket, amely decemberben jelent meg a Fonó gondozásban.

A cimbalom Chuck Berry-jének is nevezett Unger Balázs és zenekara ezúttal a magyar népzene dialektusai köré építette fel az albumot. A Dunántúl, Felföld, Alföld, Erdély, Moldva - adta a kiindulópontot. A lemezen elhangzó szerzemények izgalmas köntösbe öltöztetik az eredeti dallamokat, különös figyelmet szentelve a cimbalomnak és az improvizatív hegedűjátéknak. Természetesen fonódik össze az autentikus népzene – amelyhez a banda minden tagjának erős személyes kötődése van – és a kortárs alkotás, friss improvizációk iránti igény és tudás.

A lemezről a Vándor című dal klipje itt »»

https://www.youtube.com/watch?v=TB_LzHVQJo4

Unger Balázst saját gyűjtései, a népzenével való napi szintű kapcsolat vezette rá, hogy mennyire fontos ebben a műfajban az improvizáció. Hagyományőrző mesterek sajátos egyéni stílusában fontos szerepet játszik a zenei rögtönzési készség. Balázs 1998-ban egy csángó táncházban ismerkedett meg Dresch Mihállyal, a magyar ethno-jazz élet szaxofonos ikonjával. Mihály zenekarába invitálta, majd két éven keresztül együtt muzsikáltak a Dresch Quartetben, ahol a cimbalmosunk nagyon megszerette az ethno-jazz műfajt. 2019-ben a Cimbaliband hegedűse, Solymosi Máté, megnyerte a I. Nemzetközi Roby Lakatos Hegedű Improvizációs verseny különdíját, a legjobb népzenei improvizációért, ami szintén nagy lökést adott Szabadon lemezük megalkotásához. A korongon fergeteges hangszerszólók, újjászülető, fülbemászó melódiák hallhatóak.

A produkciót Unger Balázs vezetésével karakteres férfi énekhangok erősítik, valamint két vokalista is közreműködik. Érdekesség, hogy ez az első Cimbaliband lemez, amelyen nem hallhatunk női énekhangot. A cimbalom természetesen most is főszerepet játszik, kiegészülve a hegedűszólókkal. Unger Balázs ezt a lemezt egy teljesen egyedi gyártású, Horváth Gábor cimbalomkészítő mester, restaurátor által készített modellen rögzítette. Sára Dóra grafikusnak köszönhetően minden dalhoz született egy illusztráció, különböző grafikai technikákkal, melyeket a lemez füzet-mellékletében helyeztek el.

A zenehallgatási élmény ezekkel a képekkel lesz igazán teljes – vallják az alkotók.

Ezen kívül Todoroff Lázár stábjával a lemez minden dalához készült videoklip. A dalokat élőben rögzítették, háztetőkön, kastélyban, erkélyeken, a pandémia alatt. Itt érhető el: https://youtube.com/playlist?list=PLFbLKd0WHRhNMApjEJfSGVm8mG5Di1n6S

Cimbaliband:

Unger Balázs - cimbalom, ének (zeneszerző)

Solymosi Máté - hegedű

Babos Lőrinc - dob, ütőhangszerek, vokál

Tóth Gergely - nagybőgő

Varga Kornél - gitár, vokál

A lemezen és a lemezbemutató koncerten közreműködik:

Bede Péter - szaxofon

Agatics Krunoszláv Kico – harmonika

A koncert részletei itt »» https://fono.hu/hu/programok/2022/cimbaliband-szabadon-lemezbemutato-koncert/

 

                                      Cimbaliband: Szabadon

Lemezbemutató február 18-án 20.00 órakor a Fonóban