Súlyfelesleg, életmód, mozgás

2023. 08. 05., 11:02am
Drasztikusan megemelkedhet az elhízott emberek száma

 

A Technogym cselekvésre buzdítja az egészséges életre vágyókat

Az évtized végére jelentősen megemelkedhet a súlyfelesleggel küzdő, illetve az elhízott emberek száma. Becslések szerint 2030-ra legalább egymilliárdra nőhet azok száma, akik túlsúlyosnak tekinthetőek. „A Technogym éppen ezért már évek óta arra próbálja meg felhívni a figyelmet, hogy tenni kell a mozgásszegény életmód ellen, ami az egyik legfőbb okozója a felesleges kilók megjelenésének” – hívta fel a figyelmet Szekosán Anett, a Technogym marketingvezetője.

Még a legóvatosabb számítások szerint is az évtized végére öt nőből legalább egy, illetve hét férfiből legalább egy elhízott lesz. * „Mindez azonban nagyon rossz irányt jelent a modern társadalom számára. A fizikai inaktivitás számos veszéllyel jár, mert növelheti a mozgásszegény életmóddal összefüggő betegségek, így például a hipertónia, az érszűkület vagy a szívritmuszavar kialakulását” – hangsúlyozta Szekosán Anett.

Ennek oka abban keresendő, hogy már egy héttel a rendszeres sport abbahagyása után csökkenni kezd a szervezet inzulinérzékenysége, amelyre válaszadás gyanánt a test növelni kezdi az inzulin termelését. A magas inzulinszint zsírraktározáshoz, az étvágy növekedéséhez vezethet, későbbiekben pedig a mozgáshiánnyal kombinálva növeli a szívbetegségek, az elhízás és a cukorbetegég kockázatát.

Sajnálatos módon az inaktív életmód egyre nagyobb problémát jelent a fejlett országokban, mivel egyre nagyobb mértékben járul hozzá a vezető halálokokhoz, így megkerülhetetlen társadalmi és gazdasági problémává válik.  Becslések szerint a 2020 és 2060 közötti időszakban a súlyfelesleg és az elhízás miatt kialakuló betegségek kapcsán felmerülő költségek globálisan több mint kilencszeresére nőnek, és elérheti az elképesztő, mintegy 18 milliárd dolláros tételt.

A világ egyik vezető, csúcskategóriás fitneszeszköz-gyártója, a Technogym éppen ezért 2014-ben elindította a „Let’s Move For A Better World” elnevezésű kampányát, amely évről-évre arra ösztönzi az embereket, hogy sportoljanak, illetve, hogy tegyenek a mozgásszegény életmód, valamint az ebből fakadó egészségügyi problémák ellen. A kampány eredetileg 10 országban indult el mintegy kétezer résztvevővel, 2019-ben az aktivitásban részt vevők száma már meghaladta a kétszázezer főt mintegy 32 országból, idén pedig már 50 ország volt a mozgalom tagja.

„A kampány során a résztvevők a saját napi edzésükkel járulhatnak hozzá az országuk, és a mozgalomban részt vevő, kiválasztott létesítmény eredményéhez. Az aktivitás mérésére a Technogym saját mérőrendszert dolgozott ki MOVE néven, amely segít számszerűsíteni a különböző mozgásfajtákat. Egy tízperces séta például 50-100 MOVE-nak felel meg” – hangsúlyozta a Technogym marketingvezetője.  Hozzátette: az egyhetes kampányidőszak alatt a résztevők maximum napi 2000 MOVE-t gyűjthetnek össze, hisz ebben a kihívásban elsősorban a közösségépítés a fő cél, és hogy mindenki egyenlő esélyekkel járulhasson hozzá a kitűzött célhoz.

A „Let’s Move For A Better World” aktivitáshoz idén tavasszal már Magyarország is csatlakozott a Springday Health Club részvételével, és mintegy száz lelkes résztvevő több mint 500.000 MOVE-val járult hozzá a kampány sikeréhez.

*BMI testtömegindex ≥30kg/m2