Stílusok keveredése

2023. 27. 05., 12:21am
Nincs új a nap alatt - vagy mégis? 4+1 napszemüvegtrend a 2023-as nyárra

 

Míg a korábbi években és évtizedekben megfigyelhető volt egy-egy trend már-már monokulturális eluralkodása, addig a mostani szezonra a változatosság, a stílusok keveredése, békés egymás mellett élése vagy akár fúziója is megfigyelhető – állítják az eOptika.hu szakértői. A közel 80 napszemüveg márka 10.000 féle termékét kínálatában tudó szemüveg és napszemüveg webshop segítségével tekintettük át az idei szezon hangsúlyos trendjeit.

Szemünk védelme egész évben fontos, a káros sugarak kockázata pedig hatványozottan jelentkezik a napsütéses évszak beköszöntével. A megfelelően kiválasztott napszemüveg ugyanakkor öltöztet is, egy jó fazon pedig minden szettet teljessé tesz.

2023-ban a napszemüveg trendek a sokszínűségről, a kifinomult eleganciáról, a stílusok keveredéséről és keveréséről szól.

„Idén minden játszik, a lényeg az, hogy bizonyos alapvető szabályokat betartsunk. Az életvitel, a személyiség, valamint az arcforma nagyban befolyásolja a szemüvegválasztás sikerét, hogy alkatunkhoz és a használat céljához igazodó napszemüveget válasszunk. A divat mellett pedig nem utolsó sorban érdemes figyelni a praktikumra is” – tanácsolja a szakértő.

Az online vásárlás nagy előnye a napszemüveg vásárlásánál, hogy a boltokban megtalálható pár száz kerethez képest online sokkal több fazont és színt találunk, és fel is tudjuk próbálni virtuális tükör segítségével. Az eOptika.hu oldalon több mint tízezer elérhető napszemüveg között lehet válogatni, ráadásul óriási kedvezményekkel. De nézzük, milyen trendek közül érdemes választanunk!

Életigenlő kreativitás

Fotó: eOptika.hu

Ezt az irányzatot a hangsúlyos, vastag kerettel határolt, geometrikus elemek és a retro anyagválasztású szárak jellemzik. A digitális világ színei mellett az átlátszó, lágy műanyagok és a hiperboldog színek a meghatározóak.

Fotó: eOptika.hu

Optimista, játékosan kreatív, ugyanakkor magabiztos: egyfajta viselhető művészet ez, a tökéletlenségek és egyediségek büszke viseletére bátorít.

Fotó: eOptika.hu

A visszafogott, mégis ellenállhatatlan, finom, nőies modern macskaszem, ferde téglalap formájú keretek, nagy négyzetes formákat a klasszikusok ihlették, modern módon újra gondolva minden jelentős divatmárka kínálatában megtalálhatóak.

A Ray-Ban például idén a Mega trend keretein belül a valaha volt legnépszerűbb sziluettjeit frissíti fel, melyekben a klasszikus dizájn és a hagyományokon túlmutató vállalkozószellem egyesül, hogy aztán megszülethessen a két úttörő: a Mega Clubmaster és Mega Wayfarer.

Fotó: Ray-Ban

Az eredeti Wayfarer 1952 óta hódít az „ok nélkül lázadók” körében, és a 60-as évek rockforradalmától kezdve a 80-as évek alternatív művészeti megmozdulásain át a 90-es évek hip-hop mozgalmáig a mai napig felfordulást okoz ott, ahol megjelenik. Vastag perem és extrán széles szárak jellemzik a modelleket, melyek az időtálló stílus és a fáradhatatlan újítás jegyében születtek. 

A divatmárkák és a hírességek együttműködéséből természetesen nem maradhatnak ki idén sem a napszemüvegek. Exkluzív autogrammal ellátott szárak és dedikált cipzáras tokok teszik kollekcióikat egyedivé.

Fotó: Vogue

A legfrissebb trendekben otthonosan mozgó Hailey Bieber például harmadszor állt össze a Vogue-gal, hogy megmutassa, mit kell ma viselni a szemünkön a kifutók laza, vagány világában vagy a – szó szerint – ragyogó mindennapokban. Kylie Jenner pedig a Dolce&Gabbana legújabb reklámkampányának arcaként a csábító, vonzó, karakteres stílust képviseli.

Mesterséges dinamika

A trendet a tudomány ihlette, a design, egyszerre fordul a technológia és a futurisztikus esztétika felé.

Fotó: eOptika.hu

Az építészetből átemelt megoldások, a fém hangsúlyos használata kiemelkednek, és dinamizmust, progresszív megjelenést kölcsönöznek a napszemüvegeknek

Fotó: eOptika.hu

Az inspiráció forrása a digitális technológia és a metaverzum, amelyek a designba átörökítve egyedi és modern stílust teremtenek. A hibrid megoldások kapják a főszerepet; nagy, burkolt keretek, egyfajta „divatpajzsként” is szolgálnak.

Az oversized vagy nagyméretű női napszemüveg sok évtizeddel ezelőtt egyszer már meghódította a világot. A sztárok imádták már a hatvanas években, mert remekül el lehetett bújni mögötte a paparazzik elől, vagy éppen kiváló fedezéket nyújtott egy hosszúra sikerült éjszaka után.

Fotó: eOptika.hu

A nagy keretek újra visszatértek, kötelező darabjai a nyári outfiteknek, és nem csak a szemeknek, de a szemek körüli, érzékeny területeknek is megfelelő védelmet nyújtanak a káros sugarak ellen.

Fotó: eOptika.hu

A tudományos ihletésű, túlvilági fazonokhoz az anyagokat manapság már laboratóriumokban gyártják, új bioanyagokkal, innovatív megoldásokkal és szürreális kivitelezésekkel kísérletezve; cél a jobb védelem, jobb illeszkedés, nagyobb kényelem és jobb kialakítás.

Természetközeli sokszínűség

Idei harmadik trendünkben a természet újrafelfedezését ünnepeljük. A napszemüvegekben a föld színek, mint például a meleg barna és olívazöld, meghatározóak. A természetes anyagok környezetbarát alternatívát kínálnak.

Fotó: Hugo Boss

A természetközeli irányzatot a puha, szabálytalan formák éppúgy jellemzik, mint a szögletesség.

Fotó: eOptika.hu

A keretek formái organikusabbak is lehetnek, ívesek, aszimmetrikusak, ugyanakkor a természetből fakadó erősebb geometriák is felbukkannak, például a csiszolt drágakövekre emlékeztető alakzatok.

Luxus a városban

Az utolsó, de nem kevésbé fontos trend a városi luxus kifejezése.

Ez a stílusirányzat eleganciát és minimalizmust sugall. Az alumínium és acél anyagokból készült kereteket gyakran kombinálják luxus részletekkel, amelyek a felsőkategóriás minőséget tükrözik. A szín általában a klasszikusabb árnyalatokra fókuszál, például ezüstre, feketére vagy szürkére.

Fotó: eOptika.hu

Jó hír a luxus kedvelőinek, hogy a szegmens összességében lassabban, óvatosabban változik, ami már a világjárvány előtt is tapasztalható volt, és ez még sokáig így is lesz. Nem kell tehát pár havonta újra az üzletbe rohanni, ha naprakészek szeretnénk lenni a luxus csillogásában. 

Fotó: eOptika.hu

A funkcionalitás és a kifinomult használhatóság kombinálása: A lencse felületének teljes gravírozása, a látást nem zavaró, csupán a külső foncsorban észrevehető „vízjel” hatású sorminták egyre inkább terjednek a többi árkategória irányába is – de még mindig a luxus-szegmensben maradva.

Ergonomikus kialakítás és futurizmus sportolás közben is

Ha nyár, akkor szabadtéri sportok, ha szabadtéri sportok, akkor kényelmes, megbízható, izzadástűrő napszemüveg. 

Fotó: eOptika.hu

Az Oakley napszemüveg modelljei éppen abban verhetetlenek, hogy aktív mozgás közben is jól és stabilan illeszkednek az archoz. Köszönhetően a kialakításuknak és annak a különleges unobtaniumnak nevezett anyagnak, amelyet Jim Jannard, az Oakley márka szülőatyja talált fel, és a mai napig használnak a fül- és orrpárnák gyártásánál.

A 2023-as nyári napszemüveg trendek változatos és izgalmas lehetőségeket kínálnak mindazoknak, akik szeretnék stílusosan védeni szemüket a napsugaraktól. Az Életigenlő kreativitás, a Mesterséges dinamika, a Természetközeli sokszínűség és a Luxus a városban trendek közül mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Legyen szó merész és színes, vagy visszafogott és elegáns napszemüvegekről, fontos, hogy olyan modellt válasszunk, amely stílusunkat és egyéni személyiségünket tükrözi.