Sport a természetben

2022. 10. 06., 10:02am
Miért és hogyan érdemes a szabadban sportolni?

 

 

Itt a nyári jó idő, egyre kevesebb a kedvünk otthon ülni, annál inkább vágyunk a szabadba. A kinti időtöltés alatt azonban nemcsak a kültéri evészet-ivászatra gondolunk, érdemes ilyenkor változtatni a rutinunkon, és beltéri sportolás helyett kültérire váltani.
Ha pedig eddig nem mozogtunk, a jó idő elég csábító indok ahhoz, hogy kipróbáljunk néhány kültéri mozgásformát. Ehhez, íme, néhány tipp és tanács, a smag.hu sportoldal összeállítása alapján.

Miért szórakoztatóbb és eredményesebb a szabadban edzeni?
Számos előnyös oldala van, ha a szabadban sportolunk. A napfény nemcsak megfelelő D-vitaminnal lát el, ami segít abban, hogy energikusak maradjunk, akár még egy kis színt is kaphatunk tőle, a friss levegő pedig csökkenti az éjszakai álmatlanság előfordulását. A sporttevékenységek közben fontos a helyes légzés, a szervezet megfelelő mennyiségű oxigénhez való juttatása.
Gondolj bele, mennyivel frissebb levegőt szívhatsz be a természetben, mint egy zsúfolt, esetleg rosszul szellőző konditeremben vagy beltéri sportpályán. A kültéri sportolási lehetőségek jelentős hányada ráadásul ingyenes. Az új szokások kialakításával pedig új barátokra lelhetsz a kondi parkban, futó- vagy kosárpályán. Arról nem is beszélve, hogy akár még a kutyádat is bevonhatod a mozgásba. Gondolunk itt a reggeli vagy esti kutyasétáltatások újragondolására, amit kis lendülettel kocogássá változtathatsz.

Ha csak most kezded a sportolást
Edzettségi szintedtől függően többfajta lehetőség közül választhatsz. Ha eddig nem volt túlzottan sportos az életmódot, kezdd a kültéri mozgást rövidtávú (egy-két kilométeres) kocogással, vagy túrázással! Mindkettőnél fontos a bemelegítés! Ne feledkezz meg a térded és bokád átmozgatásáról sem! Túrázás közben gyakran ingoványos talajra léphetünk, fontos, hogy kivédjük az esetleges húzódásokat. Ha kifejezetten a kalóriaégetés a célod, legalább negyvenöt percig kocogj/túrázz, ezután kezd el igazán aktív szinten a szervezeted kalóriát égetni, a mozgás befejezése után akár még tizennégy óráig. Hogy pontosan mennyi kalóriát tudsz elégetni egy óra alatt, az függ a testsúlyodtól is: minél több a felesleged, annál több kalóriától szabadulsz meg. Átlagosságban annyi kijelenthető, hogy egyórányi kocogással vagy túrázással körülbelül egy tábla csokinyi kalóriától szabadulsz meg. Ha túrázni készülsz, ne feledkezz meg a vízálló ruházatról, rovarriasztó krémről!

Alakítsd a beltéri edzésterved kültérire, ha rendszeresen edzel
Fentebb már leírtuk, milyen előnyei vannak a kültéri edzésnek, ezért próbáld meg átalakítani a beltéri edzéstervet kültérire! A saját testsúlyos gyakorlatok (ellentétben a gépekkel végrehajtott gyakorlatok jelentős részével), fejlesztik az egyensúlyérzéket és sokkal jobban megdolgoztatják a vázizmokat. A karantén alatt rengetegen kényszerültünk otthon edzeni, ilyenkor többnyire szintén csak a saját testsúlyunkat használtuk. Ezeket az edzéseket egy az egyben lehet kivitelezni a szabadban is. Ha lecserélnéd a régi edzésterved, de nem tudod, hogyan edz másképp, rengeteg alkalmazást találhatsz a telefonodon (többek között a legnagyobb sportruházati márkáknál), melyek segítséget nyújtanak.

Ha igazán jó formában érzed magad az edzésben
Rendszeresen jársz funkcionális (kör)edzésekre vagy kondiba? Új kihívásokra vágysz? Akkor ajánlott a street workout, amivel városszerte egyre több helyen találkozhatsz. Természetesen ebben a műfajban is vannak egyszerűbb gyakorlatok a kevésbé edzetteknek. Ha a húzódzkodás, tolódzkodás, lábemelés már a kisujjadban van, szerezz be egy TRX-et, ezzel az egyik rúdra felakasztva még változatosabbá teheted az edzésed. Itt szintén felhívjuk a figyelmed az edzős alkalmazásokra. Sőt, nagyon sok Youtube- vagy Insta-oldal tematizálódott a street worktoutra, ahonnan új gyakorlatokat tudsz ellesni. Az összes fenti mozgásformára igaz, hogy ha fejlődni szeretnél, érdemes újabb kihívások elé állítani a tested, és dinamikusabban, hosszabb ideig edzeni, lecserélni a gyakorlatokat vagy éppen a futópályát.

Ennél extrémebbre vágysz?
Ha tengerpartra mész nyaralni, a napozás és városnézés mellett helyet szoríthatsz egy kis vízi sportolásnak is. A tengerparti turistatelepüléseken valószínűleg több lehetőséged lesz, kezdve a búvárkodástól a SUP-ig. Ha családdal vagy a pároddal mész, a kajakozást vagy a raftingot is ajánljuk, persze, csak ha elég gyakorlott úszó vagy. Ha pedig inkább a sebesség szerelmese vagy, a jet ski a te vízi sportod.