„Sorsunk nincsen kőbe vésve"

2022. 18. 10., 10:26pm
Bemutatkozott a Kőszívű című musical a Kecskeméti Nemzeti Színházban

 

by Szendi Horváth Éva

A három Baradlay fiú

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és az Erkel Színházban már korábban bemutatkozott a Kőszívű - A Baradlay legenda című musical Szente Vajk rendezésében. A darabot a kecskeméti közönség is láthatja a 2022/23-as évadban: a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata október 7-én tartotta a Jókai Mór művét feldolgozó előadás premierjét.

A kőszívű, zsarnok apa végakaratával szembeforduló feleség és fiaik látványos és regényes kalandjai, a mindent legyőző testvéri és anyai szeretetről, a haza szolgálatáról és a szerelem erejéről tanúskodnak Jókai Mór regényének musical adaptációjában. A Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente által jegyzett darabot már a premier alkalmával óriási tapsviharral köszöntötte a kecskeméti közönség.

“A kőszívű ember fiai című regényt szinte lehetetlen küldetés színpadra állítani kettő és háromnegyed órában. De pont ez volt az egyik oka, hogy erre a műre esett a választásom, szeretem ugyanis az ilyen kihívásokat” - mesélte Szente Vajk rendező. Kiemelte, a kecskeméti társulat kvalitásait remekül megmutatja ez az előadás, nemcsak a színészi játék tekintetében.

Juhász Levente zenéi estéről estére élőben hallhatóak a közel 20 fős kecskeméti zenekartól. A produkcióban közreműködik a Kecskeméti Nemzeti Színház teljes énekkara és balett-tagozata is.

“Történetvezetésében a musical jól leköveti Jókai regényét, közben mondanivalójában talán tud egy kissé mást adni” - mondja a teátrum főrendezője a nagy ívű történetekben, akció dús és sokszereplős jelenetekben, valamint fülbemászó zenékben bővelkedő darabról.

Baradlayné Mária szerepében felváltva láthatja a közönség Polyák Lillát és Märcz Fruzsinát. “A megszokotthoz képest újfajta megvilágításban láthatjuk Baradlaynét, sokkal több szívvel és szeretettel” - állítja az ismét Kecskeméten vendégszereplő Polyák Lilla, aki számára a karakter megformálásában a gyermekei boldogulásáért küzdő anyatigris jelentette a fő irányt.

Különlegesség, hogy Juhász Levente nemcsak zeneszerzőként vette ki részét az alkotói munkából, Mechle Christiannal kettőzve Baradlay Ödönt formázza meg. A másik két Baradlay fivért - Richárdot és Jenőt - Orth Péter, valamint Koltai-Nagy Balázs kelti életre.

A beszédes nevű Rideghváry Bence szerepét Adorjáni Bálint játssza. A hatalmi játszmák és a szerelmi szálak élénk női mozgatórugói Plankenhorst  Alfonsine, azaz Bori Réka és édesanyja, Plankenhorst Antoinette, akit Danyi Judit alakít.

Liedenwall Edit, Baradlay Richárd menyasszonya szerepében Kovács Gyopár látható - ő ettől az évadtól a kecskeméti társulat tagja -, míg a legidősebb Baradlay fiú szerelmét, Lánghy Arankát Horváth Alexandra játssza.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc viharában kibontakozó történet fájdalommal, veszteséggel terhelt sorsokat tár elénk. Enyhítésként a Sirkó László által megformált Tallérossy Zebulon időről időre egy kis humort csempész az előadásba.

A további szerepekben Palvicz Ottóként Varga-Huszti Mátét, Ramiroff Leoninként Koller Krisztiánt, Pál úrként Pál Attilát, míg Haynau tábornokként Varga Zoltánt láthatják a nézők.

A Musical Neked és a Kecskeméti Nemzeti Színház koprodukciójában megvalósult előadásban Szente Vajk író-rendező a megszokott alkotó csapatával dolgozott együtt: a jelmezekért Kovács Yvette Alida, a díszletekért Rákay Tamás, a koreográfiáért Túri Lajos Péter felelt, míg a zenei vezető Károly Kati, a fénytervező pedig Madarász (Madár) János volt.

Bővebb információ az előadásról:

https://kecskemetinemzeti.hu/hu/eloadasok/aktualis.html?eloadas_id=13877