Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig

2022. 20. 06., 10:35pm
A minap a Magyar Nemzeti Múzeumban új kiállítás megnyitójára került sor.

 

by Szendi Horváth Éva

A tárlat első látogatói a múzeum gyönyörű, a 21. század követelményeinek megfelelően felújított, modern látógatóterein át érkeztek meg.

A nemzet múzeumának gyűjteménye az utóbbi tizenkét évben őskori kerámiaedényektől a párizsi magyar békedelegáció tagjainak autogramgyűjteményéig, római kori lófejpáncéltól a Király utcai jelvényüzlet fiókos szekrényéig sok-sok ezer tárggyal gazdagodott. Az új szerzeményeket bemutató kiállításon most az ezerszínű anyag legjava látható. A Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállítás mintegy negyven muzeológus megfeszített munkájának köszönhetően. a műtárgygyarapodást teljes pompájábanvonultatja fel.

Az eseményen L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mondott köszöntőt. Ezt követően Csák János kulturális és innovációs miniszter nyitotta meg a kiállítást, és egyúttal átadta a múzeum megújult látogatói tereit is.

A Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című műtárgykollekció premierje volt a miniszter úr első hivatalos, nyilvános kulturális programja.
A megnyitó keretein belül kibocsátásra kerül a Magyar Nemzeti Múzeum és a MÉE Fejér Megyei Szervezetének közös emlékérme is.

A Fritz Mihály szobrászművész tervezte és Szabó Tamás ötvös által kivitelezett érem gipszmodellje.