Sisi és a népművészet - A csipke vonzásában

2023. 05. 04., 4:45pm
Megtekinthető: 2023. március 30. – június 25.

 

by Szendi Horváth Éva

Sisi és a népművészet - A csipke vonzásában címmel nyílt kiállítás a Hagyományok Háza Corvin téri székházában.

A rendhagyó tárlatról dr. Czingel Szilvia néprajzkutatót, az Intézmény Magyar Népi Iparművészeti Múzeumának vezetőjét kérdeztük.

„A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum raktáraiban az egykori Háziipari Szövetkezet anyagai is megtalálhatóak. A polcok között tallózva olyan kincsekre bukkanhatunk, amik a nagyközönség előtt eddig még rejtve voltak. Ezek egy részét használtuk fel legújabb tárlatunkhoz.

A Sisi és a népművészet - A csipke vonzásában című kiállítás összeállításával azt szerettem volna bemutatni, hogy a főúri, arisztokrata hölgyeknek milyen fontos szerep jutott a népművészet újrafelfedezésében.

Erzsébet magyar királyné, Sisi 1881-ben az Országos Nőipari Kiállításon látott először kalotaszegi bokályokat, varrottasokat. Az élmény hatására megbízta felolvasónőjét s egyben bizalmasát, Ferenczy Idát, hogy a Hofburgban egy magyaros szobát rendeztessen be neki.

Ferenczy kapcsolatba lépett Gyarmathy Zsigmondné Hóry Etelkával, „Kalotaszeg nagyasszonyával”, hogy viseleteket, lepedőket, varrottasokat gyűjtsön a magyaros szobába, s ugyancsak állítson össze kelengyéket Sisi leányainak.

Az ötletet tett követte, s Kalotaszegen elkezdődött egy - mai szóhasználattal - falukutatás. A falusi asszonyokkal előkerestették régi viseleteiket, s mintegy újra felfedezték Kalotaszeg vidékét.

A háziipar fejlesztése egyúttal munkalehetőséget is jelentett: királyi rendelettel huszonöt szövőszéket küldtek a Monarchia különböző falvaiba, ezáltal az ottani asszonyok megélhetéshez is jutottak.

A kezdeményezéshez egyre többen csatlakoztak: Izabella főhercegné, Frigyes főherceg felesége például a Ciffer környékén lévő szlovák falvakban alapított háziipari egyleteket. Itt is előkerültek a ládákból a régi hímzések, szőttesek, amik készítését az asszonyok újratanulták. Izabella főhercegnő emellett szenvedélyes fényképész is volt: Mezőkövesdről forrásértékű fotósorozat maradt ránk munkásságából.

A kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és hét másik gyűjtemény anyagából táplálkozott. A tárlatban egy részt a csipkének szentelünk. Sisi rajongott a csipkékért, így a királyné személyes csipke használati tárgyain – ruhákon, zsebkendőkön, stólákon, legyezőkön - kívül azt is be tudjuk mutatni, hogy a főúri csipkék hogyan hatottak a népművészet díszítő motívumaira.

A látogatók a csipkék mellett olyan matyó és kalotaszegi textileket is megtekinthetnek, amik az eredeti minták alapján a Háziipari Szövetkezetben készültek.

A kiállításban a kor hangulatát korabeli városi muzsikával, újságcikkekkel, valamint archív fotókkal és filmfelvételekkel idézzük meg,”

Bővebb információ:

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/sisi-es-nepmuveszet-csipke-vonzasaban-tarlatvezetes/20230330

Fotó: Szilárd Katalin