Sirha Budapest 2020

2020. 29. 01., 9:10am
Idén a Hungexpo, a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást, február 4-6 között rendezi.

Idén a Hungexpo, a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást, február 4-6 között rendezi.

2014 óta negyedik alkalommal gyűlik össze a teljes szakma - az élelmiszeripar, pék- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, csomagolóipar és gasztronómia területéről - a régió legjelentősebb fórumán.

Európa legnagyobb élelmiszeripari és horeca szakkiállításának régiós eseménye nem egyszerű kiállítás: az iparág innovációinak bemutatása mellett tapasztalatcsere, lehetőség arra, hogy a részvevők szakmai kapcsolatokat építsenek, megismerjék a legfrissebb iparági trendeket, és a legjobbak összemérjék tudásukat.

A kétévente megrendezett esemény legutóbb 21.500 szakmai látogatót vonzott a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba. A szervezők előzetes várakozásai és a regisztrációk alapján, ez idén sem várható másképp. Ami nem meglepő, hiszen a kiállítás ismét rendkívül széles programkínálattal várja a szakmai érdeklődőket.

A Sirha Budapest 2020-ban is olyan rangos programoknak ad otthont, mint, mint a Bocuse d’Or magyar döntője, a Sirha Budapest Desszert Verseny, a Közétkeztetési Szakácsverseny, vagy a most először, a rendezvényen zajló, Jeunes Chefs Rôtisseurs, fiatal szakácsok versenyének hazai döntője.

A szakkiállítás mindezek mellett számos konferenciát, bemutatót, és több mint 300 kiállítót vonultat fel, akik mintegy 30.000 négyzetméternyi területen prezentálják termékeiket, szolgáltatásaikat, innovációikat. A kiállítás nemzetközi mivoltát jelzi, hogy a bemutatkozó vállalkozások közel 30%-a érkezik külföldről.

A Sirha Budapest kiemelt szakmai partnere a METRO Kereskedelmi Kft., kiemelt médiatámogatója a Trade magazin.

Versenyek a Sirha Budapesten

A Sirha Budapest ezúttal is számos szakmai versenynek ad otthont. Közülük kiemelkedik a Bocuse d’Or magyar döntője, amelyet a kiállítás második napján tartanak, az A pavilon verseny színpadán. A győztes képviseli majd az országot a világ legjelentősebb szakácsversenyének májusi európai döntőjén, Tallinnban. A magyarországi forduló idei döntősei: Veres István, Palágyi Eszter, Haraszti Zsolt, Csik Gábor, Huszár Tibor és Kelemen Roland. (További részletek a versenyről a Magyar Bocuse d’Or Akadémia sajtóanyagában.)

Idén először a Sirha Budapest ad otthont a fiatal szakácsok nemzetközi versenye magyar válogatójának. Az International Jeunes Chefs Rôtisseurs-ön a francia Chaîne des Rôtisseurs Világszervezet versenykiírása alapján, a Magyarországon üzemelő szállodákban és éttermekben dolgozó ifjú szakácsok vesznek részt.

A francia hálózat számára kiemelten fontos az igényes, tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómia támogatása. Nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.

A Jeunes Chefs Rôtisseurs célja népszerűsíteni a fenntartható gasztronómia elveit, amely a pazarlás nélküli anyagfelhasználást, a tudatos hulladék szelekciót, a takarékos vízhasználatot és ezzel egy időben a tiszta, higiénikus, rendszerezett munkát jelenti. A verseny évenkénti megszervezésével a szervezők szeretnék elérni, hogy a Magyarországon dolgozó fiatal szakácsok a felkészüléssel és részvételükkel egyre magasabb színvonalat érjenek el mindennapi munkájukban, és versenytapasztalatot szerezzenek a későbbi megmérettetésekre. A nemzeti verseny első helyezettje jogot nyer arra, hogy induljon a Jeunes Chef Rôtisseurs 2020. évi világbajnokságon, idén szeptemberben, Párizsban.

Az immár hetedik alkalommal megrendezett Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) idei kiírásának döntője a kiállítás harmadik napján várja az érdeklődőket és szurkolókat. A verseny célja a közétkeztetés minőségének fejlesztése és népszerűsítése, az étkezési kultúra erősítése, az évszakhoz köthető hagyományok és szokások megőrzése, ugyanakkor az ételek modernizálása és a mai kor követelményeihez igazítása.

A megmérettetés témája idén a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében”, melyhez kötelezően felhasználandó a friss alapanyagokból készült lecsó, méz, illetve a hazai nyári, friss idényzöldségek és idénygyümölcsök közül legalább kettő. Az elkészült háromfogásos ebédnek a közétkeztetésben is elkészíthetőnek, illetve kiszállíthatónak kell lennie, a nyersanyag költsége pedig nem haladhatja meg a maximum 550 Ft/adagot.

Az országos döntőbe az elődöntők 12 legjobb csapata kerül be, akiknek összesen 3 óra áll rendelkezésükre.

A Sirha Budapest Desszert Verseny a kezdetek óta elengedhetetlen része a kiállításnak, szervezője Kolonics Zoltán, Magyarország egyik legelismertebb kreatív cukrásza. A verseny célja alkalmat teremteni a szakma feltörekvő és elhivatott tehetségeinek, hogy számot adhassanak technológiai tudásukról, felkészültségükről, újító szellemiségükről és művészi adottságaikról.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szervezésében a kiállításon rendezik a hagyományos Pataki János emlékversenyt. A felnőtteknek és tanulóknak szervezett megmérettetés részvevői tortadíszítés, cukrász artisztika és cukorvirág kompozíció kategóriákban mérik össze tudásukat. A díszmunkák a kiállítás mind a három napján megtekinthetők.

Ugyancsak a cukrász ipartestület rendezi a Magyarország Tortája 2020. verseny élő zsűrizési körét a Sirha Budapesten. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatják, hallhatják a versenymunkák értékelését, ezáltal a szakma megismerheti a nevezett tortákat és inspirációt is kaphat saját termékeihez. Az értékeléskor a nevezett torták készítői sem a zsűri, sem a közönség előtt nem ismertek. A kollégák közönséglelátóról, kivetítő segítségével követhetik az eseményt

A Hungexpo Zrt. és a Trade magazin negyedik alkalommal rendezi meg a Sirha Budapest nemzetközi innovációs termékversenyt, melynek célja, hogy a kiállítók bemutathassák a két kiállítás közötti időszakban piacra vezetett innovatív termékeiket, és szolgáltatásaikat. A kategóriánkénti dobogós helyezettek munkáit a kiállítás területén kiemelt helyen mutatják be a látogatóknak. A verseny idei kategóriái: élelmiszer és ital; sütőipari-, és cukrászati termékek; technológiák (konyhagépek, sütőipari berendezések, élelmiszeripari technológiák, higiéniai technológiák, szoftverek); szállodaipari termékek, bútorok, textilek, dekoráció, asztali teríték, valamint csomagolóipar és logisztika.

Egyéb szakmai programok

A kiállítással és versenyekkel egy időben a Sirha Budapest számos szakmai programnak ad otthont.

A kiállítás egyik újdonsága a Sirha Business Café, ahol a kávé mellett üzleti workshopok várják az érdeklődőket, a kiállítás minden napján más-más témában. A látogatók itt válaszokat kaphatnak az adott ágazat emblematikus szereplőitől a kávé-, pék- cukrász- vagy bárbiznisz területét érintő üzletfejlesztési kérdéseikre, megismerhetik az új trendeket és a piac legnagyobb kihívásait.

A Trade Magazin szervezésében bemutatkozó Future Store, a Jövő Áruháza már a kezdetektől fogva visszatérő eleme a kiállításnak. Az A pavilonban ezúttal három kereskedelmi koncepció mentén mutatják be a trendeket. Az egyik az eladó nélküli bolt, a másik az online webshopok és offline boltok együttes megjelenése és működése, a harmadik a hagyományos offline, de vásárlói élményeket fókuszba helyező üzlet.

A Sirha Budapest, mint szakkiállítás, fontos fóruma a nemzetközi kapcsolatépítésnek, melyet az Európai Unió egyetlen és egyben a világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózata, az Enterprise Europe Network is támogat a PRIMOM Alapítvánnyal közösen megszervezett nemzetközi üzletember-találkozó eseményével. Az előzetes regisztrációhoz kötött félnapos üzleti rapid meetingek célja, hogy elősegítse az európai kis- és középvállalkozások nemzetközi kapcsolatainak bővítését a Sirha Budapesten. Legutóbb 138-an összesen 93 találkozót bonyolítottak le, a találkozások 53%-a nemzetközi volt.

Konferenciák, előadások

A Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjével párhuzamosan rendezik a Közétkeztetési Konferencia 2020 elnevezésű programot, ahol a részvevőket a minőségi alapanyagokat, a fogyasztási kedvet befolyásoló tényezőket és gazdálkodási-pénzügyi témákat érintő előadások várják. A konferencia témái között fontos helyet foglal el a fenntarthatóság, a gazdaságosság és a környezettudatos működés.

A Magyar Pékszövetség hűtési technológiákról szóló előadásainak és bemutatóinak keretében a résztvevők megismerkedhetnek a modern hűtési megoldások előnyeivel. Az érdeklődők az előadások mellett termékfejlesztési javaslatokat és szemléletformáló, hasznos ötleteket is kaphatnak.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a versenyek mellett több kóstolót is tart a kiállítás ideje alatt, köztük az elmúlt év díjnyertes fagylaltjainak kóstolóját.

A csomagolóipar legjelentősebb felvevőpiaca az élelmiszeripar, és ez fordítva is igaz: utóbbi egyik legjelentősebb beszállítója a csomagolóipar. Éppen ezért a kiállítás egyik fontos eleme lesz a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) „Csomagolóipar az élelmiszeripar szolgálatában – új követelmények és megoldások” című konferenciája, amelyre a csomagolóipari és logisztikai szakembereket várják a szervezők.

Magyarország vezető laboratóriumának, a Wessling Hungary Kft.-nek a szervezésében rendezik a kiállítás idején a Hogyan gyártsunk jobb élelmiszert? - Laboratóriumi vizsgálatok a finom, biztonságos és versenyképes termékekért című szakmai tanácskozást.

Hasznos információk

Helyszín:
HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ

(1101 Budapest, Albertirsai út 10. ) ’A’ és ’G’ pavilon

Belépés az F pavilonon keresztül, megközelítés a III-as kaputól.

Nyitva tartás:

2020. február 4-6.

Minden nap 10.00 és 18.00 óra között

Belépés:

A kiállítás látogatása 2020-ban is a legutóbb megszokott módon, az F pavilonon keresztül lehetséges. A Hungexpo revitalizációs programja miatt a parkolóhelyek száma korlátozottabb, kérjük, aki teheti, tömegközlekedéssel érkezzen!

Fontos, hogy a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításra csak a szakmai képviselők léphetnek be. Számukra a belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció során a látogatónak meg kell adnia vállalata adatait, melyet a szervezők, a szakmaiság biztosítása érdekében ellenőriznek és szükség esetén szűrnek. A rendezvényre belépőjegy is vásárolható a kiállítás honlapján előzetesen, illetve a helyszínen. A díjmentes regisztrációs felület, illetve bővebb információ a kiállítás honlapján található: www.sirha-budapest.com