Sikerdarab magyarországi bemutatója

2022. 05. 04., 10:58pm
Lucy Kirkwood Gyerekek című, a Rózsavölgyi Szalonban bemutatott darabja, a mai hatvanasokról szól.

 

by Szendi Horváth Éva

E korosztály előtt még ott az élet. Ezt vallja a nukleáris-mérnök házaspár, Hazel és Bill is. Vidéki házukban jógáznak, kertészkednek, egészségesen étkeznek. Szövögetik a jövővel kapcsolatos terveiket. Mintha tényleg minden a legnagyobb rendben lenne. Egy nap beállít hozzájuk egykori kolléganőjük, Rose. Hosszú ideje nem látták. Hajdan együtt dolgoztak a közeli atomerőműben. Kezdetben barátinak tűnik a látogatás, de csakhamar minden megváltozik. Egy lazának induló látogatásból egy rendkívüli helyzet lesz, egy rendkívüli bocsánatkérés gesztusa korábbi hibákért. Egy monumentális játszma végén Hazel és Bill életük legnehezebb döntésére készülnek.

Lucy Kirkwood 2016-os műve az írónőt rögtön az egyik legkeresettebb színpadi szerzővé tette. A The Guardian a Gyerekeket az évszázad legjelentősebb drámái közé sorolta. A darab   megrázó vízió arról, hogy miután a huszadik század során az egymást követő, ambiciózus generációk kizsákmányolták a környezetet, a következő évtizedekben ennek az árát a jövő nemzedékei lesznek kénytelenek megfizetni. Kirkwood páratlanul izgalmas darabot írt: csupa élet, csupa humor, miközben a három hétköznapi hős története mélyen megrendítő, szívbe markoló is.

Szereplők: Egri Márta (Hazel), Kiss Mari (Rose), Hegedűs D. Géza (Bill)

Fordította: Baráthy György

Látványtervező: Enyvvári Péter

Jelmeztervező: Kárpáti Enikő

Rendező: Ujj Mészáros Károly

Fotó: Gordon Eszter

*A Rózsavölgyi Szalon társalapítója az országos Zöld Színház Projektnek. Mi is valljuk: a színháznak élen kell járnia jelentős közösségi ügyek elindításában, segíthet a környezettudatos szemlélet terjesztésében minél szélesebb körben.