A 2019-es Design Hét keretein belül számos időszaki kiállításra is sor került.
A legegyszerűbb kevert italok, a bor és a víz elegyítésének tudománya, az antikvitásra, vagy még korábbra nyúlik vissza, de művészetté csak az elmúlt évszázadok bartenderei fejlesztették.
Ikonikus eszközük – a SHAKER – designerek hadát ihlette meg. Antal B. Gábor, a neves gasztronómiai szakértő gyűjteményéből mutat be egy pazar válogatást az idei Design Hét.
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - mint már annyiszor - most is egy magángyűjtemény szép darabjait állította ki a shaker című tárlat keretein belül. A koktél és a shaker színtiszta amerikai találmány, amely először került említésre az évkönyvekben, 1806-ban.
A nélkülözhetetlen eszköz és a koktélfogyasztás divatja Európában csak közel száz év után honosodott meg.
Az ikonikus rázók a shaker designerek sorát ihlette meg, a bártenderek pedig művészi tökélyre fejlesztették a koktélkészítést.
Antal B. Gábor, gasztronómiai szakértő, szenvedélyesen gyűjtötte a shakereket. Az időszaki kiállításhoz özvegye, Hajós Katalin a pazar válogatást örömmel bocsátotta a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum rendelkezésére.