Senior Gála koncert a demenciával élőkért

2022. 23. 09., 12:26pm
A Memória Melódia az Alzheimer Világhónap alkalmából számos interaktív programmal hívja fel a figyelmet a zene pozitív hatásaira.

 

by Szendi Horváth Éva

Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara /Fotó: Nagy Attila/

Az Alzheimer Világhónap szeptember 8-30-ig tart.  A szeptember 30-i záróeseményen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ad ingyenes Senior Gála koncertet a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. A hangverseny félidejében Prof. Dr. Kamondi Anita előadást tart a jelenleg zajló kutatásokról.

Kovács János karmester

Az utóbbi években egyre több ország csatlakozik az Alzheimer Világhónap rendezvényeihez. Az eseménysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az Alzheimer-kórban szenvedőkre, a társadalmi összefogás szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.

Világ szerte 50 millió ember él Alzheimer-kórral és más demenciával. Számuk a nagy világban ronrohamosan emelkedik, Magyarországon közel 300 000 érintettet tartanak számon. A betegség pillanatnyilag nem gyógyítható, de korai felismerés esetén lassítható a folyamat és enyhíthetőek a tünetek.

A rendezvénysorozat részeként szeptember 21-én a szervezők országos sétára hívták az érdeklődőket. A Pesti Színházban 23-án Az apa című előadást lehet megtekinteni. A Hősök terén 27-én 14.00 órára Radvánszki Edit szervező Senior Örömtáncra vár mindenkit.

A Világhónap záróeseményeként, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, szeptember 30-án 19.00 órától egy nagyszabású, ingyenesen meghallgatható – de a seniorgala@bftz.hu mail címen regisztrációhoz kötött –gálakoncert várja az érdeklődőket.

A fennállásának 169. évét ünneplő, hazánk első hivatásos szimfonikus zenekaraként számon tartott Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugalmazott művészei lépnek fel a Senior Gála keretében Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. Műsoron Mendelssohn, Albinoni, Liszt Ferenc művei csendülnek fel. Szólót játszik Somorjai István trombitaművész, Csongár Péter és Csongár Márton klarinétművészek.


A koncert félidejében Prof. Dr. Kamondi Anita, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Neurológiai szakmai igazgatója tart előadást a napjainkban folyó kutatásokról, az új gyógyszeres kezelések lehetőségeiről, a korai diagnózis fontosságáról.

 

A gála során a Rotary Club Budapest-Akadémia gyűjtést szervez a Magyar Zeneterápiás Egyesülettel közösen. A támogatásokból olyan idősellátó intézményekben látogatnak el zeneterapeuták, ahol még ez a tudományosan már igazolt „gyógymód” nem elérhető.

Egy kvíz segítségével – melyet a szervezők állítottak össze - számos hasznos információt tudhatunk meg az Alzheimer-kórról: https://bftz.hu/alzheimer-vilaghonap-kviz

A Filharmóniai Társaság 2021-ben Generációk összhangban című kisfilmjében debütált Kiss-Domonkos Judit senior csellóművész mellett Ulicsák Zsófia. A junior csellista segítségével jelenik meg az a generációs híd, mely szimbolikusan ábrázolja a történelmi múltú zenekar nemzedékeken átívelő munkáját. Az MTA dísztermében a jótékonysági Senior Gála során szeptember 30-án ez az ívet mindenki személyesen is „átélheti”.

A Generációk összhangban 1953 óta itt érhető el: https://youtu.be/LIveZYt6SYo

Továbbiinformációk: www.bftz.hu

Memória Melódia

Alzheimer Világhónap – szeptember 8-30.

– Hősök tere, Hegyvidéki Kulturális Szalon, Pesti Színház, MTA Díszterem