Semmi sem vész kárba!

2022. 28. 04., 11:22pm
Így készíthetsz a maradék baconből ellenállhatatlan ételeket

 

Nemcsak karácsony után üti fel fejét a probléma, hogy túl sok maradék étel pihen a hűtőben. Néhány alapanyagból túlvásároltuk magunkat, és nem tudjuk, mihez kezdjünk vele. Mivel a bacon az egyik legnépszerűbb húsfajta Magyarországon, valószínűleg többünkkel is előfordult, hogy marad néhány dekagramm belőle. Íme, néhány tipp és receptötlet, hogyan lehet felhasználni a maradék bacon-öket. Nyál összefuttató, finom ételek következnek.

Ételt kidobni valóságos bűn. Különösen igaz ez a baconre, amit rengeteg féleképpen felhasználhatunk. Bár temérdek ötletet adunk ahhoz, néhány grammnyi baconnel hogyan lehet felturbózni kedvenc ételeinket, ne felejtsük el, hogy a (bontatlan csomagolású) baconöket a fagyasztóba is tehetjük. Így további hat-nyolc hónapig elállhat.

Ha még tudatosabban és praktikusabban szeretnénk vásárolni, érdemes olyan terméket választani, ahol a bacont külön csomagolású részekbe tették. Tehát ha csak az egyik felét bontjuk ki, a másikat pedig sértetlenül hagyjuk, pont egy-két adagnyi ételhez elég baconnel dolgozhatunk a konyhában.

Ezt a tippet tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlinger termékeket is készítő Tamás Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától.

Maradék baconből finom reggeli

Ha egy kevéske, előző napról megmaradt kockázott bacont találunk a hűtőben, dobjuk egy serpenyőbe. A belőle kisülő zsír remek ízt ad az omlettnek. A felvert tojásokat nyugodtan ráönthetjük a megpirult baconkockákra.

Akár kockázott, akár szeletelt baconről legyen szó, pirítás után bármilyen húsos-sajtos szendvicsben megállja a helyét.

Így ha nem otthon, hanem a munkahelyünkön reggelizünk, akkor is helyet találtuk a húsnak. Ha valaki salátával kezdi a napját, a pirított bacon ahhoz is tökéletesen illik, sőt bármilyen majonézes salátával is csodás párost alkot.

Olcsó és finom ebéd válik belőle

Tudjuk, hogy a sajtos makaróni nem a legkifinomultabb kulináris élmények közé tartozik, de egy gyorsan elkészíthető, olcsó ételről van szó. Ha megszórod egy kevés pirított baconkockával, már igazán finom fogást kapsz. A paradicsomszószos vagy pesztós tésztát is nagyon jól kiegészíti a bacon. Ahogyan bármilyen krémlevest (hagyma, brokkoli, borsó, édesburgonya) ropogós élménnyé tesz, ha bacont adunk hozzá feltétként.

A quiche-t sokféleképpen el lehet készíteni, sok receptben eredetileg is a hozzávalók között találjuk a bacont. Ám abba is beletépkedhetünk néhány szeletet, aminek nincs a listáján. Abban az esetben pedig nemcsak az íze, hanem a látványa is sokkal jobb lesz az ételnek, ha a sütőbe tevés előtt megszórjuk baconkockákkal. Ugyanígy bármilyen töltött zöldség (paprika, cukkini, tök) töltelékébe belecsempészhetjük a bacont, ha még teltebb, izgalmasabb ízekre vágyunk.

Az ínyenceknek is van néhány tipp

Ha szereted a szokatlan párosításokat, desszertekhez is felhasználható a bacon.

Egy egyszerű, juharsziruppal leöntött amerikai palacsintát is izgalmasabb fogássá varázsolhatsz baconnel. Ha pedig éppen fánksütésben vagy, nyugodtan tegyél a cukormázra korábban már megpirított bacont.

Amennyiben igazán nyitott vagy a különleges, vagány íz párosításokra: a fahéjas almás pitéhez is remekül illik a bacon: szórd még sütés előtt a süteményt pirított baconkockákkal, így valami egészen elképesztő ízű finomságot húzhatsz ki a sütőből bő félóra múlva.