Sarkvidéki életre szóló kaland

2022. 28. 12., 8:52pm
Rekordszámú nevező közül választották ki a Fjällräven Polar 2023 résztvevőit

 

Több mint 14 ezren jelentkeztek a 2023. évi Fjällräven Polar sarkvidéki expedícióra - közel négyszer annyian, mint a korábbi, 2019-ben megrendezett túrára. Jövőre 14 ország 20 résztvevője vehet részt a svéd márka által szervezett, egyedülálló kalandban.

Bár a Fjällräven Polar iránt mindig is nagy volt az érdeklődés, a pandémia miatti két év szünet után a jelentkezések száma minden várakozást felülmúlt. A zsűrinek így nem volt egyszerű dolga, amikor kiválasztotta azt a 20 szerencsés jelentkezőt, akiknek része lehet majd ebben az életre szóló kalandban. 2023 áprilisában a világ minden tájáról érkeznek majd résztvevők a sarkvidéki expedícióra - az európai kontinens országai mellett az Egyesült Államok, Kanada, Kolumbia, Malajzia, Tajvan és Dél-Korea egyes pályázói is kutyaszánnal járhatják be a sarkkörön túli útvonalat.

"Nagyon örülünk, hogy áprilisban Svédországban üdvözölhetjük ezt a 20 egyedülálló egyéniségekből álló csapatot." - mondta Carl Hård af Segerstad, a Fjällräven nemzetközi eseménymenedzsere és outdoor szakértője. "Korábbi tapasztalatainkból tudjuk, hogy ez a túra egy életre szóló élményt jelent a résztvevők számára. Alig várjuk, hogy lássuk, amint a kiválasztott pályázók kilépnek a komfortzónájukból, és megismerik az északi-sarkvidéki telet."

Az elmúlt évek Fjällräven Polar eseményein többször is magyar pályázó képviselte a kelet-közép-európai régiót. 2017 óta négy szerencsés magyar jelentkezőt választott ki a szakmai zsűri, illetve a közönség. Egyikükre olyan nagy hatást gyakorolt az élmény, hogy itthoni életét feladva Svédországba költözött, ahol mínusz 30 fokban kutyaszántúrákat vezet, és nap, mint nap gondoskodik 110 szánhúzó kutyáról.

A Fjällräven Polar útvonala Lappföldtől a norvég fjordokig vezet, 200 kilométerrel a sarkkör felett. A résztvevők – egy átfogó képzést követően – hat nap alatt tökéletesítik túlélési képességeiket a zord vadonban, kutyaszánnal járják be a varázslatos tájat, és öt éjszakát töltenek sátrukban a szabad ég alatt.

A szervezők minden eszközt és szaktudást biztosítanak ahhoz, hogy a vállalkozó kedvűek átéljék életük legizgalmasabb élményét, és felfedezzék a Föld egyik utolsó érintetlen természeti tájegységét.