Sárkánykaland a Margitszigeten

2024. 02. 02., 10:07pm
Budapest népszerű közparkjában a  gyereknapon zenés-filmes kora nyári szárnyalásra kerül sor

 

by Szendi Horváth Éva

 A tavalyi vastapsos sikert arató filmkoncert után, idén az Így neveld a sárkányodat kerül színre a Margitszigeten.

A világszínvonalú produkciók mellett a Margitszigeti Színház idén sem hagy senkit mozi-élmény nélkül! Május 25-én a Jurassic Park dínói helyett, ezúttal a sárkányoké lesz a főszerep. A DreamWorks nagysikerű animációs filmje, az Így neveld a sárkányodat elevenedik majd meg. A közönség magyar nyelven, HD minőségben a zöld lombok ölelésében egy hatalmas ledfalon élvezheti a vetítést. John Powell Oscar-díjra jelölt, felemelő zenéjét a Magyar Állami Operaház Zenekara adja elő Ernst van Tiel vezényletével. Sőt! A gyereknapi hétvégén a színház izgalmas sárkányos programokkal, sárkányreptetéssel és szépségversennyel készül a családoknak.

Idén május utolsó szombatján, ismét a főváros legnagyobb kertmozijává átlényegülve, nyitja meg kapuit a Margitszigeti Színház. Aki belép a hatalmas nézőtérre, a DreamWorks nagysikerű animációs filmjének magával ragadó sodrásába csöppen.

Program: https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/igy-neveld-a-sarkanyodat-film-zene-koncert/ 

Videó: https://youtu.be/WdTCrPgNSsc 

A közel 15 éve debütáló remekmű a tizenötszörös Oscar-jelölt. A kétszeres nyertes Dean Deblois, valamint Chris Sanders, Cressida Cowell azonos című regényén alapuló alkotása. A betűkből képkockákba álmodásban egy-két jól irányzott tanáccsal maga Steven Spielberg is segített. A sztárparádés szinkronizálásánál a színészek között pedig egy Paco nevű csivava is helyet kapott.

A film zenéjét, hagyományos északi-, skót- és kelta dallamok ihlették. Ez volt John Powell első olyan, a DreamWorks stúdió számára készült kompozíciója, amit korábbi szerzőtársai, Harry-Gregson Williams – többek között például a Narnia filmek zeneszerzője -, és Hans Zimmer közreműködése nélkül, önállóan alkotott meg. A költői szépségű dallamvilág még fejhallgatón élvezve is, kivétel nélkül minden alkalommal libabőrt csal a hallgatók karjára. Így nem is kérdés, hogy a tűéles minőségű vetítéshez társuló nagyzenekari előadás a filmélményt lélegzetelállító dimenzióba emeli majd.

A világsikerű sárkány-mozi gyönyörű képeivel és John Powell felemelő, katartikus dallamainak szárnyán repít el minket a viharos óceán közepén fekvő Hibbant Szigetre, ahol a film főhőse, Hablaty kalandjait követhetjük végig. A hajmeresztő izgalmak és humoros jeleneteket minden korosztálynak egyaránt szólnak. Ám a film az önelfogadásról, a barátságról, a hűségről, és a környezetvédelem fontosságáról is fontos üzeneteket közvetít. Főszereplője, a fiatal viking, faluja hagyományaival dacolva barátságot köt egyik leghalálosabb ellenségével, az első benyomásokkal ellentétben nem is olyan vad, éjfúria sárkánnyal, Fogatlannal. Ezután együtt szállnak harcba városuk és barátaik megmentéséért.

A gyereknap hétvégéjére eső dátum választás ezúttal sem véletlen. A sárkányháton szárnyalás előtt, a még kicsi és már felnőtt (örök)gyerekeknek a színház csapata egész napos, ingyenes családi programsorozatot tervez a tavalyi, hatalmas lelkesedéssel fogadott változatos aktivitások mintájára. Dínók helyett az esti filmhez kapcsolódóan sárkányok témakörben idén is közösségi játékok, vetélkedők és izgalmas kihívások várják a szigetre a látogatókat.

Az esemény egyedülálló alkalom, hogy a családok együtt merüljenek el ebben a varázslatos világban, a sokszínűség, az elfogadás és a barátság erejét ünnepelve.

A jegyek vészesen fogynak, így aki nem szeretne lemaradni, mihamarabb nézzen utána a szuperprodukciónak!

www.margitszigetiszinhaz.hu

Fotó: @2024 DWA LLC. All Rights Reserved