SZÍV - a motívum, amit nem lehet elcsépelni

2024. 09. 02., 8:47pm
A szeretet, a szerelem és a boldogító érzelmek ünnepén, Valentin-napkor minden rózsaszínben - pirosban úszik.

 

Ismét új értelmet nyernek a szívek, az ajkak, a pillangók formái. Ezeket a motívumokat minden évben újra felfedezik maguknak a kortárs művészek, a designerek, a séfek és cukrászok. A szív sosem megy ki a divatból, mindig megújul, formálódik. Mi pedig oda vagyunk érte. Ahogy Olga Kondratska absztrakt expresszionista festőművész és a NINI is, akiknél szintén minden a szív körül forog Valentin-nap idején.

 A szív alakja már évszázadok óta jelen van a művészetben. A romantika, a szeretet, a szerelem és az érzelmek szimbóluma. A közösségi médiában a legtöbbször használt emojik egyike. Lehet vörös, mint a vér, vagy hófehér, mint a tiszta szeretet.

A kortárs művészek és tervezők számára pedig egy meghatározó forma, ami új lehetőségeket kínál az önkifejezésre. Akár a festészetben, a szobrászatban, a divatban, a lakberendezés terén vagy a gasztronómiában jelenik meg, mindig hordoz magában egy olyan többletjelentést, amit mindenki másként értelmez.

A szív „mesterei”

A szívek megszállottja Romero Britto brazil festő és szobrász is, aki élénk színekkel, és olyan visszatérő mintákkal fejezi ki a remény, az álmok és a boldogság fogalmát, mint a szívek, a virágok, az ajkak és a szárnyak. Művészetében ötvöződik a pop art, a kubizmus és a graffiti.

 

Olga Kondratska festőművész például a szeretet és a szerelem univerzális szimbólumain keresztül mutatja be az absztrakt expresszionista stílus mélységének és az emberi érzelmek sokszínűségének ötvözetét. Vibráló színeivel és szenvedélyes, jól látható ecsetvonásaival szinte életre kelti a szerelem és a szeretet határtalanságát.

A divat rajongói is megtalálják a szerelem motívumátNINI „Love Bag” kollekciójának legújabb modelljei között, amiben a tervező a szív formát jeleníti meg. Mert bizony a szív nem csak egy szobor, egy festmény motívum, vagy egy ékszer képében mutatható meg, hanem menő táskaként is.

Ha pedig egyszerre szeretnénk élvezni a képzőművészet és a divat nyújtotta élményeket, akkor érdemes meglátogatni februárban a NINI BOUTIQUE-t, ahol Olga Kondratska műalkotásai és a Love Bag kollekció darabjai találkoznak. 

A szeretet és a szerelem egyik legismertebb köztéri szobra azonban nem egy szív, hanem maga a szó, LOVE, melynek óriási, játékos betűi bármilyen közegből kortárs kiállítói teret varázsolnak.

Robert Indiana alkotása már mindenhol ismert a világon, pedig egy megrendelésre készült karácsonyi képeslap formájában jelent meg először.

 

 

Jeff Koons Hanging Heart (Magenta és Arany) nevű alkotása szintén a szív-formát emelte a magasba, méghozzá szó szerint. A magenta színű, rozsdamentes acélból készült szív, amit aranyszínű szalagok kereteznek, szinte súlytalanul lebeg a föld felett. A pazar alkotás a Celebration sorozat része, amit a művész 1994-ben indított el a Balloon Doggal. 

A Valentin-nap alkalmából számos olyan művészeti és designkiállítást rendeznek a fővárosban, ahol a szív formája a központi téma. Ezek az események lehetőséget kínálnak arra, hogy újra felfedezzük és megünnepeljük ezt a meghatározó szimbólumot, ami mélyen ott van a szerelmi kapcsolatainkban, a baráti és családi összetartozásban.