SAJTFOGÁSOK - LEGELŐTŐL A TÁNYÉRIG

2018. 02. 12., 4:25pm
Különleges, hiánypótló gyűjtemény arról, hol tart ma a minőségi sajtgasztronómia Magyarországon.

Különleges, hiánypótló gyűjtemény arról, hol tart ma a minőségi sajtgasztronómia Magyarországon. Megjelent Segal Viktor séf és Sándor Tamás bükki sajtmester új könyve, a Sajtfogások

Érdekessége a könyvnek, hogy Halkó Gabriella, a Sajtfogásokat megjelentető Ridikül Magazin Kiadó vezetője ugyan laktóz érzékeny, de azonnal a téma mellé állt, és reméli, sokan olvassák, készítik el a recepteket. Elárulta, a könyvben szereplő sajtkészítő mesterek az elmúlt évtizedekben arra tették fel az életüket, hogy kikísérletezzék a kötetben szereplő sajtokat és tökéletessé tegyék azokat.

Változatos receptek a legegyszerűbb sajttáltól a legkülönlegesebb sajtos főételeken át a legizgalmasabb sajtalapú desszertekig, gyönyörűen megfotózva.

Mindent összefoglal, amit a legelhivatottabb őstermelőktől és sajtkészítőktől a sajtok teljes palettájáról megtudhatunk a lágysajtoktól a félkemény és kemény sajtokon át a nemes-penészes sajtokig.

De nem csak sajt! Tanácsokat is ad a könyv a csodálatos friss alapanyagok – a tej, a túró, az író, az aludttej, a tejföl, a joghurtok, a sajtkrémek és más csemegék – felhasználásához. Sajtműhelyeket és -manufaktúrákat mutat be a legkülönbözőbb hazai régiókból - érdemes őket megjegyezni és felkeresni!

Tehát a könyv nemcsak receptgyűjtemény, hanem a magyar sajtok története, a sajtféleségek ismertetése, a készítők és a fellelhető helyek vidékek szerinti áttekintése, akár az éttermekig is.

Így ajánlja Vida József elnök-vezérigazgató (Takarék Csoport) a könyvet, és a sajtokat

„Édeskés, pikáns, kerek, lyukacsos, szögletes, krémes, ömlesztett, reszelt, kemény, lágy, penészes, büdös – sorolhatnánk még, mely tulajdonságai miatt szeretjük a sajtot. Reggel, délben vagy este, felvágott vagy áfonyalekvár mellé, krémlevesként vagy egy ízletes főétel után, kvázi desszertként. Borhoz, vagy csak úgy, önmagában.

Bár sokáig úgy tartották, zsír- és koleszterin tartalma miatt a sajt egészségtelen, egyes kutatások szerint napi 40 gramm rendszeres fogyasztása nemhogy növeli, hanem éppen ellenkezőleg, csökkenti a szívbetegségek, valamint a stroke kialakulásának a kockázatát. Azt mondják, egy ország étkezési kultúrájának fontos mutatója, hogy polgárai hányféle típusú, aromájú vagy állagú sajtot fogyasztanak.

Különösen az utóbbi években nőtt jelentősen a sajt szerepe Magyarországon. Míg a hazai agrárium 2011-ben még 65 ezer tonnányit állított elő belőle, addig 2017-ben már közel 90 ezret. Egyre nagyobb ugyanis az igény a sajtok iránt hazánkban, és nő a kézműves fajták aránya.

A tehetséges magyar sajtmanufaktúrák több remekművének receptjével is találkozhatunk e könyvben, mely megjelentetését a Takarék Csoport magától értetődő természetességgel támogatta.

Elkötelezettek vagyunk ugyanis a vidék, az agrárium és a minőségi élelmiszergyártás mellett.”

A könyvről számokban:

336 oldal több mint 300 színes fotóval

28 elhivatott sajttermelő

68 kiváló recept, amelyet 34-en készítettek el: séfek, cukrászok, pékek

23 remek hely: éttermek, csárdák, bisztrók, pékségek és cukrászdák az ország minden régiójából