Spago by Wolfgang Puck Budapest
Hatalmas megtiszteltetés érte a Matild Palotában található Spago Budapest csapatát.
Amellett, hogy az étterem újra megtartotta a Michelin-ajánlást – idén Rácz Imre, az étterem Head Sommelier-je tudhatja magáénak az Év Sommelier-je címet a Michelin Guide Hungary 2023-as kiadványában. Páratlan, szenvedélyes elhivatottságával és az exkluzív borok iránti kiemelkedő ismeretével hívta fel magára a figyelmet.
Rácz Imre
Az Év Sommelier-je cím nemcsak Rácz Imre eddigi karrierjének elismerése, hanem annak az őszinte elkötelezettségnek is, amellyel az étterem vendégeinek igazi gasztronómiai élményt kínál nap, mint nap. A széleskörű nemzetközi tapasztalattal rendelkező, majd a hazai vendéglátásban is kiemelkedő helyszíneken dolgozó sommelier közel egy évtizede van a szakmában. Karrierjét az Egyesült Államokban kezdte, majd Németországban folytatta. Magyarországon pedig a MÁK és az Essencia étterem Head Sommelier-jeként gyűjtött szakmai tapasztalatokat, amivel párhuzamosan megszerezte ASI Sommelier Diplomáját is 2018-ban. A Spago Budapest csapatát 2021 szeptembere óta erősíti. A magyar gasztronómia és borvilág kiemelkedő képviselőjeként szakértelme és odaadása az étterem vendégeinek kiváló borélményt biztosít, miközben egyedi történeteket és magyarázatokat nyújt a kínált borokról.
„Óriási öröm és elismerés, hogy idén nekem ítélte oda a Michelin a Sommelier Award díját, mely azt igazolja vissza, hogy azt a hozzáállást, amit nap mint nap képviselek a munkám során, a vendégek is értékelik. Aminek külön örülök, hogy ez egy nemzetközi díj, hiszen számomra a világ legképzettebb szakemberei jelentik az iránymutatást. Folyamatos fejlődésre és szakmai hitelességre törekszem, mellyel szeretnék inspirálni másokat is. Fontosnak tartom, hogy tudjunk csapatban gondolkodni és a vendégek igényeit szem előtt tartva tudjunk igazodni az adott élethelyzetekhez.” - mondta Rácz Imre az elismerés kapcsán.
A bár
A Spago Budapest büszke arra, hogy Rácz Imrével közösen együttműködve olyan borválasztékot kínál, amely a magyar és nemzetközi borok legjavát mutatja be vendégeiknek. A borválaszték széles skálája lehetővé teszi a gasztronómia iránt érdeklődők számára, hogy felfedezzék a különféle borvidékek és szőlőfajták kincseit.
Közben Rácz Imre Head Sommelier és Horváth Máté, a Matild Palota Wine Directora mindig készen áll, hogy személyre szabott tanácsokkal segítse őket a választásban. Küldetésük, hogy a lehető legjobb bor kerüljön a vendégek poharába, ezzel is emelve a Wolfgang Puck gasztronómiai koncepciója alapján megálmodott budapesti Spago fogások kínálta intenzív gasztronómiai élményt. Az ételek és a velük párosított borok ízharmóniájának hátterében egy egymással teljes összhangban működő csapat áll, ahol a séf ugyanúgy kóstolja a borokat, ahogyan a sommelier is az elkészült fogásokat. A közös finomhangolások során születik meg végül az a végleges bor-étel párosítás, mely korábban már Michelin-ajánlásig juttatta az éttermet.
„Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy a Spago Budapest megnyitása óta minden egyes évben kiérdemelte a Michelin-ajánlást. Ez a nálunk dolgozó kiváló szakemberek profizmusán múlik, így külön öröm, amikor kollégáink egyéni, szakmai elismerésekben részesülnek, hiszen ezzel nem csak saját hitelességüket, de szállodánk és éttermeink nívóját is bebetonozzák.” – nyilatkozta a díj kapcsán Selim Ölmez a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest igazgatója.
„Fontos számunkra, hogy nemzetközi, illetve hazai borválasztékunk is izgalmas legyen és folyamatosan megújuljon. A Spago borválasztékát nem csak mi, hanem a vendégek is befolyásolják, hiszen nagy figyelmet szentelünk annak, hogy számukra melyek a legkedvesebb tételek és ezekből mindig tartunk. Kiemelt része borlapunknak a kaliforniai, illetve az osztrák borszelekció is, hiszen a nemzetközi Spago csoporthoz tartozva a törzsközönség számára ezeknek mindig elérhetőnek kell lenniük.” – tette hozzá Rácz Imre.
A borospince
Jelenleg jóval 200 fölött van az étteremben kínált borok száma, melyek között vannak népszerű, kihagyhatatlan tételek, melyek egy ötcsillagos szálloda étterméből nem hiányozhatnak. És olyanok is, melyeket csak a sommelier-k önmegvalósításának hívnak, mert ezek a szakmabeliekre tettek jó benyomást egy-egy kóstolás folyamán, ezért kerültek be a kínálatba. Így többször is előfordul, hogy kisebb pincék, néhány száz palackos borait tartja az étterem. Természetesen vannak olyan különleges tételek, melyek nem kerülnek fel a borlapra, hanem csak a sommelier személyes ajánlása alapján lehet tudomást szerezni róluk. Ezek olyan 1-1 évjáratból félretett ritkaságok, melyek eladását csak „csillaghullásnak” hívják maguk között a sommelier-k. A legutóbbi ilyen tétel egy toszkán vörösbor volt, melynek palack ára meghaladta a 900 000 Ft-ot.
Rácz Imre számára fontos az objektivitás munkája során, de természetesen neki is megvannak a személyes, kedvenc tételei. A rajnai rizling örök szerelem, de a somlói borok közül a hárslevelű és a juhfark is kiemelt helyet foglal el a szívében.