Pünkösd Zsámbékon 2023

2023. 07. 05., 7:11pm
Az idén csendes sétával és a legjobb alternatív akusztikus produkciókkal vár mindenkit a II. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál

 

by Szendi Horváth Éva

A Zsámbéki Nyári Színház kapuja a május 26-28-a közötti Fesztivállal nyílik meg. A Zichy-kastély ősfás udvarának színpadán, akárcsak tavaly, három napon át most is a hazai könnyűzene meghatározó, emblematikus alternatív előadói akusztikus produkcióikkal lépnek színpadra.

A programsorozat május 26-án, pénteken csendes erdei sétával, zarándoklattal indul Vecsei H. Miklós színművész vezetésével. Végül, a Páty-Zsámbék 14 km-es túra után, célba ér a társaság és a lélek is a fesztivál helyszínére.

A II. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál nyitónapjának csöndes zarándoklatán bárki részt vehet, amihez csak regisztráció szükséges május 20-ig.

A túra Pátyról indul és a Szent Jakab Zarándokút vonalán haladva mintegy 14 kilométer megtétele után ér Zsámbékra, a Keresztelő Szent János Iskolaközponthoz. A zarándokcsapat kísérője Vecsei H. Miklós színművész. A résztvevők az úton végig csendben, elmélyedve haladnak, - a csatlakozóktól azt kérik, hogy ezt vegyék figyelembe.

Három napon át olyan zenekarok és előadók váltják egymást a színpadon, mint a 30Y, a Felefánt, Henri Gonzo és a Papírsárkányok, Wunderlich József, Vecsei H. Miklós és a QJÚB.

A 30Y több mint 20 éve meghatározó szereplője a hazai könnyűzenei életnek. Évente nagyjából hetvenszer lépnek színpadra, 11 nagylemezük és tucatnyi online terjesztett független hanganyaguk jelent meg. 2015-ben a Müpában kocsmakoncerttel debütáltak, így ez a felállás szinte egyidős a zenekarral. A közvetlen hangú akusztikus koncerteken az intim megszólalás lerázza magáról a pátoszt. Inkább a közvetlenség, a közönséggel közös élmény, a dalokhoz kapcsolódó anekdoták válnak fontossá. Vagyis Zsámbékon... 30Y-dalok kerülnek a kocsmapultra, ezúttal egy nyárindító langyos estén.

Kevesen tudják, hogy az Elefánt - a 2010-es évek egyik legnépszerűbb hazai zenekara - eredetileg duóként indult, még Szombathelyen, az együttes bölcsőjében. Szendrői Csaba énekest és Tóth András gitárost otthoni zenésztársak, barátok segítették, de 2012-ig főként ketten írták a dalokat. Azután az elmúlt évtizedben a szépen és gyorsan növekvő, népszerűsödő zenekar mellett alkalmanként ismét visszatérnek a duóformációhoz is. A FELEFÁNT leginkább kedvelt Elefánt-dalokat játszik, minimális hangszereléssel, de

előkerülnek Szendrői Csaba versesköteteiben szereplő költemények átdolgozásai is. Ezeken a koncerteken bármikor történhet valami váratlan zenei impulzus. Általában sodródnak is ezzel, ettől válik bensőségessé, természetessé, intimmé, váratlanná, így a közönség számára felszabadítóvá az élmény.

Vecsei H. Miklós és csapata, a QJÚB Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján, a Kiégő Izzók csapatának élő, vetített díszletében, Koltay Szonja installációjával A kocka kibontása címen készítette el legújabb koncertszínházi előadását. A Vecsei H. Miklós vezette, színház, zene és performansz határterületein mozgó alkotócsapat minden tagja a maga szakterületének elismert művésze: Hegedűs Bori – ének, Mihalik Ábel – dob, Frimmel Jakab – billentyű, elektronika, Paczári Viktor – basszusgitár, Ratkóczi Huba – szólógitár. Új előadásukban a látványvilág, a zenei komplexitás és a fényművészet elemeit próbálták meg a lehető legkatartikusabb formában előállítani, hogy a két költőóriás életműve ne csak a szavak szintjén ragadjon meg emlékezetünkben.

-A nyelv titokzatos dolog. Mint a szem, vagy egy félbehagyott kézmozdulat. Ő is csak ennyit mondott: Boldogok, akik sírnak… És ez azóta kimeríthetetlen. Nem tudom értitek-e, de egyfajta anarchizmusról beszélünk, arról, hogy mindenkor újra semmit sem tudhatunk - Pilinszky János.

A produkció a veszprémi majd Magyar Zene Háza-béli bemutatók után több jelentős helyszínen aratott sikert, hogy pünkösdkor Zsámbékon is beindítsa a nyarat.

A Pál utcai fiúk vagy a Padlás című darabokból sokan ismerik a Vígszínház színészét, Wunderlich Józsefet, aki pár éve zenészként is aktív. 2020-ben jelent meg első szólólemeze, a Skizó, 2022 őszén pedig megérkezett a második album, a Szívre megy. Az új zenei anyag dalaiban arra keresi a választ, hogyan élhetnénk a mának anélkül, hogy kizsigerelnénk magunkat. Őrült szövegek, őrült zenészek, őrült zenék és szenvedélyes dzsemmelés sok humorral és improvizációval, ami, ..... vigyázat, szívre megy!

A kubai-magyar-spanyol családból származó Henri Gonzo először a Fran Palermo multi-instrumentalista énekes-dalszerzőjeként vált országszerte ismertté. Huszonhét évesen már szerepelt a Forbes 3O listáján, nyert Petőfi zenei díjat, a legutóbbi lemezéért pedig Fonogram díjat. A Henri Gonzo és a Papírsárkányok klasszikus hangszerelésével és versszerű szövegeivel új hangot igyekszik megütni a magyar könnyűzenében.

A szövegek megalkotásában Henri rengeteg irányból merít inspirációt. Petri Györgytől Arthur Rimbaud-ig, a beat költőktől a dél-amerikai újhullámig, illetve ókori görög versek is hatással voltak rá. Zenében a Kistehén Melankolikusok, Pajor Tamás, filmzenei vonalról pedig Thomas Newman és Alexandre Desplat… A dalok pedig egészen más színben szólnak majd a zsámbéki kastély meghitt belső udvarának lombjai alatt.

A II. Zsámbéki Pünkösdi Fesztiválról bővebb információ, koncert- napijegy vagy bérletvásárlás itt.

A fesztivál ajánló videója: https://www.youtube.com/watch?v=7RPa6CNx52w

II. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál

Május 26.

9:00 II. Zsámbéki Pünkösdi Zarándoklat (Páty-Zsámbék, 14 km)

20:00 30Y Kocsmakoncert

Május 27.

18:00 FELEFÁNT

21:00 QJÚB

Május 28.

18:00 Wunderlich József

20:00 Henri Gonzo és a Papírsárkányok

Koncertjegy: 3 200 Ft (A fesztivál bármely napján felhasználható, egy koncertre érvényes belépő)

 

2 alkalmas napijegy: 5 500 Ft (A fesztivál szombati vagy vasárnapi programjaira, két koncertre érvényes belépő)

Bérlet: 10 000 Ft (A fesztivál mindhárom napjára érvényes belépő)