Pörög a Cimbaliband, zeng a Czeremszyna!

2022. 12. 04., 11:33am
Az évszázadok óta tartó cimboraság sörrel, borral, szablyával - de főleg friss és üdítő zenékkel. A WaclawFelczak Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásának köszönhetően a két banda muzsikája vinyl lemezen is megjelent!

 

by Szendi Horváth Éva

Pandémia ide, vagy oda: hiperaktív időszakát éli a Cimbaliband! A lengyel Czeremszyna nem kevésbé!

Alig múlt csak, hogy a sokak által a hazai folkélet legjobb popelőadójaként aposztrofált Cimbaliband, egy fergetes, Fonó beli koncerten bemutatta legújabb önálló, Szabadon című albumát. Máris újabb, ezúttal igazi különlegességet kínál a világzene kedvelők széles táborának, — a gyűjtőkről nem is beszélve.

A távoli múltba nyúló magyar-lengyel barátság jegyében, a Waclaw Felczak Alapítvány támogatásának, és a 25 éves múltra visszatekintő szolnoki Örökség Világzenei Fesztivál szervezésében is közreműködő Alt Product kiadónak köszönhetően újabb kiadvány jelent meg.

A sorozat újabb darabjaként a napokban kijött a Cimbaliband és - a 29 éve működő - lengyel Czeremszyna együttes közös munkájának eredménye, a World = Music! című album. Mégpedig limitált mennyiségben, kézzel sorszámozott vinyl lemezen, bónusz felvétellel kibővített CD-n is.

A Cimbaliband vezetője és zeneszerzője, Unger Balázs, kimondottan erre az albumra írt hat új szerzeménye alkotja a lemez egyik oldalának anyagát. A friss kompozíciók között van egy, a lengyel-fehérorosz-ukrán hármashatár vidékén keletkezett népdal, amolyan „cimbalibandes” értelmezése. Hangulata, ritmusa és szövege is pontosan megfelel annak – a szomorú aktualitást is kifejező — óhajnak, amit az eredeti dal címe is sejtet: Oszolj fel köd…

Az Éva című szám kivételével, valamennyi felvételen közreműködnek a lengyel együttes hangszeresei. Főképp ír buzuki, tangóharmonika, hegedű, de még éppen egy strófányi lengyel szöveg is színesíti a Cimbaliband megszokott hangzását.

A kivételként említett szerzemény sem csupán az együttes tagjainak előadásában szólal meg. A felvételek időpontjában, 2021 augusztusában, rövid koncert körúton, Szolnokon és környékén tartózkodó belga Szabadság együttes duójának hegedű és mandolin játéka egészíti ki. A felvételek is Szolnokon, a Denevér Hangstúdióban készültek.

A Szabadság duóról annyit mindenkép érdemes tudni, hogy a névválasztás nem véletlen: a mandolinon és más pengetős hangszereken játszó Jefferson Louvat nagymamája, a múlt század harmincas éveiben Pécsről kerekedett fel a nagyvilágba vezető útra.
A kiadványt majdan birtoklók a közös munka eredetéről, az egyes dalokról, a lemez mellékleteként megjelent négyoldalas betétlapból tájékozódhatnak, melyből íme egy idézet:

Ha 1996-ban nem ünnepelhettük volna a magyarok honfoglalásának 1100 éves jubileumát, ha akkor nem találjuk ki barátaimmal, hogy e jeles alkalomból szervezzünk az ország szívében, Szolnokon világzenei fesztivált, ha ugyanabban az évben tőlünk 800 kilométernyire Lengyelországban egy határ menti kis községben, Czeremchaban néhány fiatal zenésznek nem támad hasonló gondolata, és ha nem állnak neki abban az évben ők is világzenei fesztivált szervezni, akkor most ez a lemez, nem jöhetett volna létre. Mivel a lemez itt van és e sorok is hozzátartoznak, felejtsük is el a feltételes módot, hiszen mindaz, ami akkor még csak elképzelés volt oly mértékben valósággá vált, hogy mindkét fesztivál az elmúlt bő 25 év során évről évre megrendezésre került. Majd úgy jó tíz éve a fesztiválok szervezőinek egy, a Fekete tenger partján zajló szakmai fórumon való találkozása következtében szoros együttműködés alakult ki. A lengyel fesztivált szervező zenészek együttese, a Czeremszyna hamarosan és immár többször is bemutatkozott az ÖrökségVilágzenei Fesztiválon, az együttműködés keretében pedig számos magyar zenekar útját egyengettem, hogy felléphessenek a számos kultúra és nemzetiség fesztiválján Czeremchaban. (FestiwalWieluKultur i Narodów "Z wiejskiegopodwórza").A kezdeti munkakapcsolat folyamatosan mélyülő barátsággá vált, így amikor felfigyeltem a Felczak Alapítvány magyar-lengyel együttműködést támogató lemezkiadási pályázatára, nem volt kétséges, hogy együttműködésünk tapasztalataival mi is beállunk a pályázók sorába. A Cimbaliband együttes a magyar világzenei szcéna egyik igen ismert szereplője, a szolnoki fesztiválok rendszeres résztvevője örömmel vállalkozott a Czeremszynával közös munkára. Maguk is megtapasztalták élőben a lengyel fesztivál közönségének szeretetét, a lengyel barátaim zenészként és szervezőként egyaránt elismerésre méltó tevékenységét. Mivel mindkét együttes tagjainak volt egymással kapcsolatos zenei, baráti élménye, így nem vált kétségessé, hogy a pályázat sikere esetén nekilátnak a közös munkának. Nos, az elképzelés elnyerte az alapítvány támogatását, melynek gyümölcseként e lemez most vélhetően már a lemezjátszó tányérján forog és éppen fel is csendülnek az első dallamok. Bízunk benne, hogy a bő háromnegyed órán át tartó műsor meggyőzi mindenkori hallgatóját arról, amit az „Örökség” Világzenei Fesztivál szervezőjeként és e lemez létrehozásának ötletadójaként én is, és a megvalósításban közreműködő valamennyi zenész vallunk: a világ = zene!    /Pap Béla/

További információk, kapcsolat:
mail: altproduct@gmail.com
telefon: 06202840224 (Pap Béla)
honlap: http://alt.altpop.hu

A Czeremszyna – vagy, ahogy ők nevezik magukat: “az élőzene podláziai művelői” alapításának 25 éves jubileuma alkalmából a lengyel Kulturális Minisztérium által kitüntetett együttes napjainkban zeneileg az egyik legelismertebb és legeredetibb lengyel világzenei formáció. 1993-ban Barbara Kuzub-Samosiuk kezdeményezésére alakult a Czeremcha nevű nagyközség művelődési házában. A község a belorusz határ közelében található a podláziai (Podlasie) régióban. A Czeremszyna zenekar a kezdetektől fogva hű maradt a zenészek lakhelyéhez kapcsolható sajátos nyelvezetű repertoárhoz, a podláziai régió (a lengyel-belorusz-ukrán határvidék) hagyományos népdalaihoz. A Lengyel Köztársaság határ menti többnyelvű kulturális olvasztótégelyének zenei örökségét adaptálta a zenekar a mai korszellemnek megfelelő előadási elvárásoknak: komplex és élettel teli dalokká formálták eleik hagyatékát.

FaceBook: https://www.facebook.com/Czeremszyna
Honlap: http://czeremszyna.pl/