Pizza, kaliforniai életérzéssel

2022. 15. 02., 9:25pm
A pizza finom, szögezzük le. Általában szeretjük, mégis, vannak olyan pizzázók, ahova szívesen visszajárunk, mert feledhetetlen ízeket kapunk. Egy újabb egység nyílt Budapest szívében, ami meghódíthatja a pizzát szeretőket.

 

Kaliforniai hangulatú pizzázóval gazdagodik az Erzsébet tér

A főváros újabb ikonikus helye lehet a Caza Pizzabar. Ez az első olyan étterem Budapesten, ahol igazi, kaliforniai recept alapján készül a pizza. Ugyanakkor ez a recept a Caza esetében nemcsak az elkészítés módját jelenti. A Caza az USA nyugati partján uralkodó mentalitást is magával hozza: könnyedség, igényesség, környezettudatosság és odafigyelés a részletekre.

A magyar főváros gasztronómiai sokszínűségéhez nem fér kétség. Azonban eddig hiányzott az igazi, minőségi, kaliforniai jellegű pizza a kínálatból. A József Attila utcában megnyíló Caza Pizzabar küldetése az, hogy bemutassa és megszerettesse a magyarokkal ezt a pizza készítési iskolát.

Az itt készülő, négyszögletű pizzákon azonban nem csak a paprika lesz kaliforniai! Az egész étterem koncepcióját egyszerre hatja át a céltudatos, ugyanakkor mégis laza mentalitás, a „Californian Vibe”.

A „California” és „Pizza” szavak kombinálásával elnevezett Caza ötlete még a pandémia előttre nyúlik vissza. Az alapító, Alex Hemingway – a nyáron a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett George F. Hemingway fia – amerikai származású. Az évtizedek óta Magyarországon élő üzletember a vendéglátóipart jelenleg övező viszontagságok ellenére vágott bele az étteremfejlesztésbe.

„A családom több generációra visszamenőleg a vendéglátásban, szórakoztatóiparban tevékenykedett. Egy kaliforniai igazán tudja, hogy hullámhegyek és hullámvölgyek mindig is voltak, lesznek is, de meggyőződésem, hogy egy jó koncepció minden körülmények között sikeres lehet” – mondja.

A nyugati parti hullámokat idézi a látványkonyhát dekoráló hatalmas szörfdeszka is. Rögtön megragadja a vendégek figyelmét, így terelve tekintetüket a kínálatra.

A hagyományos, kerek, cikkszeletekben árult pizzák mellett háromféle speciális szögletes pizzát kínálnak, mintegy a Caza signature termékeiként.

Ezeket nem csak formájuk különbözteti meg a többitől, hanem a hideg vizes eljárással, lassan kelesztett tészta is, melyben a liszt értékes összetevői jobban megmaradnak.

Egyszerre tud kívül ropogós és belül omlós lenni, így könnyebb és ízletesebb végeredményt adva sütés után. A mozzarellát rendhagyó módon még azelőtt felrakják a tésztára, hogy rákerülne a szósz, ráadásul így nem ég meg, jobban összeérik a szósszal és a tésztával sütés közben.

A Caza saját pepperonival büszkélkedhet, és friss, san marzano paradicsomból készül a szósz is, amit választástól függően több rétegben, a diszkréten pikánstól a pokoli csípősig kérhetnek a vendégek.

A pizzázó nagy odafigyeléssel választotta meg helyi együttműködő partnereit, lehetőség szerint magyar, környékbeli termelőket. Az átlagos pizzériáktól eltérően nem végeláthatatlan a kínálat, inkább néhány jól megválasztott, népszerű, különböző ízlést tökéletesen kiszolgáló típusból áll.

Természetesen gondoltak a vegán életmódúakra is az elsősorban növényi alapú sajttal és zöldségekkel díszitett Milk fantázianevű pizzával. Ám a húsimádók is megtalálják a számításukat a Trip pizzában, amit három réteg pepperoni kolbász fed. Budapesten először a Caza kínál Beyond márkájú műhússal pizzát, ezt a Napa névre hallgató négyszögletes signature pizzában próbálhatják ki az érdeklődők.

Vendégkörét tekintve a Caza legalább annyira számít a magyar közönségre, köztük a környékbeli irodistákra, a helyi lakosokra, az esti kimozdulás kiindulási pontját kereső fiatalokra, mint a belvárosban megforduló turistákra.

Kalifornia immár évtizedek óta élenjár a klímaváltozás elleni harcban, a fenntartható megoldások népszerűsítésében, így idővel ez is a helyi kultúra része lett. Ennek jegyében alakult át a József Attila utcai üzlet is.

A berendezés során, a földszinten elhelyezett asztalok újra feldolgozott fából készültek, olyan rétegezési eljárással, ami Magyarországon még nem elterjedt. Minden csomagolóanyag, amit használ az étterem, biológiailag lebomló. Kizárólag olyan tisztítószerrel dolgoznak, ami környezetbarát és 100%-ban környezetkímélő. Mélyhűtő nincs is az étteremben, a pizzák frissen helyben készülnek, és helybeni fogyasztásra vagy elvitelre ajánlják, rendeléses kiszállítás nincs.

„A Caza küldetése, hogy a táplálék mellé élményt is adjon. Akármennyire is rohannak az emberek, az étkezésnek meg kell adni a módját, az alatt az idő alatt csak az ízek körül forogjanak a gondolatok” – mondja Alex Hemingway.

 https://www.facebook.com/cazapizzabar

https://www.instagram.com/cazapizza/