Pilinszky János fényképei a Műcsarnokban

2021. 19. 10., 10:45am
A Kertész Imre Intézet szervezésében megvalósuló Pilinszky 100 programsorozat egyik kiemelkedő eseménye Az esetlegesség rétegei című fotókiállítás.

 

A Műcsarnok Pilinszky János több mint félévszázados saját fotóit mutatja be a Kamarateremben.

A Kossuth-díjas költő 1965-ben kezdett el fényképezni. Ekkora már megjelent a Harmadnapon (1959) című kötete, amely nemcsak addigi pályájának csúcsát jelentette, de az elhallgatás veszélyét is magában hordozta. A fenyegetettség réme alól szabadulva publicisztikáiban egyre inkább a figyelem koncentrálásával kezdett el foglalkozni. Úgy vélte, a fényképezőgép kiválóan alkalmas arra, hogy rákényszerítse használóját a folyamatos nyitottságra, a „jelenlétre”, de megnyíló utazási lehetőségei miatt is döntött a fényképezés mellett. 

A kiállítás 66 képe is Pilinszky főként külföldi útjain készült fotókból válogat. Gyakran fényképezett szakrális épületeket, tárgyakat, műemlékeket. Ám 1967-es londoni útján – amikor a Beatles Bors őrmester című albuma újdonság volt – utcai pillanatképein több alkalommal megörökítette a fiatalokat is. Az újszerű gondolkodásmódjukat Pilinszky őszintének és reménytelinek találta. Mindezeken felül készített fotósorozatot életének egyik legmeghatározóbb szerelméről, Jutta Scherrer-ről is. Pilinszky képi érzékenységének, állóképekhez való vonzódásának – oratóriumát, színdarabjait és verseinek jórészét állóképeknek nevezte – hű lenyomatai a Műcsarnokban most kiállított, ritkán látható képek. 

Kurátor: Gulyás Miklós

A Műcsarnok, Kamarateremben kiállítás megtekinthető november 28-ig.

További információ: http://mucsarnok.hu/kiallitasok/kiallitasok.php?mid=Dmm3HH7TXi0uxlR9jiRsvW&tax=560c5eec6098a