Petőfi200 – a költő szerelmi versei

2023. 09. 03., 9:27pm
A Várkert Irodalom Irodalmi szerelmek sorozatában a szerelmes poéta, Petőfi Sándor mutatkozik be

 

Március 14. kedd, 19:00 – Várkert Bazár, Rendezvényterem

A legendás költő ismert szerelmi versei ciklusokhoz kapcsolódnak, - a ciklusok mögött azonban valós kapcsolatok, szerelmek rejtőznek. A nagyszabású esten beszélgetés, zenés felolvasószínház és egy rövidfilm levetítésén keresztül az érdeklődők még jobban megismerhetik Petőfi Sándort.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója kapcsán határon innen és túl minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének életműve megünneplésére kerül sor. A hazai költészet egyik legfontosabb alakja, forradalmár, nemzeti hős. Kötelező olvasmányként verseivel mindenki már gyerekként találkozott.

Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Arany János barátja, vándorszínész, költő, százados. Ismerjük, de mit tudunk kezdeni Petőfi örökségével a 21. században? Miként tudjuk a mai korba átmenteni a nyelvét, verseit? Mit üzen ez az életmű és Petőfi egy mai fiatalnak? Miként érinti meg a ma emberének lelkét?

A legendás költő ismert szerelmi versei ciklusokhoz kapcsolódnak, a ciklusok mögött azonban valós kapcsolatok, szerelmek rejtőznek. A Várkert Irodalom népszerű Irodalmi szerelmek sorozatában bemutatkozik a szerelmes költő, megismerhetjük kapcsolatát Csapó Etelkával, Mednyánszky Bertával és Szendrey Júliával. Az érdeklődő megismerheti magát Petőfit is, aki festmények, színpadi és opera feldolgozások központi alakja. Költészete közérthetően szól mindenkihez – a világszabadság hirdetője, akinek hatása máig érezhető.  

Aposztróf:

Irodalmi szerelmek - Petőfi Sándor

Vendégek:
Háy János író,
Margócsy István irodalomtörténész,
Adorjáni Bálint színművész,
Kacsó Hanga népdalénekes,
Márkos Albert csellista, zeneszerző,

A Sose lesz vége című Petőfi ihletett kisjátékfilm kapcsán vendég:
Somossy Barbara rendező
Koltai Lajos operatőr, a rendező mestere
Szűcs Nelli, a film egyik főszereplője

Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár

Sose lesz vége – kisfilm

Somossy Barbara – aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Koltai Lajos filmrendező mesterszakos hallgatója – Petőfi Sándor és a Petőfi 200 emlékév tiszteletére forgatta le vizsgafilmjét, mely egy 1868-ban a kunsági betyárvilágban játszódó szerelmi dráma. Alapja Petőfi A csaplárné a betyárt szerette című verse. A film forgatási helyszíne Apajpuszta volt, ahol Petőfi Sándor életének jelentős részét töltötte. Ide mindenhonnan visszavágyott, ahogyan azt A Kiskunság című versében is írja. A helyszín különlegességét az is emeli, hogy a méltán ismert és elismert rendező, Jancsó Miklós a Szegénylegények című filmklasszikusát ugyanitt készítette. A filmbeli szegénylegény házát most átalakították csárda-épületté.

Az alkotás főszerepeiben Szűcs Nelli és ifj. Vidnyánszky Attila látható. A kisfilmben mellettük az ország vezető színművészei szerepelnek: Hirtling István, Patkós Márton, Pogány Judit, Poroszlay Kristóf, Reviczky Gábor, Sipos Imre, Tóth Ildikó és Vas Gigi Judit.
A koreográfiát Berecz István, Harangozó Gyula- és Örökös Aranysarkantyú- díjas néptáncos tanította be a színészeknek. Bizonyos jelenetekben ő maga és az általa összeállított, Magyarország vezető néptáncosaiból álló csapat is részt vett. A betyár-statisztériát a Hagyaték Lovas Egyesület biztosította, akik megszállottan őrzik a magyar betyárvilág értékeit, tradícióját.
A lovakat, felszereléseket, kocsikat a Juhász Team és vezetője Juhász László biztosította. Ő többek között már olyan hollywoodi kasszasikerekben biztosított kaszkadőr és lovas csapatot és képezte ki a színészeket, mint a Robin Hood (2018), a Ben-Hur (2016), a Rettenthetetlen, a Mennyei Királyság, vagy a Karib-tenger kalózai.
A népzenéről Juhász Dénes és csapata gondoskodott, köztük ifj. Szerényi Bélával. A film főcímzenéje a Sose lesz vége című dal Csík János és az Anima Sound System együttműködésében jött létre.

A program a Petőfi200 eseményekhez kapcsolódik.

További információ: https://varkertbazar.hu/esemenyek/irodalmi-szerelmek-petofi-sandor