Petőfi Zenei Díj 2021

2021. 09. 01., 10:11am
A hagyományos, nyári időpont helyett január 23-án, a Duna TV kétórás show-műsorában adják át - ötödik alkalommal - a Petőfi Zenei Díjakat.

A hagyományos, nyári időpont helyett január 23-án, a Duna TV kétórás show-műsorában adják át - ötödik alkalommal - a Petőfi Zenei Díjakat.

A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV névadóját, Petőfi Sándort formázó szobrokat 12 kategóriában kapják a hazai könnyűzene legjobbjai. Az életműdíjat idén Horváth Charlie veheti át.

A 2016-os alapítás óta a VOLT, majd a STRAND Fesztivál adott otthont Magyarország egyik legrangosabb zenei díjának. Az országos rádió és TV nevével fémjelzett Petőfi Zenei Díjakat hagyományosan, minden évben, tízezres közönség előtt, élő adásban adták át. 2020-ban azonban, mint minden fesztivál, a STRAND, és ezzel együtt a Petőfi Zenei Díj gálája is elmaradt.

Kerestük a legjobb megoldást arra, hogy méltó körülmények között pótoljuk a 2020-as Petőfi Zenei Díjat, végül a VOLT Produkció szervezőcsapatával közösen döntöttünk úgy, hogy biztonságos körülmények között, stúdióban rendezzük meg a gálát azzal az elvárással, hogy a megszokott színvonalat és kínálatot vigyük képernyőre. 

Január 23-án, a Duna Televízió fő-műsoridőben tűzi ki adásra az idei gálát” – mondta Medvegy Anikó, az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója.

A kétórás show-ban kilenc kategóriában hirdetik ki a 2020-as év legjobbjait. 

„A nomináltakat a Petőfi Rádió egy éves játszási listája adja, a jelöltekre még 2020 tavaszán szavazhatott a közönség, így most a rajongók és az előadók a megszokottnál tovább várhattak az eredményre” – tudtuk meg Tiszttartó Titusztól, a Petőfi Rádió csatornaigazgatójától.

A díjazottak személye közül néhány azonban már tavaly óta publikus:

A Dal 2020 adásában adták át az év dalának és akusztikus dalának járó Petőfi Zenei Díjat Rácz Gergőnek és Orsovai Reninek, az év felfedezettjének, a Tortugának és A Dal 2020 legjobb dalszövegírójának, a Petőfi Zenei Díj dalszövegírói különdíjasának, Molnár Tamásnak.

Charlie életműdíjat kap

Az indulás óta a Petőfi Zenei Díj egyik fénypontja az Életmű-díj átadása. 2016-ban Bereményi Géza, 2017-ben Demjén Ferenc, egy évvel később Tátrai Tibor, majd Nagy Feró vehette át az elismerést. Idén Horváth Charlie kapja az életműért járó Petőfi szobrot.

Generációk lépnek színpadra

 Lobenwein Norbert, a Petőfi Zenei Díj alapítója és producere, a VOLT Produkció vezetője most is különleges programot ígér. 

„A Petőfi Zenei Díj show minden alkalommal nagy kihívás volt. Eddig az jelentette a legnagyobb feladatot, hogy élő adásban, egy fesztivál keretei között kellett színpadra vinni 8-10 fellépőt, rengeteg táncost, nomináltat, díjazottat. Most több napig tart a felvétel, hiszen a biztonság a legfontosabb, ezért minden műsorszámot külön rögzítünk” – mondja a producer.

Azt is elárulta, hogy az élő legendák közül Presser Gábor, Nagy Feró, Frenreisz Károly és Pataky Attila is színpadra lép.

Míg a legaktuálisabb rádiós és fesztiválsztárok közül a Bagossy Brothers Company, Rúzsa Magdi és a Halott Pénz, a 15 éves Irie Maffia és a Kelemen Kabátban is szerepel a programban, kivétel nélkül erre az alkalomra készült, egyedi produkcióval. 

„A 2020-as évben több olyan legenda távozott közülünk, akik a hazai könnyűzene igazi alapkövének számítanak. A Petőfi Zenei Díj műsorában Balázs Fecóról, Bergendy Istvánról, illetve az Omega két tagjáról, Benkő Lászlóról és a Mihály Tamásról is megemlékezünk” – tette hozzá Lobenwein.

Az MVM idén is támogatja a kiemelkedő tehetségeket

Az  MVM a kezdetek óta a Petőfi Zenei Díj főszponzora. 

„Küldetésünknek érezzük a magyar előadók, produkciók támogatását, és szívesen állunk az innovatív, értékteremtő kezdeményezések mellé. Bár a 2020-as év ezen a téren is rendkívül erőt próbálónak bizonyult, örülünk, hogy a hazai könnyűzene legjobbjainak járó díjakat ismét együtt adhatjuk át” - mondta Jákó Eszter, az MVM csoportszintű kommunikációs igazgatója