Pénzügyi multitól a művészeti startup-ig

2020. 26. 08., 11:09am
Soha nem késő váltani. Ez az örök igazság derül ki Zborai Eszter történetéből, aki a számok világát hátrahagyva vetette bele magát a művészeti életbe.

Soha nem késő váltani. Ez az örök igazság derül ki Zborai Eszter történetéből, aki a számok világát hátrahagyva vetette bele magát a művészeti életbe.

Férjével közösen vezetik startup-jukat, amivel magyar alkotókat támogatnak, miközben közelebb hozzák a művészetet a fiatalokhoz.
Zborai Eszter a közgazdász végzettséggel rendelkezik, így kezdetben pénzügyi területen próbált szerencsét. Így mesél első munkahelyéről: Ez egy kőkemény, New York-i alapítású multi volt, ahol térd felett érő szoknyát sem lehetett felvenni. De nem volt kevésbé száraz a következő munkahelyem sem: minden csak arról szólt, hogyan lehet pénzt csinálni a tőzsdéből. Már az elején éreztem, én humánusabb területre vágyom. Így az egyetem után rögtön elkezdtem képezni magam művészeti menedzser irányban.

Egy idő után Eszter már galériában gyakornokoskodott, később művészeti menedzserként a Zeneakadémián is kipróbálhatta magát. Mindig is vonzotta a festmények világa, és maga is szerette szép képekkel dekorálni otthonát. Azt viszont fájlalta, hogy a képzőművészet inkább az idősebb, aukciókra járó emberekhez jut el.

Az új irány

A fiataloknak jellemzően nincs pénze kortárs festményekkel díszíteni a falat, így marad az ikeás tömegképek sora vagy a fekete-fehér fotó a Brooklyn Bridge-ről. Így született meg Eszter fejében az Art Bridge, egy újfajta művészeti webáruház gondolata. Az Art Bridge oldalán fotók, grafikák és festmények között válogathatunk, amelyek a legjobb minőségű digitális nyomatként díszíthetik a szobáink falait. Az oldal ugyanakkor kereseti lehetőséget is biztosít a fiatal, magyar és kelet-európai művészeknek, akik minden eladásból részesednek.

Ez egy nagyon friss, digitális, nemzetközi kezdeményezés,  — mondja Eszter. Néha megkérdezik tőlem, nem lenne-e jobb eredeti képekkel foglalkozni? Eleinte én is a magas művészetben gondolkodtam, de aztán megragadott, hogy ilyen módon mindezt a fiatalok számára is elérhetővé tehetem.

Élhetőbb munkanapok, — baba mellett is

Miután Eszter férjével, Ádámmal találkozott, az Art Bridge kettejük gondozásában családi startuppá alakult. Idő közben kisbabájuk is megszületett, aki most az oldallal együtt éppen egyéves.

A munka most sem kevesebb, mint azelőtt. A feladatok sem mondhatóak könnyűnek, hiszen egyszerre kell foglalkozni a honlappal, a művészekkel, a technikával és a nyomtatással is. Mindez azonban összeegyeztethető a gyerekneveléssel.

A szokványos munkahelyeken anyaként olyan kompromisszumokat kell megkötni, ami sokszor gyötrelmes: nem lehetsz beteg, minden meetingen ott kell lenned, — mondja Eszter. Az én korosztályomban úgy látom, aki tudott, az kilépett a mókuskerékből. Valamilyen humánusabb megélhetést alakított ki magának, ami több időt enged a gyerekével tölteni - zárja Eszter.