Példakép és öntudatos, modern nő: Sisi

2021. 04. 12., 9:39pm
Decemberben bemutatják az új Sisi sorozatot

 

Bő 65 évvel a Romy Schneider főszereplésével készült klasszikus filmtrilógia után, ez a sorozat új megközelítéssel meséli el Erzsébet magyar királyné ikonikus történetét – az alkotók Sisi sokrétű személyiségét kívánják megismertetni egy új generációval, és bemutatni, hogyan tudott kitörni ketrecéből.

A hatrészes, érzelmekkel túlfűtött Sisi című sorozat 2021. december 26-án dupla résszel debütál a reklámmentes Epic Drama sorozatcsatorna műsorán, alább pedig a kulisszák mögé pillantunk.

Példakép – nem csak Magyarországnak

Erzsébet egészen véletlenül lett osztrák császárné és magyar királyné: a nővérét, Ilonát szánták I. Ferenc József nejéül, de egy véletlen találkozás mindent megváltoztatott. Az új, többek között Ausztriában, Litvániában, Lettországban és természetesen Magyarországon forgatott sorozat Erzsébet fiatal éveire összpontosít: hogyan köttetett szerelmi házasság Ferenc Józseffel, miképp próbált beilleszkedni a merev osztrák udvarba, és miért került folyamatos összetűzésbe anyósával, Zsófia főhercegnével.

Fiatal évei során nem csupán, mint feleség és anya próbálta megvetni a lábát az udvarban, hanem a társadalmi-politikai élet szereplőjévé is vált – sokban hozzájárult például ahhoz, hogy a forrongó ellentétek elsimításával 1867-ben megszülethessen a kiegyezés, ezzel pedig az Osztrák-Magyar Monarchia.

Az első évad hat részéhez hazánkban is forgattak

Habár a sorozat pazar díszletekkel és jelmezekkel készült, emellett helyszíneiben is autentikus, a készítők továbbmentek egy egyszerű kosztümös drámán: Sisit magabiztos, modern nőként mutatják be. Olyan, a mai napig aktuális témákat járnak körül, mint a családszeretet, a függetlenség, az öntudat és a szabad akarat.

ANDREAS GUTZEIT, a sorozat vezető producere szerint Sisit a 21. század nyelvén mutatják be. És, mint mondja, Sven Bohsre (Tetthely) rendező „ízlésesen, mégis bátran meséli el Sisi jól ismert történetét, ahol ezúttal a szexualitás is fontos szerepet játszik, ugyanakkor modern megközelítésben mutat be egy politikai nyomás alatt álló nőt.”

Az alkotók egyértelművé tették, hogy nem a Romy Schneider-féle változatot akarták újra leforgatni. Ugyan bizonyos helyzetek fikciók, összességében mégis történelmi hűségre törekedtek.

Főszerep egy véletlen folytán

A címszerepet megformáló DOMINIQUE DEVENPORT – aki még újoncnak számít a szakmában – a szerencsének köszönheti megbízását. Ezt mesélte a Variety-nek: „Egy barátommal söröztem Münchenben, és arról beszéltem neki, hogy milyen közel érzem magamhoz Sisi karakterét. Azt viszont nem tudtam, hogy ez a barátom másnap találkozott a sorozat szereposztó rendezőjével, beszámolt neki rólam, ő pedig felhívott.”

Devenport tisztában van azzal, milyen egyedülálló lehetőség eljátszani Európa első szupersztárját, aki egészen különleges életet élt: „Belőlünk soha nem lesz császárné, viszont neki meg azért kellett megküzdenie, hogy legyen magánélete és saját személyisége… Annyi lett volna a feladata, hogy gyerekeket szüljön, az ő emberi oldala, érzései nem számítottak – de ő megküzdött az egyéniségéért!”

Devenport elárulta, hogy a jelmezek sokat segítettek neki a szerep átérzésében, bár a légzésben akadályozták. Ugyanakkor belátja azt is, hogy neki könnyű dolga volt, hiszen esténként visszaváltozhatott. Nem úgy, mint Sisi, akire óriási nyomás nehezedett, hiszen nagyon fiatalon került egy olyan környezetbe, ami tele volt kötöttségekkel. Itt nem lehetett többé önmaga, egy ketrecben érezte magát: a férje távol járt, ő pedig magába zárkózott.

A Sisi című sorozat elmeséli, hogyan tört ki ketrecéből ez a zárkózott fiatal nő, majd vált Európa egyik legközkedveltebb ikonjává – 2021. december 26-ától vasárnaponként 21 órától dupla részekkel láthatjuk az Epic Drama műsorán.