Példaértékű követők

2022. 03. 10., 11:17pm
A Gundel Károly–díjat a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

 

by Szendi Horváth Éva - S.Balogh Edit

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére 2014-ben alapította meg a Gundel Károly–díjat.

A díjban olyan személyek részesülhetnek, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van. Feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik. A magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott tájékoztatón hozza nyilvánosságra.

Eddigi díjazottak:

  • Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.
  • Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.
  • Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.
  • Csapody Balázs – 2017.
  • Rosenstein Tibor – 2018.
  • Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás – 2019.
  • dr. Csizmadia László és Molnár Attila – 2020.
  • Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – 2022.

A KITÜNTETÉSI BIZOTTSÁGRÓL

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen.

Az idei díjazottak személyéről 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel  Étterem, valamint a Gundel-család képviselője a jelöltek munkássága alapján döntöttek.

A szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazottak: Borbás Marcsi televíziós műsorvezető, gasztronómiai és hagyományőrző tevékenységéért és Macsinka János, az egri Macok Bisztró tulajdonosa.

A DÍJ ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSÁRÓL

A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között 2022. október16-án, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja részvételével Budapesten, a Gundel Étteremben (1146 Budapest, Gundel Károly út 4.)

A pandémia miatt, két év kihagyás után a Gálaebéden kerülnek átadásra a 2020. évi díjak: dr. Csizmadia László (posztumusz) és Molnár Attila, a 2021. évi díjak: Berkes Gyula és a Dudás testvérek részére, valamint az idei díjazottak részére is.

A gálaebéd házigazdája: Gundel Takács Gábor, szakmai mentora Bíró Lajos, sommelier-je Fabók Mihály lesz.

A Gálaebéd 6 fogásból álló menüsoráról a Gundel Étterem, az Aranykaviár Étterem, a Biarritz Étterem, és az Anyukám mondta Étterem chéfjei gondoskodnak.

A belépőjegy ára 45.000, MVI-tagoknak 35.000 forint.

Jegyigénylés: galaebed@gmail.com és tel.: 20/523-9934.

A díjazottak bemutatása:

Borbás Marcsi

2000-ben a Főtér című országjáró magazin műsorvezetője. 2002-ben csatlakozott a frissen alakult Hír TV stábjához, ahol a csatorna egyik arca lett.

2011-ben visszatért a Magyar Televízióhoz, ahol Gasztroangyal címmel saját műsort kapott. A műsor hatalmas siker aratott és rövid idő alatt roppant népszerűvé vált, A Gasztroangyal története során 333 epizód készült. A főszerepet mindig a kiváló hazai alapanyagok, az egyedülálló Kárpát-medencei régiók, az elfeledett receptek, és hagyományainkat híven őrző emberek kapták. A műsor hatására a bemutatott helyszínek felkeresésére komoly mozgalmak alakultak, és egyre többen kezdték el keresni a helyi termelők által készített kézműves élelmiszereket.

2018-tól a Duna TV-n futó Borbás Marcsi szakácskönyve című műsor főszerkesztője és műsorvezetője. A sorozat a magyar gasztronómia legfontosabb receptjeit igyekszik megmutatni és továbbadni a nézőknek, miközben az ország legkiválóbb séfjeit is emberi közelségbe hozza.

Borbás Marcsi 2019 decemberében alapította az egy.hu internetes platformot, mely fontos, sokakat érintő témákkal foglalkozik, mindemellett a gasztronómia, a kertművelés és a turizmus is fontos szerepet kap benne. Nagy sikerrel fut a Kertem online sorozata, melyben őrségi kertjének fejlődését mutatja be. Képet kapunk belőle a hagyományos és az innovatív kiskerti gazdálkodás módszereiről, valamint a saját, vegyszermentes élelmiszer termelésének sikereiről és buktatóiról. A sorozat része a „Konyhám”, melyben pedig hétről hétre ötletes és változatos recepteket mutat be.

Szakácskönyvei: Egy nap, egy recept, A sűrűje, A sűrűje 2., Édes békeidők, Magyarország finom. Szívem csücske ország sarka. Őrség, Vendvidék, Göcsej, Balaton "mellyéke", Zselic, Magyarország finom - Vadregényes kelet. Magyarország finom – a határon túl és azon is túl – Erdély. Elismerései: Borászok barátja (2014), Pro Turismo (2014), A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2017), Budapestért díj (2018), Szalai Annamária-médiadíj (2018), Prima Primissima közönségdíj (2021).

A jelölésről röviden:

Borbás Marcsi televíziós műsorvezetőt a Gasztroangyal című műsora és gasztronómiai, hagyományőrző tevékenysége miatt jelölték a díjra. Az elmúlt években számos szakácskönyve is megjelent, ami szintén jelentős hagyományőrző és gasztrotörténeti jelentőségű.

Macsinka János

A szakmát Eger legjobb éttermeiben sajátította el és fiatal kora ellenére sok kiváló étterem séfjeként bizonyíthatott (Unikornis Étterem, Talizmán Vendéglő). Több évet töltött külföldön, főleg Olaszországban, ahol a  több mint öt év munka alatt végigjárta a ranglétrát, tapasztalt séfként tért haza. A megszerzett tudását a magyar vidéki gasztronómia megújításában kamatoztatta. 1999-ben az Imola cégcsoport tulajdonosai csábították haza, ekkor nyitották meg az Imola Udvarházat, ami nem sokra rá már Magyarország Top 10 étterme között szerepelt. 2009-ben úgy döntött, kipróbálja magát más területen is, több nívós szálloda és étterem tanácsadó séfjeként is dolgozott (Bambara Hotel, Shiraz Hotel), miközben részt vett Tokaj-Hegyalja gasztronómiájának a megújításában is. 2014-ben létrehozta saját vállalkozását, a Macok Bisztrót. Itt találta meg a saját stílusát, amelyre később egy regionális konyhát épített fel. A Macok rövid idő alatt Eger legjobb étterme lett, majd Magyarország legjobb vidéki éttermei közé nőtte ki magát. Munkáját számos elismeréssel ismerte el a szakma (Gault&Millau, Dining Guide), számára mégis a vendég értékelése a legfontosabb: Ha a vendégeim jól érzik magukat, én is jól érzem magam,— mondja.  Több mint 20 éve gyakorlati oktatóként vesz részt az utánpótlás képzésében. Vizsgaelnöki feladatokat is ellát, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mestervizsga elnöke. Elismerései: Eger Város Pro Agria díj, VOSZ Heves Megyei Prima Primissima szakmai díj. A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) és a PGA tagja.

A jelölésről röviden:

A szakmát Eger legjobb éttermeiben sajátította el és fiatal kora ellenére sok kiváló étterem séfjeként bizonyított már.2014-ben létrehozta saját vállalkozását, a Macok Bisztrót. Itt találta meg a saját stílusát, amelyre később egy regionális konyhát épített fel és Magyarország egyik legjobb vidéki éttermeként működteti.