Peeling és újra hasznosítás

2022. 10. 06., 10:16am
A kávézacc, és ami mögötte van. Azaz hogyan használhatjuk fel a háztartásban keletkezett felesleget?

 

Hinnéd, hogy milyen jó, természetes arc és testradírt lehet készíteni az u.n. hulladékból? Pedig igaz! A cikk végén megtalálod, hogyan kell összeállítani!

Természetes dörzsszivacs, alternatív mulcs és prémium testradír-alapanyag. Talán kevesen tudják, hogy a teljesen természetes kávézacc számtalan területen alkalmazható a háztartásokban.

A citrusos és csokis ízű Starbucks Siren’s Blend szemes kávé főzése után hátra maradt zacc például kiváló alapanyaga lehet az otthon elkészíthető szépségápolási cikkeknek.

A zacc kiválóan alkalmazható növények földjéhez keverve, így nem pusztán természetes trágyaként funkcionálhat, de segíthet visszaállítani a föld tápanyagtartalmát. Ezzel olyan hasznos élőlényeket odacsalogatva, mint a földigiliszta. A kávé - magas nitrogéntartalmának köszönhetően - szagtalanító hatású. Előnye nem pusztán a hűtőszekrénybe, cipőkbe vagy épp szennyes kosárba helyezett zacc formájában élvezhető. Bizonyos növények földjébe keverve a szagtalanító hatás miatt megóvja a virágokat a hangyáktól, valamint távol tarthatja a szúnyogokat, a gyümölcslegyeket, és más, nem szívesen látott bogarakat is.

Kerek Fanni bemutatja a Starbucks Siren’s Blend kávét

Az érdes állagú, antibakteriális hatású kávé alkalmas lehet természetes szivacsként az edényekre tapadt makacs szennyeződések eltávolítására, a lefolyó, a tűzhely vagy éppen a grill tisztítására, valamint a kandalló kitakarítására is. A hamu kitakarítása az egyik legnehezebb feladat a kandallók esetében, nem elég pusztán a hamu eltakarítására figyelni, a füstgomolyagokat sem szabad kiereszteni a szobába.A kávézacc erre is tökéletes megoldást nyújt, ugyanis a hamura szórva megszünteti nem csak a hamu színező hatását, de a szagát és a hamufelhőket is.

Az otthoni munka után jól megérdemelt feltöltődésben is hangsúlyos szerepet kaphat a kávé. Egyszerű, ám nagyszerű, prémium testradír készíthető az otthon is fellelhető, akár fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból. A massza elkészítéséhez az alapanyagok mellett elég egy kisebb tégely, egy evő- és egy teás kanál.

Barna nádcukorból 4 evőkanállal kanalazzunk a tégelybe, de legalább az edény egyharmadáig töltsük meg, majd ezt dúsítsuk fel a 6-8 evőkanál kávézaccal, a tégely kétharmadáig. Az elkészült masszához adjunk 9 evőkanál jó minőségű jojoba olajat, 4-5 evőkanál mandula olajat, 3 evőkanál avokádó olajat, és fűszereket. Úgy, mint fahéj, vanília, szegfűszeg őrleményt. Az érzékenyebb bőrűek csínján bánjanak a fahéjjal és a szegfűszeggel! Ezek az összetevők akár el is hagyhatóak. Bármelyik olaj helyett használható olíva olaj.

Az alapanyagok másnapra fognak összeérni, de már a frissen elkészült kozmetikum is varázslatos illatú, és használható.

Magyarországon az AmRest által üzemeltetett kávézólánc tavaly számos olyan kezdeményezés mellé állt, amelyekkel együttműködve, közösen hozzájárulnak egy fenntarthatóbb jövő kialakításához. Az idei évben a tervek szerint tovább bővíti a környezettudatosságot támogató aktivitások listáját. A Starbucksa kávézókban bevezetett környezettudatos lépések mellett a vendégeket a tudatos otthoni választásokra is ösztönzi, éppen ezért oszt meg számos, a kávézacc otthoni felhasználását szorgalmazó megoldást.