Pécsett fényesen tekintenek a jövőbe!

2021. 09. 03., 11:22am
A szervező, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. bízik benne, hogy idén visszatérhet az ország első és egyetlen fényfesztiválja.

Tavaly a koronavírus miatt elmaradt a pécsi Zsolnay Fényfesztivál. Ám a szervező, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. bízik benne, hogy idén visszatérhet az ország első és egyetlen fényfesztiválja.

Ennek szellemében március 1-jén meghirdette a nemzetközi, pénzdíjas Zsolnay Light Art Fényfestőversenyt. A világ legjobb fényfestői háromdimenziós rövidfilm alkotásaikkal ezúttal is a pécsi Székesegyházat „öltöztetik” varázslatos fényáradatba.

A verseny az országban teljesen egyedülálló látványosság, mely a július 1-4. között zajló Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó attrakciója.  A fényművészek „vászna” a pécsi Székesegyház, amelynek homlokzatát, oldalhajóját, tornyait és tetejét is lefedik az alkotók a 3D-s fényvetítésekkel.

—Arra készülünk, hogy idén július 1-4. között megrendezzük a Zsolnay Fényfesztivált. Természetesen csak akkor, ha ezt az aktuális szabályozások lehetővé teszik. A nagy tömeg elkerülése érdekében a versenyalkotásokat folyamatosan vetíteni fogjuk. Ha nem lesz lehetőség az eredeti tervünk megvalósítására, akkor megvizsgáljuk az alternatívákat, legyen szó a fesztivál dátumának csúsztatásáról vagy a verseny online térbe költöztetéséről, – számolt be Bleszity Péter, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.   

A 2021-es pécsi verseny témája: Lightmatter.  Az első körös jelentkezés határideje 2021. április 5. Utána az előzsűri két fordulón keresztül választja ki a legjobb 10 alkotást, amelyek bemutatkozhatnak a Zsolnay Fényfesztiválon.

A verseny végső zsűrizését egy öttagú, nemzetközi szakmai bizottság látja el. Ez lesz az első év, amikor a vetítési programba bekerülő (shortlist) alkotók pályázatonként automatikusan 1000-1000 eurót kapnak az elkészített alkotásokért. Szintén újítás, hogy a hivatalos zsűri csak egyetlen díjat oszt ki. Ezen felül a nézők által legjobbnak tartott alkotást közönségdíjjal jutalmazzák.

A Zsolnay Light Art szakmai partnere, és a verseny házigazdája – a korábbi évekhez hasonlóan – a több mint 20 éves múltra visszatekintő, magyar vizuális művész csoport, a Kiégő Izzók.

2019-es aftermovie: https://www.youtube.com/watch?v=1I09WYDeEf0&t=67s

Részletek: www.fenyfesztival.hu                              

Ha rajtunk múlik, akkor idén is Pécs a nyár fénypontja!