Párbeszéd az innovációról

2023. 20. 06., 11:59am
Nemzetközi konferencia a sikeres jövő érdekében

 

by Szendi Horváth Éva

Az Ipartestületek Országos Szövetsége a minap számos hazai és külföldi előadó illetve vendég részvételével nemzetközi konferenciát szervezett.

Az innováció elősegítése a kis- és középvállalkozásokban címmel rendezett esemény központi témája és célja iránymutatás a sikeres jövő felé.

A konzultáció fókuszában a kis- és középvállalkozásokban rejlő innovációs lehetőségek kiaknázása állt. Az előadások és a panelbeszélgetések során számos értékes információ és tapasztalat megosztásra került, amelyek hozzájárulhatnak a hazai kkv-k versenyképességének és fejlődésének előmozdításához.

A nemzetközi konferencia a résztvevők számára lehetőséget teremtett, hogy megosszák tapasztalataikat és az innováció elősegítése érdekében a kkv-kban közös stratégiákat dolgozzanak ki. Épp’ ezért a vállalkozások fejlődése és versenyképességének növelése szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bírt.

Németh László, az IPOSZ elnöke a megnyitó beszédében kiemelte, hogy a kis- és középvállalkozói szektor minden nemzet gazdaságának kulcsfontosságú eleme. Munkahelyeket teremt, szolgáltatásokat nyújt, és gazdasági stabilitást biztosít.

Az elnök rámutatott, hogy a kkv-knak ki kell használniuk a digitális forradalom és az új technológiák által nyújtott lehetőségeket. Ehhez megfelelő képzésre, szolgáltatásokra és támogatásra van szükségük, hogy hozzájáruljanak a GDP növekedéséhez, a foglalkoztatáshoz és megfelelnek a lakossági igényeknek. Hangsúlyozta, hogy a digitális innováció terén az Európai Unióban és más európai országokban már számos jó gyakorlat létezik. Ezért fontos, hogy az országok párbeszédet folytassanak és tanuljanak egymástól az innováció előmozdításának és a kkv-k támogatásának terén.

Németh László, Czomba Sándor és Juhos János

Az IPOSZ nemzetközi konferenciáján a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Czomba Sándor is fontos gondolatokat osztott meg a jelenlévőkkel.

Beszédében hangsúlyozta az európai országok közötti tapasztalat megosztás fontosságát, mivel az európai munkaerőpiacok a magyarországihoz hasonló kihívásokkal néznek szembe. Ennek érdekében a kölcsönös tanulás és a közös megoldások kidolgozása elengedhetetlen.

Az államtitkár kiemelte az ügyfélközpontú technológiai innováció jelentőségét, mely magasabb szintű szolgáltatásokat és digitális fejlesztéseket kíván nyújtani mind a lakosságnak, mind a kisvállalkozásoknak. A szolgáltatási szektor szakemberhiánya komoly kihívást jelent, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelően képzett és digitális ismeretekkel rendelkező munkaerő felkészítésére.

Az államtitkár elmondta, hogy a Magyar Kormány mindig is nagy figyelmet szentelt az európai országok tapasztalatainak. A lehetséges megoldásokat és stratégiákat mindenkinek végig kell gondolnia. Az innovációnak nemcsak a nagyvállalatok szintjén, hanem a kisvállalatokban is meg kell valósulniuk.  A sikeres innovációhoz szükség van megfelelően felkészült, digitális ismeretekkel rendelkező munkaerőre. A foglalkoztatáspolitika ezen a területen járulhat hozzá leginkább a munkaerő kereslet és kínálat egyensúlyának javításához. A kormány messzemenően támogatja és minden lehetséges eszközzel elő kívánja segíteni a hazai kkv-szektor megerősödését és nemzetközi versenyképességének javítását. Budapest a jövőben is szívesen ad helyet minden olyan szakmai fórumnak, amely ezeken a fontos területeken előremozdíthatja az együttműködést.

Fotó: Juhász Melinda