Páratlan élmények, feledhetetlen ízek  

2019. 02. 12., 10:30am
Az ország minden szögletét apránként megismerni vágyók számára, a természetben való barangolások után, eljött a kisebb-nagyobb települések megismerésének az ideje.

Az ország minden szögletét apránként megismerni vágyók számára, a természetben való barangolások után, eljött a kisebb-nagyobb települések megismerésének az ideje.

A hűvös/hideg évszakokban is érdemes felkerekedni és felfedezni a távoli helyeken lévő különböző gyűjteményeket. Igazi örömforrás a jól fűtött termekben bámészkodni és elcsodálkozni a régi idők mesélő tárgyainak sokaságán. Ám, amikor a kíváncsi turista már megkapta a napi adag szellemi táplálékát, jöhet egy remek ebéd, vagy csak egy kávé, „karöltve” valami csodás sütivel.

Szombathely tegnap és ma

A szentek földjén járok - mondta II. János Pál pápa, amikor a városban járt. Bizonyított tény, hogy a katonacsaládból származó, későbbi Szent Márton itt, Savariában született. Ő az, aki megfelezte a köpenyét, hogy egy fázó koldusnak adja. Az irgalmasságáról már életében híressé vált katona nem akart Tours püspöke lenni, ezért elbújt a libaólban, de a hollétét az állatok gágogása elárulta. Innen eredeztetik a Márton-napi libafogyasztás szokását. Manapság a székesegyház, a Szent Márton templom, a mellette lévő látogatóközpont és Szent Márton zarándokút őrzi ennek a kivételes jellemű embernek az emlékét.

Az ókor szentjeinek a tárgyi emlékeit pedig az Iseum, a mindentudó Isis istennőről elnevezett Savariense Régészeti Műhely és Tárház őrzi.

Szombathelyen, 1955 őszén, egy szerencsés véletlennek köszönhetően egyedülálló, hamarosan nemzetközi ismertséget hozó régészeti leletre bukkantak. Az évekig tartó ásatások során az egyiptomi eredetű Isis szentélyének épületmaradványai, márványfaragványai és egyéb remek állapotban lévő tárgyak kerültek napvilágra.

A templomhomlokzat stilizált képe még a város címerébe is bekerült. Ám, az idő múlásával, a bemutatóhely állapota igencsak leromlott. 2001-ben újabb régészeti kutatások kezdődtek, melyek eredményeként a szentélyt sikerült eredeti pompájába visszaállítani. Az Iseum 2011 óta ókori vallástörténeti múzeumként működik.

Savaria már az ókorban is kereskedővárosként funkcionált, hiszen az országokon átívelő, Borostyánút egyik jelentős állomásaként tartották számon. Későbbi nevét a szombatonként megrendezett a vásárokról kapta. Akik ma a zöld városban, Szombathelyen élnek nagyon szeretik csupa fű, fa, virág lakóhelyüket, és nagy tiszteletben tartják elődeik emlékét.

A történelem szele a járókelőket itt minden sarkon megcsapja. A városban sok a műemlék, melyek közül kiragyog a püspökség épületegyüttese.

Az 1777-ben alapított egyházmegye első püspöke Szily János volt, aki az egykori középkori vár helyén a 18. század vezető építészeivel építette meg a szemináriumot, a palotát és az ötezer fős székesegyházat. Utódai is sokat tettek a palota pompájának emeléséért, amit 1945-ben súlyos bombatalálat ért.

A gyönyörűen felújított és folyamatosan renovált épületegyüttes egy részét Szily Jánosról nevezték el és megnyitották a nagyközönség előtt. Az Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont kincseit, gazdag könyvtárát szakavatott vezető segít megismerni.

A város lakóinak nemcsak a múlt, hanem a jelen is komoly büszkeségre ad okot, ugyanis a település számos turistavonzó lehetőséggel rendelkezik.

A szombathelyiek a város szülöttének, a nehéz sorsú festőnek, Derkovits Gyulának az emlékét is megőrizték. Szülőházában múzeumot alakítottak ki, a Szombathelyi Képtárban pedig megtekinthetőek művei.

A város zsidó imaháza Magyarország első tornyos zsinagógáinak egyike volt, mely 1975 óta hangversenyteremként működik. 

A Haladás Sportcsarnok sok nagyszabású rendezvénynek ad otthont, illetve a Kalandváros és termálfürdő is különleges játékokkal szórakoztatja az érdeklődőket. A Vasi Skanzenben és a Kámoni Arborétumban pedig még télvíz idején érdemes egy tüdőtisztító, nagy sétát tenni.

Ahol nemcsak a Vár vonzza az érdeklődőket 

Az ékszerdoboz szépségű Kőszeg fő vonzereje természetesen a történelmi nevezetességű a Jurisics Vár.

Ám itt, az Alpokalján lépten-nyomon számos más, feledhetetlen élmény is éri az embert. Nem véletlen, hogy sokak szerint Kőszeg az egyik legszebb magyar kisváros, ahol évszázadok óta nagy békességben élnek a magyarok, horvátok és németek.

A belvárosban a bámészkodó turistát elbűvöli a klasszikus szépségű házak sokasága és lakóinak kedvessége. A település büszkesége a 18 éve megalakult Írottkő Natúrpark, ahol gondos munka folyik természeti örökségünk megőrzése érdekében. A tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag helyszínen nemcsak kikapcsolódásra van lehetőség, hanem rendszeres természetvédelmi oktatás és ismeretterjesztés is folyik.

A város fő attrakciója a Vár, ennek alsóvári, legrégebbi része a 13. században épült. Az eredetileg gótikus stílusú belsővárat később kibővítették. A reneszánsz és barokk korban újra átalakították az épületegyüttest és uradalmi kastélyként szolgált.

A vár, mai nevét, az 1532-ben Bécs felé nyomuló oszmán hadak rohama elleni védekezést vezető Jurisics Miklósról kapta.  A várkapitány maroknyi védőserege tizenkilenc ostromot vert vissza. A várvédők győzelmeire emlékezve Kőszegen mindennap 11 órakor is megszólalnak a harangok.

Az erődítmény igazi élményvár, bejárata előtt egy helyi termékeket forgalmazó boltocska és a fűszerkert található. A kapuhoz közel a vár makettje, az 1771-ben készült Esterházy-oltár, az egykori várkápolnában pedig a kőtár található.

A termekben számos állandó és időszaki kiállítás ejti bámulatba az érdeklődőket. Az 1740-től a mai napig vezetett Szőlő Jövésének Könyvét is itt őrzik. A világon egyedülálló könyvbe évtizedek óta Németh János festőművész rajzai kerülnek, amelyeket az adott esztendő venyigéiről készít.

Itt az aprónép sem marad élmény nélkül, őket a kis toronyudvaron játékudvar és játszósarok várja.

Íz-kavalkád az Alpokalján

A sok jövés-menés közben, illetve utána is jól esik megpihenni és egy-két falatot elfogyasztani.

Szombathely belvárosában lévő Café Moló Étterem építésekor a tulajdonosok még arra is vigyáztak, hogy az öreg, védett platánfa meg ne sérüljön. A természet szeretete, illetve a nemes alapanyagok tisztelete és használata az épületen belül is érvényesül. A tulajdonosok egy csomó konyhai hozzávalót megtermelnek, illetve illóolaj lepárlóval, növényolaj préssel is rendelkeznek. Gyógynövényszirupjuk már Kiváló Termék-díjat is kapott. A Café Molóra a mediterránszemlélet jellemző, konyhájában pedig családi receptura alapján készülnek az ételek.

A szezonalitást mindig igyekeznek szem előtt tartani: náluk ősszel/télen a tök és a gesztenye a főszereplő. Aki megkóstolja a sütőtökkrémleves, csirkemell kakukkfüves gesztenyekrémmel és burgonyafánkkal, illetve a sütőtökös tiramisu összeállítású menüsort, az sokáig emlékszik majd a páratlan gasztronómiai élményre. 

Szombathelyen érdemes meglátogatni a város szélén lévő, 13 féle pálinkát készítő a Magyar-Molnár Pálinkaházat. A tartósítóipari mérnök, Magyar József csak komoly előtanulmányok után vágott bele a vállalkozásba. Úgy döntött, hogy a százéves múlttal rendelkező német Müller cégtől rendeli meg a lepárlóberendezést. A világ viszki-gyártói mindenhol szintén ezt használják.

Molnár József hat éve kapta meg 4114. számú, rézből készült, fatüzelésű berendezését. A masinát maga Müller úr szerelt be és tíz év garanciát adott rá, a tulajdonos pedig a kezdetek óta csupa díjnyertes pálinkát állít elő vele.

Aki minden szempontból különleges szolgáltatásra vágyik, az keresse fel a város legújabb, legelegánsabb négycsillagos szállodáját, az Artis Boutique Hotelt. Ha épp’ nem szállást keres, akkor is különleges élménnyel gazdagodhat. Ugyanis a hotel éttermében, a Daniel and Frére Restaurantban elfogyasztott, újra gondolt római lakoma minden elképzelést felülmúl!

A Szombathelyen járónak kihagyhatatlan úti cél a 93 éves Mészáros Cukrászda, melynek tehetséges munkatársai mindig sikerrel szerepelnek az országos megmérettetéseken. A családi vállalkozásban működtetett helyen nemcsak a közismert sütemények, csodás fagylatok minősége bűvöli el az édességkedvelőket, hanem az újraértelmezett, monarchiabeli rigójancsi, az Anna-desszert, illetve a macaron is egyszerűen kihagyhatatlan!

Kőszegen a már 16. század óta számos vendégfogadó várta a megfáradt vándorokat. Mindegyiknek saját, környékbeli zöldség- és húsáru-, illetve borbeszállítója volt. A több évszázados múlttal bíró vendégfogadók többsége még ma is működik.

Ám vannak újak is,  mint a Portré Étterem és Panzió. Vörös Róbert tulajdonos szintén nagy becsben tartja helyben termelt, értékes alapanyagokat és borokat.  

Az év vége felé nála gyakran kerül az asztalra szűzérme dödöllével és vargányával. A Portré étteremben az ételekhez a Babusgatós elnevezésű kenyeret szolgálják fel, ami a kőszegi pékek leleményességét és szorgalmát dicséri.  Mindezt a helybéli borászok jófajta nedűivel öblíthetik le a vendégek. Ám a söriszáknak sem kell szomjazniuk: nekik az ajánlott, hogy kóstolják meg a sokféle ízesítéssel készült Kőszegi Sört.

Szendi Horváth Éva

Fotó. Okolicsányi Zoltán