Pannonhalmán orgonaszóval ünneplik a Zene Világnapját

2023. 28. 09., 2:30pm
A Főapátságban 2023. szeptember 29-én a legismertebb Bach-kantáta és Liszt-orgonamű is felcsendül

 

by Szendi Horváth Éva

A jövőre 800 éves Szent Márton-bazilika nagyorgonáját ezúttal Király Csaba, Liszt Ferenc-díjas orgonaművész szólaltatja meg. A koncert része a Pannonhalmi Főapátság csaknem fél évszázados múltra visszatekintő orgonahangverseny sorozatának.

-A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti, - ezek Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész és karmester gondolatai .  Az UNESCO 1975-ben,  csaknem ötven éve  az ő kezdeményezésére nyilvánította október 1-jét a Zene Világnapjává. A jeles napról a Pannonhalmi Főapátság immár hagyományosan orgonakoncerttel emlékezik meg.

2023. szeptember 29-én a pannonhalmi Szent Márton-bazilika több mint 3000 sípját Király Csaba szólaltatja meg. Az orgonista zongora- és orgonaművészként világszerte koncertezik, több mint másfélezer hangversenyt adott már. Számtalan szólóestje mellett mintegy harminc neves zenekarral és karmesterrel lépett fel. Király Csaba többnyire orgonaátiratokat készít nagy szimfonikus, oratorikus művekből. 2003-ban művészeti tevékenységéért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

Bach és Liszt zenéjének szakavatott ismerőjeként – mindkét zeneszerző összes orgonaművét többször előadta – a két komponista darabjai állnak majd a pannonhalmi koncertjének középpontjában. A többi között elhangzik Johann Sebastian Bach egyik legismertebb kantátája, a Wachet auf, ruft uns die Stimme (BWV 140). A kóruskantáta alapjául a német evangélikus lelkész, költő és zeneszerző Philipp Nicolai 1599-ben írt, azonos című korálja szolgált. A Liszt darabok között is találkozhatunk ismerős dallamokkal. Egyebek mellett a zeneszerző egyik legnépszerűbb orgonaműve, a B-A-C-H prelúdium és fúga is elhangzik majd.

Király Csaba zongorán és orgonán is kiválóan improvizál. Ez utóbbiról magunk is meggyőződhetünk szeptember 29-én. A koncert a Pannonhalmi Főapátság orgonahangverseny sorozatának ötödik alkalma.

A Zene Világnapja után a sorozat a karácsonyi koncerttel zárul, december 26-án.

Bővebb információ és jegyvásárlás: https://foapatsagiturizmus.hu/termek/orgonahangverseny-a-zene-vilagnapja-alkalmabol-2/

Liszt: B-A-C-H prelúdium és fúga Liszt legismertebb organűve a merseburgi dóm orgonájának avatására készült

Liszt Ferenc: Ave Maria (Arcadelt)Ebben az orgonaművében Jacob Arcadelt flamand zeneszerzőnek tulajdonított vegyeskari Ave Maria témáját dolgozza fel. Liszt feldolgozásában különösen jellegzetes a nyitószakasz harangozást idéző zenéje wie fernes Glockengeläute mintha távoli hanargszó volna írta aLiszt a kottasorok közé

KIRÁLY Csaba: Improvizáció

Király Csaba orgonaművészi diplomáját 1989-ben, a zongoraművészit 1990-ben szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Tanulóéveitől 1997-ig hét hazai és két nemzetközi zongoraversenyen nyert első díjat. Zongora- és orgonaművészként koncertezik, hangversenyeinek száma mára már meghaladja a másfélezret. Számtalan magyarországi szólóestje mellett mintegy harminc neves zenekarral és karmesterrel lépett fel. Magyarországi koncertjein túl sikerrel szerepelt Európa szinte valamennyi országában: az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Dél-Koreában, Kínában, Egyiptomban, Indiában. Önálló hangversenyei mellett számos koncertsorozatot adott a nagy klasszikus zongoraszerzők életművéből, valamint több alkalommal előadta Liszt és Bach összes orgonaművét. 2004-2005-ben tizenöt orgonakoncertből álló jótékonysági hangversenysorozatát a pécsi Szent Péter és Pál Székesegyház orgonájának felújítására ajánlotta fel. Király Csaba mindkét hangszeren improvizál. Többnyire orgonaátiratokat készít nagy szimfonikus, oratorikus művekből. Orgonaátirat-repertoárját két teljes szimfónia, hat szimfónia-tétel, egy-egy szimfonikus költemény, nyitány, zenekari szvit és színpadi kísérőzene, továbbá négy versenymű, két oratórium, két mise és számos zongoraetűd teszik ki, illetve különböző operarészletekből készített zongoraátiratokat, parafrázisokat. 2003-ban művészeti tevékenységéért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. 2005-ben a Magyar Liszt Ferenc Társaság főtitkára lett, majd 2013-tól a Társaság elnökévé választották. Néhány évig a Zeneakadémia zongoratanára volt. Számos nemzetközi zongora- és orgonakurzust tartott Magyarországon és külföldön egyaránt. A dél-koreai Taegu-Hyosung Egyetem orgona tanszakának vendégprofesszora is volt. 2002 óta tanít a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében. 2004. és 2007. között az Intézet igazgatója volt, majd 2009-ben habilitált egyetemi docensi, 2018-ban pedig egyetemi tanári címet kapott. Jelenleg zongora és orgonatanárként tanít a PTE Művészeti Karán, valamint témavezető törzstag a Művészeti Kar Doktori Iskolájában. 2014. és 2017. között – tanári hivatása mellett – a budapesti Bartók Béla Emlékház igazgatói tisztségét is betöltötte. Művészeti tevékenységéért 2022. szeptember 2-án elnyerte szülővárosa, Komló díszpolgári címét.

Társaság célja: Liszt Ferenc életművének, személyiségének megismertetése, nemes eszméinek ápolása és terjesztése.