Pályázat magyar vonósnégyesek számára

2021. 09. 03., 11:21am
A Filharmónia Magyarország magyar vonósnégyesek részére írt ki pályázatot.

A Filharmónia Magyarország magyar vonósnégyesek részére írt ki pályázatot.

A Végh Sándor program célja a magyar vonósnégyes-hagyomány ápolása és fejlesztése, a műfaj széles körű integrálása zenei életbe. A nyertes pályázók egy éven át részesülnek ösztöndíjban. A pályázatokat 2021. április 4. éjfélig várják!

A magyar vonatkozású zenetörténet egyik legsikeresebb műfaja a vonósnégyes. Kialakulásában Joseph Haydn magyarországi munkásságának évtizedei alapvető fontosságúak voltak. A magyar kvartettek az elmúlt évszázadokban kiemelkedő világsikereket értek el, általuk a magyar zenei géniusz maradandó nyomot hagyott az egyetemes zenetörténetben. 

A Végh Sándor program célja a magyar vonósnégyes-hagyomány ápolása és fejlesztése, a műfaj széles körű integrálása a zenei életbe. A program kapcsán a Filharmónia Magyarország részt vállal a legkiválóbb magyar kvartettek szerepeltetésében, valamint a fiatal vonósnégyes-generáció nagyközönség előtti bemutatásában. A program elsődleges célja Haydn, Mozart, Beethoven és Bartók páratlan vonósnégyes remekműveinek megismertetése a közönséggel és e zenei műfaj repertoáron tartása.

A nyertes pályázók egy éven át a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. által biztosított havi ösztöndíjban részesülnek.

Részletek a www.filharmonia.hu weboldalon találhatók.