Pakolj egészségeset a gyerekek dobozába!

2021. 05. 10., 10:15am
Öt hasznos tipp az Európai Friss Csapattól

 

Alig egy hónapja tart az iskola, és máris sok szülő érezheti úgy, hogy kifogyott az ötletekből, mit is csomagoljon gyermeke uzsonnás dobozába. Ez valóban nem könnyű feladat, mert hiába tudja a szülő, mi lenne a megfelelő, a legegészségesebb a gyereknek, ha a gyerek pont azokat nem akarja megenni. Az Európai Friss Csapat most ebben segít. Dietetikusa, Fülöp Lili segítségével, íme, az öt leghasznosabb tipp, mi legyen a gyerekek iskolai uzsonnája és tízóraija. 

„A tízórai és az uzsonna úgynevezett kisétkezések, amelyek elengedhetetlen részei a gyerekek napi étkezésének. Az iskolában a tanuláshoz, a sportoláshoz, vagy éppen a különórákhoz is energiára van szükségük. Ezért nagyon fontos, hogy az uzsonnás doboz tartalmát valóban el is fogyasszák a nap folyamán” – összegezte az Európai Friss Csapat dietetikusa, Fülöp Lili.

Fülöp Lili

A szakember kiemeli, legalább egy olyan dolog mindenképpen legyen a dobozban, amit a gyerek nagyon szeret. Emellett bátran játsszunk a színekkel és a formákkal is, mert azokra kifejezetten fogékonyak a gyerekek. Alapvető, hogy a doboz tartalma mindig változatos legyen, lehetőleg ne mindennap ugyanazt csomagoljuk a gyereknek, ne unja meg már az első héten. 

Öt tipp, amelyek segítenek egészséggel és energiával megtölteni az uzsonnás dobozt! 

  1. Szendvics, de csakis zöldséggel

A klasszikus szendvics minden uzsonnás doboz elengedhetetlen kelléke!

A változatosság miatt a fehér kenyér időnként lecserélhető teljes kiőrlésűre, a vaj, illetve a margarin pedig valamilyen zöldségkrémre. Ami lényeges, hogy a szendvicsbe mindig kerüljön zöldség: paprika, paradicsom, uborka, retek, saláta, a szezontól függően rengeteg lehetőségből választhatunk. Ha a gyerkőc csak egyet szeret közülük, akkor annak mindenképp a szendvicsben a helye, de érdemes elkezdeni bővíteni a palettát. 

  1. Friss, szezonális gyümölcs 

Ez a másik olyan dolog, aminek mindenképpen benne kell lennie a dobozban, ugyanis a napi gyümölcsfogyasztás kifejezetten a kisétkezésekre jellemző. Ha nem kerül belőle az uzsonnás táskába, előfordulhat, hogy aznap a gyerek egyáltalán nem is eszik gyümölcsöt.  

Azt, hogy milyen gyümölcsöt érdemes csomagolni a gyereknek, elsősorban a szezonalitás határozza meg. Így az ősz időszakban kifejezetten ajánlott a szilva, az őszibarack, a körte, az alma és a szőlő. 

A szőlő az őszi szezon egyik nagy kedvence, ami a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs is egyben, pedig mintegy hetven százaléka víz. Szőlőcukrot tartalmaz, amely a szervezet számára közvetlenül is felhasználható, ezért a szervezet „feltöltésében” óriási segítség lehet. Tápanyagban dús, vitaminban gazdag, természetes frissítő, ami támogatja a jó fizikai erőnlét fenntartását. Folsavtartalmának nagy szerepe van az agy egészségének megőrzésében, optimális működésében. Sőt, a lelki egészséghez is hozzájárul, hiszen a folsavhiány depresszióhoz, depressziós tünetekhez vezethet. 

A szőlő tehát nagyszerű választás a gyermekek iskolai uzsonnás táskájába. Miközben a szülők csomagolják, néhány szemet nekik is érdemes megenniük, mivel hatóanyagai például lassítják a bőr öregedési folyamatát. 

 

  1. Zöldség snack 

A friss zöldségek nemcsak a szendvicsek mellé nagyszerűek, hanem akár önállóan, ropogtatnivalóként is bekerülhetnek az uzsonnás dobozba.

Esetleg egy kis sajtkrémmel, ízesített tejföllel mártogatósként: sárgarépa, zellerszár, paprika, uborka csíkokra vágva, vagy éppen retek, kis koktélparadicsom falatkákként.  

 

  1. Egészséges nasik: olajos magvak, gyümölcsös müzli szelet 

A gyümölcsök mellé jó kiegészítők lehetnek a müzli szeletek vagy az olajos magvak, mint például a dió, a mandula vagy a mogyoró. Ezek nagyon egészségesek, és tökéletesen passzolnak az őszi gyümölcsökhöz. A lényeg, hogy az olajos magvakból javasolt inkább a sótlan verziót választani. A müzli szeletek nagy része sok cukrot tartalmaz, ezért célszerű természetes alternatívákat keresni, például a gyümölcspürével édesített típusokat.  

 

  1. Gyümölcsös joghurt, gyümölcsös túrókrém vagy egy kis sajt gyümölccsel 

A tejtermékekkel kapcsolatban alapvető, hogy a gyermekek mindenképpen még délelőtt fogyasszák el őket, mert hűtés nélkül ezek könnyebben megromolhatnak. Lehet ivójoghurt, gyümölcsös joghurt vagy gyümölcsös túrókrém, esetleg sajtkockák, illetve előre csomagolt sajt rudacskák.

Például egy alma sajttal és dióval vagy bármilyen más maggal nagyon jó kisétkezés lehet. 

„Ahogyan a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kapcsán, úgy az uzsonnás doboz megtöltése során is sokat segíthet, ha a gyermekeket bevonjuk a különböző folyamatokba.” – emlékeztet Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa. Törekedjünk arra, hogy minél több mindent közösen készítsünk el, és mindig beszéljük meg a gyerekkel, mi kerül a dobozába. Az együtt készített vagy csomagolt finomságok biztosan elfogynak majd! 

 

Az Európai Friss Csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs programja, amelyet az Európai Unióval együttműködésben valósít meg. A program célja, hogy a gyerekek, a kamaszok, a szülők és a nagyszülők minél több ismeretet szerezzenek a friss, szezonális zöldségekről, gyümölcsökről, valamint felhasználásukról és elkészítésükről, azok rendszeres fogyasztása érdekében.