PLACCC Dance 2023

2023. 16. 05., 7:13pm
Immár harmadik alkalommal jelentkezik a PLACCC Fesztivál táncfókuszú különkiadása

 

by Szendi Horváth Éva

Mielőtt a táncé lett a tér, az idei PLACCC Dance-t két "sétálós" projekt vezette be. A IX. kerületi Kerekerdő parkban 2023. május 11. és 25. között Somló Dávid A lassú lépteknek fülük van című köztéri hanginstallációja látható. Huszonöt elrejtett hangszóró játszik a sétálók valóságérzékelésével. Az érdeklődő egymásba fonódó, helyspecifikus kompozíciókat hall, amelyek különböző felvett zajokból, átszűrődő beszélgetésekből, otthoni zörejekből és minimalista zenei elemekből áll össze. A környezetébe hol beleolvadó, hol pedig abból kizökkentő darab a parkot egy álomszerű hangzásvilággá és közös hallgatásélménnyé alakítja át a vendégei számára.

Somló Dávid támogatást nyert a European Festivals Funds for Emerging Artist pályázaton, hogy A lassú lépteknek fülük van című hanginstalláció helyspecifikus változatát és a hozzá kapcsolódó rezidenciaprogramot négy különböző fesztiválon megvalósítsa. A projekt április utolsó hétvégéjén a szófiai Sofia Underground International Performance Art Festivalon debütált.  Az év során ezt a budapesti (PLACCC Dance), a grúziai (Movement, Physical and Dance Theatre International Festival Tbilisi) és a prágai (4 + 4 Days in Motion Festival) való bemutatkozások követik. A projekt budapesti megvalósulását a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Public art pályázata is támogatja.

A PLACCC meghívására 2023. május 24. és 26. között a walk-listen-create platformot működtető nemzetközi kollektíva tart workshopot. Babak Fakhamzadeh, Geert Vermeire és Andrew Stuck háromnapos workshopja a Szituacionisták (=azok az emberek, akik szituációalkotásra törekszenek) dérive gyakorlatából indul ki, és a városi tér rendhagyó felfedezésére invitál. A workshopok helyszíne "Csikágó", vagyis a Külső-Erzsébetváros, ahol a PLACCC művészekkel és alkotókollektívákkal közösen működteti a Szendvicsbár Közösségi Teret.

A PLACCC Dance programjaira 2023. május 30. és június 8. között kerül sor.

Az előző évekhez hasonlóan a program két fő fókusza a köztér és az alkotói innovativitás. A 2023-as kiadásban a meghívott művészek tér és test kapcsolatát kutatják. A (köz)teret a kísérletezés terepeként fogják fel. Azt keresik, hogy milyen jelentéssel, funkcióval ruházódhat fel a táncos teste e térben. Mit mond a test, ha fiatal vagy idősödő, ha kollektív vagy kirekesztett?

Lőrinc Katalin és Vázsonyi János szaxofonművész Improvizációk hangszerre, térre és testre című koreográfiája a térben adott testek: egy táncos teste, egy zenész teste és persze a hangszeré; a jelenlévők (nézők) teste, a táj teste, a tárgyak, a falak, a levegő teste... - között az adott pillanatban megszülető kapcsolódásokból születő improvizáció.

Grélinger Ágnes With open doors to spaces without walls című "performatív térfoglalásának" mozgatórugója a törődés szándéka. A résztvevők a képzeletük segítségével fedezhetik fel a teret, egyéni és kollektív emlékek felidézésével keresik a választ a kérdésre, hogy mire van szüksége a helynek.

Oberfrank Réka eredetileg színházi térben bemutatott Miracle című előadásának köztéri verzióját valósítja meg a fesztivál keretében. Így az eredeti produkcióban felvetett témák tágabb dimenzióba helyeződnek. A táncosok egyéni és kollektív teste mellett elkerülhetetlenül más — emberi vagy nem-emberi — testek kerülnek be a konstellációba.

Bot Ádám: Viszlát odakint

Bot Ádám Viszlát odakint című köztéri performanszában a színház és kortárstánc területéről érkező fiatal művészek próbálják meg a hajléktalanság és az otthontalanság témájára irányítani a figyelmet. Az akciókat a Fedél nélkül című utcalapban megjelenő versek és alkotások inspirálják.

A PLACCC Dance programját a Cipolla Collectiva A test misztériuma című előadása zárja. Ezt a produkciót — az előzőekkel ellentétben — nem köztéren, hanem egy rendkívüli helyszínen, a Blinken OSA Archívumában láthatja a közönség. Az intézmény hangulata teremti meg a megfelelő közeget a produkcióhoz, amely nem szimplán táncdarab, hanem tanulmány és beavatás is egyben.

Bővebb információ: www.placcc.hu

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Kulturális és Innovációs Minisztérium, EFFEA, Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata, Blinken OSA Archivum, Fedél nélkül