Otthonunk külső falai

2021. 15. 11., 4:16pm
Főszerepben a ház külső falainak állagmegóvása és szépsége: minden, amit a kültéri festékekről és a homlokzati vakolatokról tudni érdemes.

 

A házfelújítás, házépítés talán egyik legizgalmasabb része, amikor a külső vakolatot és annak színét tervezzük. Hazatérve, ezt látjuk meg először, és ebből szerzik az első benyomást a hozzánk betérő vendégek is. Nagyon nem mindegy tehát, milyen árnyalat és vakolóanyag mellett tesszük le a voksunkat!

A ház vakolása, festése természetesen nemcsak esztétikailag fontos, hanem az állagmegóvás miatt is. Sőt, növeli az ingatlan értékét egy igényes kivitel.

A tulajdonosok általában a színeket szeretik kiválasztani először. Azon kívül, hogy mely árnyalatokat tartunk szépnek, sok szempontot kell még figyelembe venni a külső falak megtervezésénél. Először is a ház jellegét építészeti szempontból, számít a kora, a mérete és formája. Ha minimál stílusú, akkor furán hatna az élénk színű külső festés. A régebbi típusú kocka házaknak viszont kifejezetten jól áll a merészebb színválasztás, mert ezzel kiemelkedhetnek a többi közül.

Sokat nyom a latba az utcakép és a környék: érdemesebb belesimulni az összképbe. Tegyünk egy sétát a szomszéd utcákban, és nézzük meg, milyen a házak jellege, így gyűjthetünk inspirációt. A döntésnél fontos szerepet játszik tehát egyéni ízlésünk, a nyílászárók és a bejárati ajtó stílusa, valamint a kerítés színe és elemeinek formája.

Hogyan válasszunk színt?

Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon jellemzően a fehér, a szürke, a barna és a sárga árnyalatai dominálnak a ház falain. Természetesen élénk színeket is választhatunk, különösen akkor, ha az indokolt is pl: üzlethelyiséget, szálláshelyet stb. szeretnénk kiemelni az utcaképből.

Érdemes figyelembe venni azt is, milyen az ingatlanunk elhelyezkedése. Közvetlenül utcai bejáratú-e, forgalmas úttest mellett található-e, mennyire és milyen közel veszi körül növényzet.

A világosabb színek kétségtelen hamarabb piszkolódnak. A sötét színek esetén érdemes azzal kalkulálni, hogy jobban meglátszanak az esetleges falhibák és hamarabb vesztik színüket az erős UV sugárzás és környezeti hatások miatt.

Döntés előtt érdemes elhoznunk szakkereskedésekből színkártyát, nézzük meg különböző fényviszonyok mellett! Vegyük figyelembe, a sok-sok négyzetméternyi felületen másként fog hatni a szín, mint a kis lapocskán. Hogy később se érjen minket csalódás, és ne legyen például nyomasztóan sötét a homlokzaton az a kellemes árnyalat, ami pár centis mintakártyán kellemesnek tűnt, érdemes akár papíralapon, akár számítógépes program segítségével látványtervet készíteni.

A szín mellett a festék típusát is tudatosan érdemes kiválasztani

Kültéri festékek esetében is érdemes figyelni a különböző típusú festékek tulajdonságaira. A felületek fokozottan ki vannak téve a nedvességnek, az erős UV sugárzásnak, ezért nem mindegy, mennyire időtálló festéket választunk, és az mennyire óvja a felületet. Nézzük végig tehát, mely tulajdonságok alapján döntünk!

 A kültéri diszperziós homlokzatfestékek vízzel hígítható festékek, amelyek tartós és matt felületet adnak. Árban a kedvezőbbek közé sorolhatóak, épülethomlokzatok, kül- és beltéri beton, mészhabarcs, tégla, gipsz és egyéb ásványi kötésű felületek, vakolatok festésére alkalmazható. Természetesen színezhetőek is.

A szilikát homlokzatfestékek kiemelkedő lég- és páraáteresztő képességgel rendelkeznek, így természetes szellőzést biztosítanak a falaknak. Korábban mészfestékkel festett felületekre használható, azonban diszperzit festékek átfestésére nem alkalmas.  Főbb tulajdonsága, hogy színtartó, rugalmas, valamint kiválóan ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Tipp: a Poli-Farbe Inntaler szilikát homlokzatfesték

 A szilikon homlokzatfesték legnagyobb előnye a magas páraáteresztő tulajdonsága mellett, a kiváló víztaszító-képesség. Így a vizesedésnek fokozottan kitett felületek sem algásodnak, gombásodnak. Kiválóan alkalmas történelmi épületek, tégla, vályog, vagy vert falazatú házak felújítására, kőzetgyapot, illetve egyéb hőszigetelő rendszerek kialakítására

Mindhárom típusú festékről elmondható, hogy felhordani hengerrel, illetve ecsettel lehetséges és mindegyik változat színezhető. A szakkereskedésekben elérhető színkeverő gépekkel, akár több ezer árnyalat közül is választhatunk.

 Melyiket válasszuk a különböző vakolatok közül?

Általában 15-20 évre választunk vakolatot, amely hozzájárul a megfelelő hőszigeteléshez, tompítja a hangot, és vízálló bevonatot képez, ellenáll az időjárásnak, az erős UV-sugárzásnak, és könnyen tisztítható felületet ad.

A nemes vakolatok kötőanyagait tekintve megkülönböztetünk diszperziós, szilikon és szilikát vakolatot, tulajdonságaik alapján szabhatjuk a házunk igényeihez őket.

A diszperziós homlokzati nemes vakolat kiváló időjárás állóságú felületet alakít ki, védelmet biztosít az algák, zuzmók megtelepedése ellen. Bevonata lég- és páraáteresztő, jól tapad, nem repedezik. Tipp: Poli-Farbe diszperziós homlokzati nemesvakolat.

A szilikon vakolat előnye ott érvényesül, ahol szükséges a kiváló páraáteresztő és víztaszító képesség. Ilyen lehet például a műemlék vagy történelmi épületek felülete, de a tégla, vályog, illetve polisztirol hőszigetelő rendszerek fedőrétegeként is alkalmazható. Előnye még, hogy rugalmas anyag, ezért hajszálrepedések nem keletkeznek a felületen. Bár magasabb árfekvésű, de megéri a ráfordítást, ha hosszú távú és tartós megoldást keresünk. 

A szilikát homlokzati nemes vakolat is jó páraáteresztő képességű, és remek időjárásálló, de kevésbé rugalmas az anyaga és idővel könnyebben fakul. Valamennyi külső használatra alkalmas vakolata – így van ez a Poli-Farbe nemes vakolataival is – több ezer árnyalatra színezhető, vagyis abszolút személyre szabható, mindenféle egyedi elképzelés megvalósítható vele. Felvitel előtt a mélyalapozás lépését se hagyjuk ki! (Tipp: Poli-Farbe szilikát homlokzati nemesvakolat)

Ne feledkezzünk el külön a lábazati vakolatokról sem, ami egy gyárilag előkevert, vizes akrilát bázisú és színes ásványi őrlemény alapú vakolat diszperziós kötőanyaggal. Cement, beton műkő, eternit, lábazati hőszigetelő rendszer és alapvakolattal ellátott felületek bevonására egyaránt alkalmas. A ház színétől eltérőt, de azzal harmonizálót érdemes választani, ez adja majd meg a ház keretét.

Fotókredit: 123rf.com, pinterest