Osztrák-magyar kulturális párbeszéd és Jazzlabirintus

2022. 08. 09., 3:17pm
A Magyar Zene Házában 2022 szeptember 17-18-án Dés András kurátori hétvégéjére kerül sor.

 

by Szendi Horváth Éva

„A jazz műfaja a nyitottságra építés olyan, mint a szivacs: minden szembejövő hatást magáévá tesz. Ennek ellenére a bécsi és a budapesti jazzélet között a mai napig nem jött létre valódi párbeszéd. Ami a két város elképesztően erős és karakteres jazzvilágát ismerve, komoly mulasztás.”

Dés András ezt az elmaradást szeretné pótolni kurátori hétvégéjének első estéjén a Magyar Zene Házában. Az osztrák és a magyar jazzélet középgenerációjának kiemelkedő zenészei játszanak együtt három, kifejezetten erre az estére felálló formációban - először, de reméljük, nem utoljára!

Az Osztrák-magyar kijazzelésen színpadra áll Harcsa Veronika, Ávéd János, Bacsó Kristóf, Lukács Miklós és Fenyvesi Márton. Ők együtt játszanak majd Vinicius Ciccone Cajado (bőgő), Lukas Koenig (dob), Clemens Sainitzer (cselló), David Six (zongora), Beate Wiesinger (bőgő), Herbert Pirker (dob) osztrák művészekkel. A kurátori hétvége másnapján Manu  Domergue énekes és a hétvége kurátora, Dés András ütőhangszeres egy korábbi párizsi projektjük nyomán teremt Jazzlabirintust a Magyar Zene Házából, bemutatva az improvizatív zene erejét az előző esti koncert bécsi és budapesti résztvevőinek közreműködésével. A Dés András kurátori hétvégéről bővebb információ és jegyek a Magyar ZeneHáza weboldalán kaphatóak.

„Az osztrák-magyar kulturális párbeszéd a hasonlóságoknak köszönhetően könnyen talál közös viszonyítási pontokat, a különbözőségeknek köszönhetően viszont könnyen új inspirációforrássá válhat a két fél számára. Lassan négy éve élek az osztrák fővárosban és nap, mint nap szembesülök vele, hogy az általam megismert jobbnál-jobb bécsi, illetve már jól ismert budapesti zenész barátaim mit sem tudnak egymásról. Ezért döntöttem úgy, hogy használva a Magyar Zene Háza által nyújtott lehetőséget, összehozok néhányat a kedvenc zenészeim közül. Bízom abban, hogy ez az este az első lépése lehet hosszú távú, gyümölcsöző együttműködéseknek is.” (Dés András)

Manu Domergue énekes és Dés András ütőhangszeres 2021 szeptemberében Advanced D&D néven tartott rendhagyó koncertet Párizsban. Az eseményen a két zenész a közönséget egy képzeletbeli kalandra invitálta. A közönség a fantáziájára, az improvizatív zene erejére és néhány elrejtett kulcsra hagyatkozva a zenészekkel utazott egzotikus városokba, küzdött meg fenyegető ellenségekkel és fedezett fel varázslatos tájakat. Ennek a koncertnek kibővített verzióját rendezik meg Budapesten a Magyar Zene Házában, az egész épületet bejárva az előző esti koncert bécsi és budapesti résztvevőinek közreműködésével Jazz&Maze (Jazzlabirintus) keretében.

Programok:

09.17. - 20:00 Nagyterem

Osztrák-magyar kijazzelés

09.18. - 11:00, 14:30, 19:00 - az egész ház területén

Jazz&Maze (Jazzlabirintus)

Résztvevő zenészek:

09.17.Osztrák-magyar kijazzelés

  1. zenekar:

Fenyvesi Márton - gitár, ViniciusCicconeCajado - nagybőgő, Lukas Koenig - dob

  1. zenekar:

Harcsa Veronika - ének, Ávéd János - szaxofon, ClemensSainitzer - cselló, David Six - zongora

  1. zenekar:

Bacsó Kristóf - szaxofon, Lukács Miklós - cimbalom, BeateWiesinger - nagybőgő, Herbert Pirker - dob

           09.18. Jazzlabirintus

Manu Domergue - ének

Dés András - ütőhangszerek

——————————————

Fotó: Somogyi Lajos