Ősi mitológia és gyengéd érzékiség

2023. 11. 12., 5:03pm
Decemberben kerül a hazai művész-mozikba az Exhibition on Screen legújabb tagja

 

by Szendi Horváth Éva

az ikonikus Klimt – A csók című angol képzőművészeti dokumentumfilmje

KLIMT & A CSÓK

RENDEZŐ: ALI RAY | PRODUCER: PHIL GRABSKY | ZENE: ASA BENNETT

Producer és forgalmazó: Seventh Art Productions

-Lehet, hogy nem tudod, ki festette, mikor és miért, de garantálom, hogy ismered Gustav Klimt A csók című festményét, - mondja a rendező.

Gustav Klimt Csókja a világ egyik legismertebb és legtöbbet reprodukált festménye. Talán ez a legnépszerűbb poszter a diákkollégiumok falán Pekingtől Bostonig.

Az 1908 körül Bécsben festett, ismeretlen ölelkező párt ábrázoló, szuggesztív kép elkészültétől fogva megigézi a nézőket titokzatosságával, érzékiségével és káprázatos anyagaival. De mi is áll a festmény vonzereje mögött; és ki is volt az alkotója?

A festmény – a valódi arany, a díszítő minták, a szimbolizmus és a forrongó erotika – alapos tanulmányozása során utunk a figyelemre méltó századfordulós Bécsbe vezet, amikor egy új világ küzdött a régivel.

A Frida Kahlo és a Mary Cassatt - A modern nő portréja rendezőjétől és a Vermeer: A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás producereitől egy erőteljes, lebilincselő és szenvedélyes új film érkezik.

Klimt a szecessziós mozgalom titánja volt, aki dekadens új világokat teremtett, amelyekben a gyengéd érzékiség, az ősi mitológia és a radikális modernitás egyesült.

Fedezze fel a világ egyik kedvenc festménye mögött rejlő botrányos életű alkotót és az őt érő rendkívüli hatások gazdag szövevényét!

„Bárki, aki tudni akar rólam valamit, az nézze meg figyelmesen a műveimet, és onnan próbáljon rájönni, ki vagyok, és mit akarok elérni". (Gustav Klimt)

A Pannonia Entertainment decembertől forgalmazza az Exhibition on Screen: Klimt – A csók című angol képzőművészeti dokumentumfilmjét.