Országosan 74 moziban vetítik a Toldi, a mozifilmet

2022. 20. 10., 11:17pm
Jankovics Marcell születésnapjához igazítva kerül a mozikba Arany János animált költeménye

 

A magyar animáció egyik legnagyobb alakja, a tavaly elhunyt Jankovics Marcell előtt tisztelegve, az ő születésnapjához igazítva, október 20-tól országosan 74 moziban látható utolsó alkotása, a TOLDI, A MOZIFILM.

Egy, csak egy legény...

A látványos alkotás szöveghűen viszi vászonra Arany János 175 éve írt költeményét. A költő maga is „szerepel” a filmben, úgy, ahogyan barátságuk elején Petőfi lerajzolta.

Toldi Miklós egy igazi magyar szuperhős, akinek történetén keresztül a XXI. század fiataljai is megtanulhatják felismerni és jól használva kibontani saját képességeiket. A rendkívüli igényességgel megalkotott, festői szépségű animációs film a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm 100 alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye.

Több évforduló is hangsúlyossá teszi Jankovics Marcell utolsó alkotása, a TOLDI, A MOZIFILM mostani premierjét: október 21-én van a neves magyar animációs alkotó születésnapja, október 22-e Arany János halálának 140. évfordulója és maga a Toldi idén 175 éves.

Repül a nehéz kő...

Arany János elbeszélő költeményének főszereplője egy igazi magyar szuperhős, egy naphérosz. Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk egy irgalmatlan erejű kamasz fiú felnövésének, aki megtanulja használni és uralni a saját képességeit. Célja, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson.

A viadal

Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezők animációs filmjében nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át. Teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is. Együtt barangolunk Toldival a mocsárban és a XIV. századi Pest utcáin, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért. Arany János maga is „szerepel” a Toldiban, ő kapta a narrátor szerepét. Az alkotók igyekeztek úgy megjeleníteni, ahogyan Petőfi lerajzolta.  Jankovics Marcell ötlete alapján a film összes szereplője Széles Tamás színész hangján szólal meg.

Az igényes, festői szépségű képanyag a Magyar népmesék sorozatot készítő Kecskemétfilm 100 alkotója több mint hároméves munkájának eredménye. „Kecskeméten felnőtt egy új animátorgeneráció, akik Jankovics Marcell örökségéhez hozzáadták saját kreativitásukat, felhasználva a legmodernebb számítógépes programalapú animáció adta lehetőségeket.” – mondta Mikulás Ferenc producer.

Toldi Miklós lovag

A forgatókönyvet írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendező Csákovics Lajos. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezető Vécsy Vera. A TOLDI, A MOZIFILM mesélője Széles Tamás.  A film támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. A TOLDI, A MOZIFILM október 20-án került a magyar mozikba a Kecskemétfilm és Mozinetforgalmazásában.

Itt található a teljes mozilista és a vetítési időpontok: https://mozinet.hu/film/toldi/

Előzetes: https://youtu.be/8LXtanBx_7s

FB: https://www.facebook.com/toldi.mozifilm IG: https://www.instagram.com/toldi.mozifilm/