Örömteli visszatekintés

2020. 13. 08., 3:50pm
Márta István zeneszerző kezdeményezésére és szervezésében a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet 1989. augusztusában hozta tető alá az első Kapolcsi Művészeti Napokat.

Márta István zeneszerző kezdeményezésére és szervezésében a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet 1989. augusztusában hozta tető alá az első Kapolcsi Művészeti Napokat. 1995-től a rendezvénysorozat Művészetek Völgye néven vált Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiváljává.

A kapolcsi civil szervezet 2015-től résztulajdonosi minőségben vesz részt a fesztivál életében. Az alapítók és a valahai szervezők elhatározták, hogy júliusban „Kapolcstól a Völgyig – Emlék Napok” címmel három napos esemény sorozatot hoznak létre, de ezt az idén a pandémia miatt nem tudták megvalósítani.

Az egylet archívumában több ezer dokumentum található. Augusztus 21-én Kapolcstól a Völgyig – egy fesztivál régmúltja gondolat jegyében a részben még feldolgozatlan és unikális emlékanyagból különleges kiállítás nyílik.

A tárlat a szervezet tulajdonában lévő Molnárház/Falumalom Múzeum zárt és nyitott tereiben, illetve a legendás Malomszigeten lesz látogatható.

Az érdeklődők megtekinthetik többek közt a 78 számot megért, 1989-2012 között szerkesztett Völgyfutár című fesztivál- és faluújság különböző számait.  Szintén közönség elé kerül a már „történelminek” nevezhető műsorfüzetekből, ősi információs táblákból, fotókból álló anyag is. Az 1989-es kerámia tulipánokra a „Talpalatnyi virágos mező” mini-installációval emlékeznek vissza. Látható lesz a VölgytörtéNet print táblasorozata is, amely az 1989-2014. közötti időszakot dolgozza fel.

A kiállításokat Bogdán Gábor főkurátor tervezte és kivitelezés is az ő munkáját dicséri.  Különleges visszatekintő tárlat és őskapolcsi installációk a fentemlített helyeken egész évben megtekinthetőek