Óriási magyar siker a pálinkakészítés Oscar-díján

2022. 15. 02., 9:15pm
Négy év után visszatért és szinte mindent megnyert az Árpád Pálinka
Rekordszámú nevezéssel és az Árpád Pálinka történelmi győzelemével ért véget a XII. Nemzetközi Quintessence Pálinka- és Párlatverseny. A „párlatkészítés Oscar-díjaként” emlegetett versenyen a békéscsabai pálinkafőző manufaktúra

„A legjobb kereskedelmi főzde” cím mellé „A verseny legjobb pálinkája” nagydíjat is megszerezte érlelt szilvapálinkájukkal, de emellett még számos más díjat is begyűjtöttek.

A XII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 2169 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából és Szlovákiából, ezzel a Kárpát-medence legnagyobb tételszámmal rendelkező versenyévé nőtte ki magát.

A nevezett pálinkák és párlatok 265 nevezőtől, 163 településről származnak. A háromnapos zsűrizés során a 31 fős nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember értékelt, titkos szavazatok alapján.

Négy év kihagyás után szakmai sikert aratott az Árpád Pálinka
A verseny győztese az Árpád Pálinka lett, mely a „Legjobb Kereskedelmi Főzdéje”, továbbá a „Legjobb Kereskedelmi Pálinkájának díját” nyerte el, de emellett 10 Champion-díjat és 13 aranyérmet is begyűjtött. Az 50 éves múltra visszatekintő családi manufaktúra 4 év kimaradás után méretette meg magát ismét.
„Amikor 2018-ban a manufaktúránk – ugyanezen a versenyen – megnyerte a „Legjobb Kereskedelmi Főzde díját” búcsút intettünk egy időre a versenyzésnek. Úgy éreztük bizonyítottunk magunknak és fogyasztóinknak, hogy számunkra legfontosabb a minőség, hiszen akkor már minden fontos elismerést elnyertünk – voltunk háromszor „Magyarország Legeredményesebb Kereskedelmi Főzdéje”, a Piros Vilmos pálinkánk volt „Magyarország Legjobb Pálinkája” és megnyertük az „Év Párlata” díjat a Lepotica szilvánkkal a Destillata Nemzetközi versenyen – egy kicsit a termékfejlesztésre akartunk jobban koncentrálni, alkotni valami újat, valami nagyon jót. 4 év elteltével viszont újra engedtünk a kihívásnak és kíváncsiságunknak és elindultunk ezen a versenyen – mondja Nagy Árpád, főzőmester, a Kisrét Manufaktúra Kft. tulajdonosa.

Szakmaiság és komoly iránymutatás

Az Árpád Pálinka 25 tétellel nevezett a versenyre. A verseny szakmaiságát a 31 fős nemzetközi zsűri és az újonnan megalkotott 100 pontos bírálati rendszer támasztotta alá, amely komoly iránymutatással szolgál a készítőknek.
„Nyugodtan mondhatom azt, hogy ezt a versenyt ilyen szakmai eredményekkel még senki nem nyert meg. Magasra tettük a mércét magunknak és más kereskedelmi pálinkafőzdének, de számunkra ez egy édes teher. Most nagyon boldogok vagyunk, örülünk a sikernek. De nem dőlünk hátra, és nem állunk meg, csináljuk tovább azt, amihez értünk, amiben hiszünk, és ami gyerekkorunk óta az életünk része. Próbálunk tovább fejlődni” – tette hozzá Nagy Árpád, aki azt is elárulta, hogy a „Legjobb Kereskedelmi Pálinkája” címet bár a Prémium Érlelt Szilvájuk nyerte el, de mint utólag megtudták a versenyigazgatóságtól, az utolsó döntés alkalmával a szakmai zsűri végső szavazata a másik saját pálinkájukkal, a Piros Vilmossal szemben született a versenyben.

Mandarin és kávé is a palettán

Nagy Árpád 25 éve foglalkozik pálinkakészítéssel, a szülői örökséget viszi tovább. Horváth György főzőmesterrel dolgoznak együtt, de a siker mögött egy igazi csapatmunka áll. Közel 35 féle gyümölcsből készítenek pálinkát vagy párlatot, és az innovációs újdonságok sem állnak tőlük távol.

„Nagyon sokszínű a palettánk, ezt a Champion-díjak is mutatják. Van közte birs, vilmoskörte, meggy, kajszi, szőlő, de még mandarin is. Igyekszünk minden évben valami újat fejleszteni és meglepni fogyasztóinkat. A tavalyi évben a kávé, a mandarin és a gyömbér párlat volt a különlegességünk, de jelenleg is mandarint főzünk, amiből – remélhetőleg – még finomabb párlatot tudunk készíteni. Fontos számunkra a szakmai fejlődés az új alapanyagokból való alkotás. Hittünk szerint a pálinkakészítés művészet, amelynek minden egyes részletére oda kell figyelnünk, részesei kell lennünk. Nincs két egyforma pálinka, mindegyik magán viseli alkotójának kézjegyét ”- beszélt a jövőről Nagy Árpád.